Mutes higiēna skolēnam

Šis nu ir vecums, kad ar zobu tīrīšanu iet kā pa celmiem – ja sākumskolēns vēl itin braši pucē savus zobus un ļauj vecākiem tos pārtīrīt, tad vecāko klašu skolēniem ar mutes higiēnu sokas kā nu kuram. Un pieaug arī traumu skaits, kad tiek izsists vai nolauzts kāds zobs.
  • Sigita Āboltiņa

    Sigita Āboltiņa

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Jūlija Kalniņa

    Jūlija Kalniņa

    RSU Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļas zobārste

Skolēni visvairāk grēko ar zobu tīrīšanu, un pieaug arī traumu skaits, kad tiek izsists vai nolauzts kāds zobs.

FOTO:

Skolēni visvairāk grēko ar zobu tīrīšanu, un pieaug arī traumu skaits, kad tiek izsists vai nolauzts kāds zobs.

Runājot par mutes higiēnu skolēniem, Jūlija Kalniņa vispirms uzsver uzraudzītās zobu tīrīšanas nozīmi: “Ir bērni, kuriem zobi jāpārtīra arī deviņu gadu vecumā un pat ilgāk. Tas ir ļoti svarīgi, jo aplikums krājas ik dienu. Ja zobi netiek kārtīgi notīrīti, tad kariesa risks ir pat ļoti augsts.” Speciāliste norāda, ka šajā vecumā bērniem izteikti mainās uztura paradumi, jo tagad viņi paši var aiziet uz veikalu. Skaidrs, ka bērni nepērk burkānus vai banānus, bet gan čipsus, smalkmaizītes u.tml., kas itin viegli saķep ap zobiem.

 

Pirmo reizi pie ortodonta 

Ja vien nav bijušas kādas agrīnas problēmas un zobārsts nav nozīmējis vizīti pie ortodonta ātrāk, tad parasti pirmā viesošanās šī speciālista kabinetā notiek 12–13 gadu vecumā. Ap šo laiku jau nomainījušies visi piena zobi pret pastāvīgajiem un ir jēga koriģēt nepareizu sakodienu vai citas problēmas, ja tādas ir.

 

Uz rampām ar zobu kapēm

“Skolas vecuma bērniem ļoti aktuālas ir žokļu un zobu traumas, īpaši vasarā,” saka Jūlija Kalniņa, norādot, ka visbiežāk dažāda smaguma savainojumi tiek gūti rotaļās, sporta nodarbībās, spēļu laukumos. 

 

Zobu kapes iesaka valkāt arī tiem bērniem un pusaudžiem, kuri iecienījuši sportiskas izklaides uz rampām. Krīt gan riteņotāji, gan rampu braucēji ar skrituļdēļiem un skrejriteņiem. 

 

Visticamāk, traumu skaits būtu krietni mazāks, ja mēs, vecāki, parūpētos par savu bērnu drošību. “Nereti vecāki neizdara minimālo, ko var paši, lai pasargātu savu bērnu – nesagādā ķiveri, zobu aizsargkapes, kas dažos sporta veidos ir pat ļoti vēlamas,” norāda speciāliste un zobu kapes iesaka valkāt arī tiem bērniem un pusaudžiem, kuri iecienījuši sportiskas izklaides uz rampām. Krīt gan riteņotāji, gan rampu braucēji ar skrituļdēļiem un skrejriteņiem. Zobu kapes var nopirkt jau gatavas sporta veikalos vai individuāli izgatavot klīnikā. Kā saka speciāliste, labas ir abas. Zobu kapes ir regulāri jāmaina, jo tās izgatavotas no gumijas, tāpēc salīdzinoši ātri nonēsājas un, līdzīgi kā knupis mazam bērnam, piesaista mikrobus.

 

Ja izsists zobs

Zobu traumu gadījumā ļoti svarīgs ir laiks. Ja nolūst pavisam mazs zoba gabaliņš, tad, saglabājot vēsu prātu, jādodas pie ārsta bez steigas, lai visu vērstu par labu, taču lielāku bojājumu reizēs gan jācenšas tuvāko stundu (nevis dienu!) laikā tikt pie zobārsta. “Jo lielāks zoba gabals nolūzis, jo lielāka iespējamība tikt pie iekaisuma zobā. Gūtā trauma nozīmē, ka mutē esošās baktērija var ceļot zoba iekšpusē un piekļūt nervam, bojājot to,” uzsver Jūlija Kalniņa. Prakse gan liecina, ka visbiežāk zobārsts tiek apciemots tikai pēc nedēļas vai divām kopš dienas, kad gūta trauma. Protams, tas pats attiecas uz gadījumiem, kad zobs izsists pilnībā, taču šādās reizēs gan parasti palīdzība tiek meklēta uzreiz.

Reklāma
Reklāma

 

Rīcība, ja izsists zobs 

  • Ja izsistais zobs ir atrodams, tas nav netīrs un blakus esošajam pieaugušajam nav bail, bet bērnam nav lielas sāpes, tad zobs uzreiz jāieliek atpakaļ savā “mājiņā” un tad jābrauc pie zobārsta.
  • Ja pieaugušais nevar ielikt atpakaļ izlauzto zobu vai nav pārliecināts, ka izdarīs to pareizi, jo dažkārt ir grūti saprast, uz kuru pusi zobs liekams, tad to ievieto vai nu pienā, vai bērnam aiz vaiga, ja viņš ir liels un nenorīs, vai tīrā ūdenī. Galvenais, lai zobs nav sausumā, – un uzreiz dodas pie zobārsta, kurš to ieliks atpakaļ. Protams, jārēķinās, ka pēc tam būs vajadzīga zoba ārstēšana un nav garantijas, ka tas kalpos ilgi, taču vienalga šāds variants ir labākais bērniem. Kamēr aug žoklis, un tas notiek tik ilgi, cik aug pats cilvēks, implantus neliek un ir jāsadzīvo ar kādu pagaidu risinājumu.
  • Ja nolauzts palielāks zoba gabals un to var atrast, rīcība ir analoga – ar mitrumā ieliktu zoba gabaliņu uzreiz dodas pie stomatologa, kurš to smuki pielīmēs atpakaļ. Kā saka Jūlija Kalniņa – nekas labāk neizskatās kā savs zobs, ar savu caurspīdīgumu, toni un struktūru.

 

Zobu tīrīšana

 

Tas jādara divreiz dienā, lietojot zobu pastu, kuras sastāvā fluorīda koncentrācija ir minimums 1350 ppm. No sešu gadu vecuma zobu pastu lieto pa visu zobu sukas galviņu. 


Iztīrot zobus no rīta pēc brokastīm, vēlams līdz nākamajai ēdienreizei nenašķoties, lai mute iespējami ilgāk ir tīra. Savukārt tajās reizēs, kad pēc maltītēm nav iespēju iztīrīt zobus, var izskalot muti ar ūdeni vai padzerties to, vai ņemt talkā košļājamo gumiju, taču tādu, kurai nav pievienots cukurs. Nopērkamas arī tādas, kas satur ksilitolu. Tas ir dabīgs un vērtīgs saldinātājs, kam piemīt pretkariesa iedarbība. Košļājamās gumijas uzdevums ir veicināt siekalu izdalīšanos, kas neitralizēs skābi mutē. 

 

 

Un noteikti jāatceras par zobu diegošanu. Svarīgi to darīt divas reizes dienā, un īpaši tad, ja sākuma stadijā atklāts kariess – uz zoba redzams tāds kā balts plankums, bet cauruma vēl nav. Ar rūpīgu kopšanu iespējams pat apturēt cauruma veidošanos. 
 

Atceries!

  1. Zobārstniecības pakalpojumi no valsts budžeta līdzekļiem pilnā apjomā tiek apmaksāti bērniem līdz 18 gadu vecumam.
  2. Reizi gadā bērniem tiek apmaksāta arī zobu higiēna – no divu līdz 18 gadu vecumam. Divas reizes gadā zobu higiēnas pakalpojumus bērni var saņemt septiņu, 11 un 12 gadu vecumā.

Saistītie raksti