Iespēja baudīt ēdienu Vidzemes piekrastes muižās un sēsties pie kāzu galda Latgalē

Lai cienātu ar lokāliem ēdieniem un iepriecinātu ar kultūras un aktivitāšu programmu, piektdien, 14. jūlijā, durvis vērs pirmās mājas kafejnīcas.
Līdz septembra vidum visā Latvijā darbosies 41 galamērķis – katrs ar savu odziņu.

FOTO: Publicitātes foto

Līdz septembra vidum visā Latvijā darbosies 41 galamērķis – katrs ar savu "odziņu".

Tuvākās “Mājas kafejnīcas” notiks:

  • 14.–16. jūlijā – Limbažu novadā un Vidzemes piekrastē; 
  • 15.–16. jūlijā – Gulbenes, Preiļu, Līvānu, Dobeles novadā – “gaismas lokā” ap Dobeli, Tērveti un Auci;
  • 22.–23. jūlijā – Daugavpils, Augšdaugavas, Krāslavas, Varakļānu, Saldus novadā, Vidusdaugavā (Skrīveri, Aizkraukle, Koknese, Pļaviņas) un Dienvidkurzemes dienvidos.

Foto: publicitātes.

 

Citur saimnieki sola klasisku lauku maltīti, citur – pasaules apceļošanu caur tautu virtuvēm: igauņu, japāņu, ukraiņu, itāļu. Piemēram, spāņu virtuve būs baudāma kopā ar īso spāņu valodas kursu, informē rīkotāju pārstāve Elīna Junolainena. 

Ne vienā vien saimniecībā būs padomāts arī par veģetāru un vegānu ēdienkarti. Piedāvājumā būs arī viduslaiku ēdienu mājas kafejnīca un nakts kafejnīca.

 

Foto: publicitātes.

 

Vidzemes piekrastē – iespēja būt muižās

Ar Vidzemes piekrastes “Mājas kafejnīcu” apmeklējumu var apvienot vairāku maz zināmu un citkārt nepieejamu muižu apmeklējumu. 

Varēs paviesoties Jaunlādes muižā, kur saimnieko rīdziniekiem zināmā itāļu restorāna “Casa Nostra” saimnieki, Svētupes muižā un arī Ķipēnu muiža, kur cieņā ekoloģiskais dzīvesveids.

Esot šajā pusē, grēks būtu neiegriezties arī “Gogelmogels“ saldējumu ražotnē, kā arī Mārtiņa Sirmā kafejnīcā “Ar saknēm savā zemē”. Mājas kafejnīcu laikā japāņu, latviešu un igauņu garšas varēs baudīt Ingrīdas Žagatas keramikas darbnīcas “Cepļi” .

 

Zemgale vilina dārzkopjus un makšķerniekus

Jūlijs ir lavandu ziedēšanas laiks, un mājas kafejnīcā “Zelta stunda lavandās” parūpēsies gan par vēderpriekiem, gan par skaistām bildēm un labu miegu vakarā. 

Puķu un dārza mīļotājām saistoša būs arī kafejnīca “Zemgaļi”, kuras saimniece lepojas ne tikai ar pavārprasmēm, bet arī ar krāšņu dārzu, kur varēs iegādāties ziemcietes. Galdā tiks celts pamatēdiens, kas gatavots eksotiskā veidā – afgāņu kazanā. 

Reklāma
Reklāma

Zivju un makšķerēšanas cienītājiem patiks “VIPēdis” piedāvātā programma. Savukārt nomadu dzīves stila vēsmas varēs izbaudīt kafejnīcā “Mežonīgie rietumi”, kurā sliesies tipi teltis un tiks pasniegti dabā gatavoti ēdieni.

Slow food kultūrai pievienojas arī “Lauknīca” saimniece, kura aicinās viesus uz nesteidzīgi pavadītu laiku lauku mierā un pasniegs maltītes no zemgaļu laukos audzētajiem un augsti kvalitatīvajiem produktiem.

 

Foto: publicitātes.

 

Kāzu galds Latgalē

“Handmade Latgola” Līvānos šogad atvērs savu “Dārza kafejnīcu”, kurā pasniegs īpašus gardumus, tajā skaitā – Līvānu saldējumu, Latgales amatnieku traukos. Stikla un amatniecības centrā tiks gatavotas brusketas dažādu garšu baudījumam. 

Savukārt Raiņa bērnības zemes muzejā “Jasmuiža” saimes galdā tiks celts labākais no tā, ko apmēram gadsimta garumā var sastapt uz Latgales kāzu galdiem – būs jaunās buļbas ar štovētiem kāpostiem, “sātys” desas un siers, bet saldajā – īstena Latgales biskvīta torte un žagariņi jeb – kā vietējie tos dēvē – “meiškenis”. Par lustēm rūpēsies muzikants ar kāzu apdziedāšanas dziesmām, rotaļām un pat zīlēšanu.

 

Gulbenes pusē uz galda – nezāles

Gulbenes novadā šonedēļ būs atvērtas 10 mājas kafejnīcas. Starp tām arī “Kadiķīši” – to saimniece interesējas par Latvijas augiem, kas aug dabā un ir ēdami. To vidū ir dažādas tradicionālā izpratnē nezāles. Šīs mājas kafejnīcas ēdienkarte būs piemērota veģetāriešiem. 

Neparasts formāts būs mājas kafejnīcai “Mielasts mežā”, kas viesiem piedāvās vegānisku maltīti mežā. Pirms nokļūšanas pašā maltītes norises vietā viesiem jābūt gataviem doties pastaigā pa mežu.

Šogad pirmoreiz pie sevis viesus Mājas kafejnīcu dienās uzņems arī atpūtas vieta “Rubeņi”. Tā aicinās baudīt dienvidu valstu atmosfēru un virtuvi.

 

Foto: publicitātes.

 

Zināšanai

  • Sīkāka informācija par “Mājas kafejnīcu” norises vietām pieejama mājaslapā www.majaskafejnicas.lv.
  • Pirms došanās uz izvēlētājām mājas kafejnīcām organizatori aicina:
  1. sazināties ar kafejnīcu un pieteikt savu apmeklējumu, lai pārliecinātos, ka būs brīvs galdiņš;
  2. pārliecināties par izvēlētās aktivitātes norises laiku – katra aktivitāte var noritēt dažādos laikos;
  3. pārbaudīt, vai izvēlētājā norises vietā būs iespējami bezskaidras naudas norēķini – ne visi pasākumu rīkotāji varēs pieņemt norēķinu kartes.

Saistītie raksti