Tīnim pirmās pumpas

Būtiski, vai uz sejas ir bakteriāls iekaisums vai hormonālās pinnes. Tas jānoskaidro pie ārsta.
  • Līga Brūvere

    Līga Brūvere

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Linda Fevraļeva

    Linda Fevraļeva

    Farmaceite

Katru vakaru obligāti jāveic ādas attīrīšana.

FOTO:

Katru vakaru obligāti jāveic ādas attīrīšana.

Rīcības plāns

 

  • Katru vakaru obligāti jāveic ādas attīrīšana no kosmētiskajiem līdzekļiem, sviedriem, putekļiem. Sausai ādai labāk izvēlēties pieniņu, nevis losjonu. Savukārt taukainai ādai piemērotāks būs putojošs gels, ko pēc tam viegli nomazgāt ar ūdeni. Iekaisušai ādai nav vēlams izmantot micelāro ūdeni, jo ar tajā samitrināto vates tamponu viegli var “iznēsāt” infekciju pa visu seju.

 

  • Pēc sejas ādas attīrīšanas uzklāj krēmu, kas paredzēts taukainai ādai. Tā mērķis ir mitrināt ādu. Pusaudžiem paredzētajiem krēmiem nereti pievienoti antibakteriāli līdzekļi, kas samazina iekaisumu. Kādu tieši krēmu izvēlēties, pastāstīs farmaceits, jo būtisks ir arī faktors, vai uz sejas ir bakteriāls iekaisums vai hormonālās pinnes. Tas pirms tam jānoskaidro pie ārsta.

 

  • Atsevišķu pumpu ārstēšanai der sarūpēt īpašus krēmus, kas satur salicilskābi, tējas koka eļļu vai cinku. Krēmu klāj tieši uz pumpas. Tas samazina lokālo iekaisumu un izsausē pumpu.
Reklāma
Reklāma

Atceries! 

Šos krēmus nedrīkst klāt uz visas sejas, jo tajos ir pārāk liela aktīvās vielas koncentrācija, kas var bojāt veselo ādu.

 

  • Reizi nedēļā var veikt pīlingu, kas noņem bojātās ādas šūnas. Pēc tam uz tīras ādas var uzklāt mitrinošu masku. Aptiekās nopērkami gan abrazīvi skrubji, kas mehāniski notīra ādu, gan skrubji ar augļskābēm, kas maigi noloba ādas virskārtu. Jāizvēlas otrie, jo abrazīvie nepalīdzēs tikt vaļā no pumpām. Tieši otrādi – sīkas mikrotraumiņas var vēl vairāk kairināt iekaisušo ādu. Skrubjus nevajadzētu lietot biežāk kā vienu vai divas reizes nedēļā.

 

  • Mājas aptieciņā var būt arī ūdeņraža pārskābe, kliņģerītes tinktūra un salicilskābes šķīdums. Kliņģerītes tinktūra un salicilskābes šķīdums ir pretiekaisuma līdzekļi, kurus ar vates kociņu uzklāj tieši uz pumpas. Ūdeņraža pārskābi drīkst izmantot tikai svaigas brūces apstrādei vienu reizi. Lietojot to biežāk, apkārtējos audos var veidoties jauns iekaisums.