Higiēnas preces pusaudzei. Atbildes uz būtiskiem jautājumiem

Jaunas meitenes dzīve nosacīti iedalāma divos posmos – maza meitene, kurai vēl nav sākusies pubertāte, un topošā sieviete, kurai ir sākušās menstruācijas. Fizioloģiskās pārmaiņas organismā maina arī higiēnas ieradumus un vajadzības. Ginekoloģe Daiga Baranovska stāsta, kas jāzina pusaudzēm un viņu mammām, lai pubertātes izmaiņas ritētu bez liekiem pārdzīvojumiem un diskomforta tur, lejā.
  • Līga Brūvere

    Līga Brūvere

    “Mammamuntetiem.lv” redaktore

  • Daiga Baranovska

    Daiga Baranovska

    Ginekoloģe

Veselas maksts mikrofloras uzturēšanā liela nozīme ir imunitātei, ikdienas ēdienkartei un arī pareizai intīmai higiēnai.

FOTO:

Veselas maksts mikrofloras uzturēšanā liela nozīme ir imunitātei, ikdienas ēdienkartei un arī pareizai intīmai higiēnai.

Dzīve līdz pubertātei

Laika periodā no mazas meitenītes līdz pusaudzei, kurai vēl nav sākušās mēnešreizes, svarīgākais intīmās veselības uzdevums ir apgūt pareizus higiēnas un pašapkopšanās ieradumus. Mammas uzdevums ir iemācīt, ka jātīra ne tikai zobi, bet tikpat rūpīgi jāveic arī ikdienas intīmā higiēna. Pārspīlēt ar ārējo dzimumorgānu apmazgāšanu nevajag, jo āda šajā delikātajā vietā ir trausla, jutīga un plāna. Pietiek, ja reizi dienā apmazgājas dušā un dara to pareizi – mazgā no priekšpuses uz aizmuguri. Tas samazina infekcijas ienešanas risku no anālās atveres un neietekmē maksts mikrofloru. 

Ja līdz menstruāciju sākumam maksts pH ir neitrāls, līdzīgs kā ādai jeb tuvu 7, tad reproduktīvajā vecumā tas ir zemāks – pH 4,5. Lūk, kāpēc mammas ziepes mazai meitenei nederēs.

Apmazgāties var ar bērnu ziepēm, kas ir maigākas un saudzējošākas, mazāk sārmainas un mazāk ietekmē gļotādu. Īpašas vajadzības izmantot pieaugušu sieviešu intīmās higiēnas līdzekļus mazām meitenēm nav, bet, ja, vērojot mammu, ir vēlme pēc īpaša mazgāšanas līdzekļa, tad tagad aptiekās nopērkamas intīmās higiēnas ziepes ar atbilstošu pH līmeni meitenēm līdz pubertātes vecuma sasniegšanai. Ja līdz menstruāciju sākumam maksts pH ir neitrāls, līdzīgs kā ādai jeb tuvu 7, tad reproduktīvajā vecumā tas ir zemāks – pH 4,5. Lūk, kāpēc mammas ziepes mazai meitenei nederēs.

 

Dzīve ar pubertāti 

Sākoties hormonālām pārmaiņām, meitenei parādās vairāk izdalījumu, ko agrāk sauca arī par “baltajiem ziediem”. Tie var pārsteigt meiteni, turklāt – līdz menstruālais cikls nostabilizējas, izdalījumu var būt vairāk un to daudzums var mainīties. 

Lai pārmaiņas neradītu satraukumu, meitenei ir svarīgi zināt, ka vairāk izdalījumu ir cikla vidū, kad notiek ovulācija, un pāris dienu pirms mēnešreizēm.

Sākoties dzimumnobriešanai jeb pubertātei, palielinās gļotu sekrēcija un izdalījumi no dzimumorgāniem. Lai šīs pārmaiņas neradītu satraukumu, meitenei ir svarīgi zināt, ka vairāk izdalījumu ir cikla vidū, kad notiek ovulācija, un pāris dienu pirms mēnešreizēm. 
Sākoties pirmajām menstruācijām, ir sācies meitenes reproduktīvais vecums.

 

Ikdienas ieliktnīši 

Lai arī reklāmas aicina “katru dienu justies svaigi” ar ieliktnīšiem, ārstu viedoklis ir tāds, ka veselai sievietei ikdienas ieliktnīši nav jālieto. Cita lieta, ja ir situācijas, kad drīz jāsākas vai tūlīt jābeidzas mēnešreizēm un ieliktnīšus lieto, lai nesasmērētu drēbes. Pamatots iemesls tos izmantot ir ceļojumos, kad nav iespējas piekopt normālu ikdienas higiēnu – nomazgāties vai nomainīt apakšveļu. Ja ir iespēja reizi dienā nomazgāties un mainīt apakšveļu, tad ikdienas ieliktni lietot nav vajadzības. Savukārt gadījumos, kad šķiet, ka ir pārāk daudz izdalījumu, jāmeklē ārsta palīdzība un problēmas iemesli. Ja ikdienas ieliktnīšus lieto bez īpašas vajadzības, var sākties pretējs process – to ietekmē var rasties mikrofloras disbalanss, pastiprinās izdalījumi… un sākas apburtais loks.

 

Intīmās zonas mazgāšanas līdzekļi – vai vajadzīgi?

Ir sievietes, kuras ikdienā neizmanto speciālos intīmās higiēnas līdzekļus, jo neizjūt tādu vajadzību. Bet, ja sieviete jūt, ka regulāri atkārtojas pastiprināti izdalījumi, ir diskomforts ikdienā vai dzimumdzīvē, ir mikrofloras izmaiņas, bieži atkārtojas sēnīšu infekcijas u.tml, tad labāk izvēlēties speciālos intīmās higiēnas līdzekļus ar piemērotu pH līmeni un pienskābajām baktērijām. “Ieteiktu sākumā arī pusaudzēm izmantot intīmās higiēnas līdzekļus un intīmās ziepes, jo, mainoties hormonālajai sistēmai, labāk visu darīt maksimāli pareizi,” saka ginekoloģe.  

 

Higiēnas paketes un tamponi

Sākoties mēnešreizēm, meitenei jāizvēlas, kādus higiēnas produktus izmantot. Agrīnā periodā ārste iesaka priekšroku dot paketēm, kuru lietošana tehniski ir vienkāršāka. Kad ar tām aprasts, tad īpašās situācijās – sporta sacensībās, dejošanas nodarbībās, intensīvos treniņos u.tml. – var lietot arī mini izmēra tamponus. Pirms tam gan jāapgūst to ielikšanas un izņemšanas tehnika, vislabāk mierīgā situācijā, kad mēnešreižu nav. Vajag pamēģināt tamponu pareizi ielikt un saprast, kādas ir sajūtas. To var mēģināt darīt, guļot gultā vai vannā. 

Agrīnā periodā ārste iesaka priekšroku dot paketēm, kuru lietošana tehniski ir vienkāršāka.

Lietojot tamponus, meitenei ir jābūt veselai, un tie ir pietiekami bieži jāmaina. Jā, lietot tamponus droši var arī meitenes, kuras nav uzsākušas dzimumdzīvi, taču svarīgi respektēt savas sajūtas par to, kas tur, lejā, notiek. Lieliski, ja meitenei ir labas attiecības ar mammu, krustmāti vai vecāko māsu, lai visus interesējošos jautājumus par savu ķermeni un tā pārmaiņām varētu izrunāt ar personu, kurai viņa pilnībā uzticas.

 

Svarīgi! 

Higiēnas produktu lietošanas svarīgākais likums: tie ir jālieto pareizi un ne pārāk ilgi.

Reklāma
Reklāma
  • Ar vienu paketi nedrīkst staigāt ilgāk par sešām stundām, neatkarīgi no asiņošanas intensitātes.
  • Ar vienu tamponu nedrīkst staigāt ilgāk par četrām stundām, un tos nelieto nakts miega laikā.

Nav jāceļas nakts vidū, lai nomainītu paketi, bet vakarā, ejot gulēt, noteikti jānomaina uz tīru, savukārt dienas laikā gan paketi, gan tamponu maina regulāri.


Nekavējoties zvani 113!

Toksiskā šoka sindroms [1] ir ļoti reta, bet bīstama toksiska saslimšana. Menstruāciju laikā pēkšņi kļūst slikti, ir augsta temperatūra (39°C un vairāk), vemšana, caureja, galvas un kakla sāpes, reibonis, muskuļu sāpes, izsitumi, kas līdzinās saules apdegumam. Sekas var būt letālas, tāpēc nekavējoties ir jāizņem tampons un jāzvana ātrajai palīdzībai vai jādodas uz slimnīcu. 
Toksiskā šoka sindromu izraisa toksīni, ko izstrādā cilvēka organismā mītošās baktērijas. To saista ar tamponu lietošanu un izmainītu maksts mikrofloru. Menstruālās asinis tamponā uzkrājas, un baktērijas, kas atrodas makstī, šajā vidē labi jūtas un intensīvi vairojas. Tās izdala toksīnus jeb indes, kas uzsūcas caur maksts gļotādu un izraisa toksiskā šoka sindromu. Ja meitene/sieviete kopumā ir vesela, tad šāda varbūtība ir ļoti niecīga.

 

Menstruālā piltuve 

Tās ielikšana un izņemšana prasa zināmu pirkstu veiklību, noteikti labas savas intīmās anatomijas zināšanas un vairāk derēs meitenēm, kuras ir sākušas regulāru dzimumdzīvi. Taču kopumā nav tāda konkrēta vecuma, kad var sākt lietot to. Tā kā piltuves tiek izgatavotas no speciāla elastīga medicīniskā silikona materiāliem, to lietošana, ja vien ir tehniski apgūta, nerada nekādas maksts gļotādas traumas. Protams, svarīgi ir piltuvi pietiekami bieži iztukšot, taču laika intervāls katrai būs jāpiemēro individuāli. Galvenokārt tas būs atkarīgs no katras meitenes/sievietes menstruālās asiņošanas intensitātes. Būs meitenes, kurām iztukšošana jāveic katras divas līdz trīs stundas, un būs tādas, kas var to darīt divreiz dienā. Tāpēc, izvēloties piltuvi, jāizvērtē savas ikdienas gaitas. Piemēram, vai vienmēr ir pieejams ūdens, lai piltuvi izskalotu?

 

Apakšveļa – kokvilnas biksītes vai stringi?

Vērtējot apakšveļas izvēli no ginekoloģiskās veselības un higiēnas viedokļa, labākā izvēle ir klasiska piegriezuma kokvilnas biksītes. Iecienītie stringi un mežģīnes lai paliek svinīgiem un īpaši romantiskiem pasākumiem. Kāpēc ārstiem nepatīk stringi? To šaurā apakšdaļa rīvējas gar anālo atveri un maksti un pārnes baktērijas, kas var izraisīt maksts gļotādas iekaisumus. Biežāk gan tas notiek sievietēm, kurām jau ir kādas ginekoloģiskas problēmas, retāk – jaunām, veselām meitenēm, taču tāda varbūtība pastāv. 

Vērtējot apakšveļas izvēli no ginekoloģiskās veselības un higiēnas viedokļa, labākā izvēle ir klasiska piegriezuma kokvilnas biksītes.

Ir arī citi moderni materiāli, kas tiek izmantoti apakšveļas ražošanā. Kamēr tie nerada diskomfortu, var lietot jebko, bet, ja parādās sūdzības, priekšroka dodama klasiskām vērtībām – kokvilnas biksītēm.

 

Imunitāte un uzturs

Veselas maksts mikrofloras uzturēšanā liela nozīme ir imunitātei un ikdienas ēdienkartei. Ja dzimumorgānu rajonā bieži ir diskomforts, nieze, sēnītes, der padomāt par ēšanas ieradumiem. Maksts mikrofloru var regulēt lokāli ar probiotiķiem – svecītēm, kas satur pienskābās baktērijas, un to var ietekmēt arī sistēmiski, probiotiķus lietojot iekšķīgi. 

Pat tikai viena glāze skābpiena produktu dienā pavisam vienkāršā veidā palīdz sakārtot un uzturēt normālu maksts mikrofloru. 

Sievietes intīmajai veselībai lieliski palīdz skābpiena produkti ikdienas uzturā – kefīrs, paniņas, nesaldināti jogurti. Pat tikai viena glāze skābpiena produktu dienā pavisam vienkāršā veidā palīdz sakārtot un uzturēt normālu maksts mikrofloru. Lai arī nav uz pierādījumiem balstītu ieteikumu, cik daudz un ko dzert, praktiskā pieredze rāda, ka tas strādā un ārsti to iesaka.


Kokteilis intīmai veselībai

Dzēriena galvenās sastāvdaļas ir skābpiena produkti savienojumā ar kanēli, kas jau senajā medicīnā izmantots pretsēņu profilaksei.

Nepieciešams:

  • glāze kefīra vai rūgušpiena
  • tējkarote kanēļa
  • ogas un augļi pēc izvēles (vislabāk ņemt tādus, kas vēl aizķērušies saldētavā, piemēram, upenes, zemenes u.c.)
  • medus

Visas sastāvdaļas sablendē, lej glāzē un dzer. Ja ir apciemojusi piena sēne, glāzi kokteiļa ir ieteicams izdzert no rīta un vakarā.

 

Papildu literatūra:
1. Toxic Shock Syndrome, 
https://www.webmd.com/women/guide/understanding-toxic-shock-syndrome-basics

Factors affecting vaginal pH levels among female adolescents attending genitourinary medicine clinics
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1745063/