Liepājā atkal notiek "Līvas ciema svētki" – iespēja iepazīt senos amatus un spēles

Šajā nedēļas nogalē Liepājā, Jūrmalas parkā, risinās "Līvas ciema svētki", kas tradicionāli pulcē plašu apmeklētāju skaitu no tuvākām un tālākām Latvijas vietām. Pasākuma programma noteikti interesēs arī ģimenēm ar bērniem.
Meistardarbnīcās apmeklētāji var ne tikai vērot meistaru darbošanos, bet arī paši izmēģināt dažādu lietu tapšanas procesu.

FOTO: Shutterstock.com

Meistardarbnīcās apmeklētāji var ne tikai vērot meistaru darbošanos, bet arī paši izmēģināt dažādu lietu tapšanas procesu.

Tirgotāju un apmeklētāju iecienītais "Līvas tirgus", kurā meklējami "Līvas ciema svētku" pirmsākumi, šogad notiek jau 19. reizi, informē rīkotāji. Tas pulcē vairāk nekā 200 amatnieku, daiļamata meistaru, pārtikas ražotāju un mākslinieku, kuri piedāvā tautas amatniecības un mākslas tradīcijās darinātus, oriģinālus un kvalitatīvus izstrādājumus. 

Tie top, apvienojot seno amatu prasmes, tehnoloģiju attīstību un mūsdienu dizaina elementus.

 

Māca kalt metālu un taisīt māla traukus

Apmeklētājiem tradicionāli ir dota iespēja vērot meistaru darbošanos un pašiem izmēģināt dažādu lietu tapšanas procesu:

  • Gatis Pīpkalējs ar savu smēdi dalās zināšanās par metāla kalšanu;
  • Lizumu amatnieku kopas "Laipa" pārstāves ierāda mezglošanu, kas atkal nākusi modē, māca aust arī cēlaines un jostas ar šķietiņu;
  • “Wrap it” meistardarbnīcā iespējams izgatavot mūsdienīgās bišu vaska drāniņas, kas ir dabīga alternatīva plastmasas iepakojumam un pārtikas plēvēm;
  • lietuviešu meistares Erikas Hincas keramikas darbnīcā ir iespēja izgatavot sev kādu māla trauku;
  • kopā ar Elenu Matulionieni var uzzināt lietuviešu jostu aušanas tradīcijas.

 

Var ganīt cūkas un staigāt ar ķekatām

Svētku teritorijā darbojas arī īpašā "Spēļu sēta", kur var izbaudīt jautrību, spēlējot dažādas senas un mūsdienīgas spēles: 

  • cūku ganīšana;
  • staigāšana uz garajām koka kājām jeb ķekatām;
  • visaugstākā torņa būvniecība no "Jenga" klucīšiem. 
  • lielformāta spēles – domino, šahs, ceļojums mežā, dabas ēnu spēle;

Pieejamas arī radošas aktivitātes. Iespējams izveidot darbus mozaīkas tehnikā un radīt skaistumu no nagliņām un diedziņiem, kā arī apgūt audumu maisiņu dabisko apdruku.

Reklāma
Reklāma

 

Koncertēs Miltiņš un bērnu ansambļi

Pasākuma teritorijā būs iespēja noskatīties arī daudzveidīgu koncertprogrammu. "Esam īpaši padomājuši par ģimenēm ar bērniem – uzaicinājām dažādu paaudžu iemīļoto mūziķi Arni Miltiņu, kurš kopā ar savu ģimeni, draugiem un Liepājas bērnu ansambli "Pērlītes" uzstāsies koncertuzvedumā "Dziedāt patīk tev"," stāsta muzikālās sadaļas koordinatore Liene Šnipke. 

Svētku apmeklētājiem būs iespēja redzēt arī skaistākās XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku koncertu "Balts" un "Kopā Augšup" repertuāra dejas. Kopumā koncertā uzstāsies 11 Liepājas bērnu, jauniešu, vidējās paaudzes un senioru tautas deju kolektīvi.

Bez tam Jūrmalas parkā muzicēs vīru kopa “Vilki”, Katrīna Dimanta un "Zeltrači", Kārlis Kazāks un citi.

 

Zināšanai

  • “Līvas ciema svētku” vārti apmeklētājiem sestdien, 20. maijā, atvērti no pulksten 12 līdz 20, bet svētdien, 21. maijā, no pulksten 11 līdz 15. 
  • Svētku norises vieta ir Zvejnieku aleja un tai piegulošā Jūrmalas parka teritorija.
  • Ar pilnu svētku programmu var iepazīties šeit.

 

Saistītie raksti