Iesaka grāmatu blogeres: 16 grāmatas, kuras Ziemassvētkos dāvināt bērniem un pusaudžiem

Tuvojoties svētku laikam, aplūkojam interesantākās un jaunākās bērnu grāmatas dažādiem vecumposmiem. Kādas grāmatas dāvināt dažāda vecuma bērniem?
Grāmata ir vērtīga dāvana Ziemassvētkos!

FOTO: Shutterstock.com

Grāmata ir vērtīga dāvana Ziemassvētkos!

Ar ieteikumiem "Mammmamuntetiem.lv" dalās grāmatu apskatniece un raidieraksta “Piedzīvot lappuses” veidotāja Aija Bremšmite un grāmatu blogere Zane Berce @mom.who.reads.a.lot.

 

Pirmskolas vecuma bērniem 

 

1.“Ineses māja”, Gunta Šnipke, Liels un mazs, 2022

 

Aija: “Arhitektes Guntas Šnipkes bilžu grāmata būs īsts brīnums visiem mazajiem sapņotājiem. Krāšņās ilustrācijas un dzejiskais teksts ļaus izprast arhitekta profesijas aizkulises, bet noteikti atstās vietu arī neprātīgiem sapņiem. Visai iespējams, ka pēc grāmatas izlasīšanas jūsu mājās taps sapņu istabas projekts, tāpēc jau laikus sagatavojiet liela izmēra papīra lapu.”

 

2. “Karš, kurš pārvērta Rondo”, Romanas Romanišinas un Andrija Lesiva, Liels un mazs, 2022

 

 

Aija: “Iesaku šo ukraiņu autoru Romanas Romanišinas un Andrija Lesiva grāmatu. Diemžēl 2022. gads pagājis Ukrainas kara ēnā, un šī tēma iezagusies ikvienas ģimenes ikdienā. “Karš, kurš pārvērta Rondo” saudzīgi, bet tieši izskaidros kara postošo dabu, bet vienlaikus ļaus cerēt, ka pasaulē joprojām uzvar gaisma un labais.”

 

3. “Kakas, takas un smakas", Endijs Sīds, Helios Izdevniecība, 2022

 

Aija: “Izzinošā enciklopēdija mazajiem lasītājiem ļaus iejusties dabas detektīvu ādā. Grāmatā ir daudz ilustrāciju, bet arī pamatīgs informatīvais materiāls par dzīvnieku atstātajām pēdām dabā. Katras nodaļas beigās ir iespēja pārbaudīt savas zināšanas ar testa palīdzību. Atliek vien kārtīgi izpētīt lappuses, sagaidīt un doties dabā.”

Zane: “Šis detalizēti un skaisti ilustrētais izdevums iepazīstina bērnus ar dzīvnieku atstātajām pēdām, kas ziņos pētniekam, kurš dzīvnieks paviesojies mežā, dārzā vai jebkur citur.” Ja arī tev mājās aug mazs pētnieks, šis izdevums būs lielisks izpētes materiāls, lai uzzinātu vairāk par dzīvnieku atpazīšanu pēc to atstātajām pēdām.”

 

4. "Melleņu lācis",  Anastasija Volhovska, Jāņa Rozes apgāds, 2022

 

Zane: “Katrs bērns vēlētos tādu piedzīvojumu biedru, kā Melleņu lācis. Ak, vai ikkatrs no mums nav sapņojis, ka kāds grāmatu tēls varētu izrāpties no grāmatu lappusēm un doties ar mums kopīgā piedzīvojumā? Melleņu lācis aizved lasītājus ceļojumā caur visu kalendāru - dienām, mēnešiem un gadalaikiem.”

 

5. "Par lielām un mazām dāvanām", Dženifera Koulmane, Latvijas mediji, 2022

 

Zane: “Ļoti jauks un sirsnīgs stāsts par draudzību un Ziemassvētkiem. Atklāj patieso Ziemassvētku nozīmi kopā ar Lāci un Peli.”

 

Jaunākā skolas vecuma bērniem

 

6. “Raiņa ielas cirks”, Luīze Pastore, Neputns, 2022

 

Aija: “Latviešu autore Luīze Pastore lasītājiem šogad dāvājusi stāstu par Raiņa ielas nebēdnības pilnajām dienām. “Raiņa ielas cirks” ir vizuāli skaists izdevums ar Ievas Jurjānes ilustrācijām un skaistu atgādinājumu par to, ka dzīves jēga ir pati dzīvošana – ar visiem priekiem, arī skumjām, dienām un nedienām, lai beigās paskatītos uz visu no malas un pasmaidītu.”

 

7.  "Klau, aizbrauksim uz Unalašku" Anna Krasiļščika, Jāņa Rozes apgāds, 2022

 

Aija: “ No sirds iesaku krievu autores Annas Krasiļščikas stāstu “Klau, aizbrauksim uz Unalašku”, kas ir ļoti mūsdienīgs stāsts, turklāt mūsdienīgu to veido ne tikai galvenā varoņa, trešklasnieka Marka, prasme lietot Google, rakstīt e-pastus un veikt nopietnu interneta izmeklēšanu, meklējot vectēvu, par kuru neviens ģimenē nerunā. Šis ir stāsts par 21. gadsimta vientulību un vēlēšanos būt piederīgam. Grāmata tiem, kas joprojām tic brīnumiem un labām beigām.”

Zane: “Fantastisks stāsts par sapņiem, kas piepildās. Par neatlaidību un zinātkāri. Par mīlestību un ģimeni. Autores uzburtais stāsts ir ļoti mūsdienīgs, ko noteikti novērtēs lasītāji.”

 

8. "Skeleta Juhana gaitas", Trīnu Lāna, Liels un mazs, 2022

Reklāma
Reklāma

 

Aija: “Šī ir viena no labākajām bērnu grāmatām 2022. gadā – igauņu autores Trīnu Lānas stāsts “Skeleta Juhana gaitas”. Šī ir grāmata, kas vispirms kārtīgi sasmīdina, bet pēc tam aizkustina līdz sirds dziļumiem. Neona rozā vāks ar skeletu noteikti pievērš uzmanību, taču neļaujieties stereotipiem – stāsts par pensionēto bioloģijas kabineta skeletu Juhanu noteikti ir gaiša prieka pilns.”

Zane: “Šī ir grāmata, kas liks smaidīt, notraukt asaru un smieties gan lieliem, gan maziem. Pats svarīgākais, tā liek bērniem domāt un uzdot jautājumus, līdzpārdzīvot un priecāties.”

 

9.“Sniega māsa”, Lunde Maja, Zvaigzne ABC, 2022

 

Zane: “Šī ir skaistākā Ziemassvētku grāmata, ko jebkad esmu lasījusi. Lai arī stāstā mijas Ziemassvētku burvība ar skumjām un zaudējuma sāpēm, stāsts spēs sasildīt jebkura Grinča sirdi. Šī grāmata izraisa daudz emociju un pārdomu, paceļot tik smagu tēmu, bet tā noteikti atstās siltuma sajūtu krūtīs. Ilustrācijas ir pasakainas! Grāmatu gribas šķirstīt atkal un atkal.” 

 

10."Anna un Froga", Anuka Rikāra, Liels un mazs, 2021

 

Zane: “Komikss, ko lasīt visai ģimenei. Smiesies ne tikai bērni, bet arī vecāki. Galvenie varoņi nepārtraukti iekuļas amizantās situācijās un piedzīvojumos, kā arī nemitīgi viens otru izjoko. Ilustrācijas ir vienkāršas un pat primitīvas, bet noteikti ar savu šarmu, attēlojot ikdienišķas situācijas.”

 

Grāmatas pusaudžiem

 

11. “Sirds plaukstā”, Vinko Mēderndorfers, Aminori, 2021

 

Aija: “Grāmata, kas smalki atklāj pusaudzību un šā laika trauslumu. Grāmata atklāj to, cik ļoti cilvēkam ir vajadzīgs otrs cilvēks. Cik ļoti mums vajag to sajūtu, kad plaukstā iegulst otra plauksta un caur to ķermenī ieplūst gan siltums, gan sveši sirdspuksti.”

 

12. “Kurbads. Latvju varoņstāsts”, Guntars Godiņš, Zavigzne ABC, 2022

 

Aija: “ Šī grāmata noteikti patiks teiku, pasaku un nostāstu cienītājiem.

Grāmata pati par sevi ir vizuāls baudījums, turklāt klāt pievienotais digitālais materiāls – folkmetāla grupas Skyforger albuma “Kurbads” koncerts – ļaus izbaudīt Kurbada piedzīvojumu līdz šim neierastā kvalitātē.”

 

13. “Starp pelēkiem toņiem.Grafiskais romāns”, Rūta Šepetis, Zvaigzne ABC, 2021

 

Aija: “Lietuviešu izcelsmes amerikāņu autores Rūtas Šepetis romāns “Starp pelēkiem toņiem” nu ir pārtapis komiksa formātā, bet joprojām ir tas pats smeldzīgais un skaudrais stāsts par cilvēku neatlaidību un izturību izsūtījumā Sibīrijā. Mākslinieka Deiva Kopkas radītais komikss ļauj šo stāstu vizualizēt un sajust vēl dziļāk.”

 

14. "No Nomdirša dzīves", Gendrutis Morkūns, Zvaigzne ABC, 2022

 

Zane: “ Nomdirsis ir bērns, kas dzīvo Namā, ar citiem nomdiršiem, bērniem, ko iznomā dažādiem darbiem.  Skaudrs stāsts par bērniem, kas aug bez vecākiem, cietsirdīgos apstākļos, bet nezaudē savu sirsnību un drosmi. Sirdi sildošas beigas, kas kaut nedaudz liek cerēt, ka kādreiz būs labāk.”

 

15. "Neapturamie mēs", Juvāls Noass Harrari, Jāņa Rozes apgāds, 2022

 

Zane: “Juvāls Noass Harari ir lielisks stāstnieks, minot piemērus un iejaucot dažus jokus, viņš 150 lappusēs ir pastāstījis visu būtiskāko par akmens laikmetu. Ir tik daudz nezināmā, ko nekad neuzzināsim, bet autoram izdevies iekļaut iespējamās versijas par iespējamajām akmens laikmeta cilvēka ticībām un rīcības mērķiem, kas liek tev spriest un analizēt tikko izlasīto, papildinot ar savām versijām.”

 

16. "Laimes bērni", Luīze Pastore, Liels un mazs, 2021

 

Zane: “Šis ir meistardarbs. Luīzes Pastores stāsts, kas balstīts uz leģendām apvītā pētnieka Aleksandra Laimes dzīves gaitām, un Evijas Pintānes ilustrācijas ir kombinācija, kuru novērtēs jebkurš. Gan lielāks lasītājs, gan mazāks, lasot šo stāstu, nesapratīs, kur sākas patiesība un kur beidzas izdoma. Aleksandrs Laime bija ceļotājs, par kuru klīduši neiedomājami nostāsti, autorei lieliski izdevies šos nostāstus savienot brīnišķīgā piedzīvojumā.

 

Saistītie raksti