Svarīgākais par drošību uz ielas. Jāzina katram vecākam!

Par drošību uz ielas jādomā jau no bērna dzimšanas!
  • Edmunds Ozolnieks

    Edmunds Ozolnieks

    Drošas Braukšanas Skolas eksperts

Labākais veids, kā bērnam mācīt par drošību uz ielas, ir ar savu piemēru.

FOTO:

Labākais veids, kā bērnam mācīt par drošību uz ielas, ir ar savu piemēru.

Raksts no grāmatas “Kā nosargāt savu bērnu”. 

 

Kā droši pārvietoties kājām

Ļoti bieži zīdaiņi gūst traumas, apgāžoties ratiem, tāpēc, gādājot bērnu guļamos ratus, jāpārbauda, cik tie ir stabili! 

 

Stāvot ielas malā, pie trepēm, arī sabiedriskajā transportā, ir jāfiksē ratu riteņi, uzliekot bremzes. Pie mazākajām transporta kustībām tie var apgāzties. Arī bērnam kustoties, rati var sasvārstīties un noripot, piemēram, pa trepēm kāpņutelpā. 

 

Bīstamākais uz ielas: 

  1. kritieni no bērnu ratiņiem;
  2. nepiesprādzēšanās automašīnā;
  3. pastaigas bez atstarotājiem;
  4. slidenas ietves, krītošas lāstekas;
  5. kritieni no velosipēda, skrejriteņa u. tml.;
  6. neuzmanība, atrodoties uz ceļa braucamās daļas;
  7. suņu kodumi;
  8. svešinieki.

 

Jau no ļoti agrīna vecuma stāstīt un mācīt bērnam par drošību uz ielas. Ar savu piemēru jārāda, ka ielas braucamo daļu šķērsot aizliegts, ja luksoforā deg sarkanā gaisma! Mācīt, ka, ejot pāri gājēju pārejai, vispirms jāpārliecinās, vai netuvojas kāds transporta līdzeklis, jo nevar būt drošs, ka vadītājs pagūs noreaģēt un apstāties.

 

Drošāk būs bērnam mācīt iet pa trotuāru, turoties pēc iespējas tālāk no braucamās daļas. Izņēmums ir atkušņa periods, kad no netīrītiem ēku jumtiem lejā gāžas sniegs un lāstekas. Jāmāca bērnam pamanīt pazīmes, kas norāda uz vietas bīstamību, – ja jumta malā rēgojas sniega kaudzes un trotuārs norobežots ar lentēm u. c. priekšmetiem, brīdinot par draudīgo situāciju. Ja bīstamo vietu apiet nevar, jāmeklē cits ceļš, nevis ātri jāskrien cauri! 

 

Ja ietves ir slidenas, drošāk pārvietoties, nedaudz slidinoties! 

Reklāma
Reklāma

 

Ar atstarotājiem aprīkot ratiņus, bērna un savu apģērbu, velosipēdu un pat ragavas! Šķērsojot ielas braucamo daļu, autovadītājs pieaugušo pamana, bet ragavas, kas ir krietni zemākas pat par ejošu bērnu, ir grūti ieraudzīt! 

 

Ja bērns pārvietojas ar velosipēdu, skrituļslidām vai skrejriteni, obligāti galvā jābūt pareizi uzliktai ķiverei!

 

 

Uz ielas diennaksts tumšajā laikā

Diennakts tumšajā laikā gājējiem un riteņbraucējiem jālieto atstarotāji vai atstarojošs apģērbs (piemēram, veste). Ja to nav, jātur rokā iedegts lukturītis. Vēlams uzlikt atstarotāju arī bērnu ratiņiem. 

 

Atstarotājiem jābūt gan mugurpusē, gan priekšpusē, vēlams arī uz cepures. Visefektīvākās ir atstarojošās vestes un aproces. 

 

Atstarotājam jābūt vismaz sērkociņa kastītes lielumā, vislabāk baltā vai gaišā krāsā.

 

Jāizvēlas pēc iespējas gaišāks vai spilgtāks apģērbs, kā arī jāizvairās no tumšiem toņiem un kamuflāžas apģērba – tā bērns būs pamanāmāks uz ceļa. Atstarotāji jālieto gan laukos, gan pilsētā. 

 

Tumsā tikai gaismu atstarojoši elementi apģērbā un aksesuāros ļauj transportlīdzekļa vadītājam laikus pamanīt cilvēku. Gājēju un velosipēdistu, kam ir atstarotāji, pamanīšanas attālums palielinās 5–10 reizes.

Saistītie raksti