Kādus ieguvumus bērnam sniedz lomu spēles?

Lomu spēles ir lielisks veids, kā iepazīt apkārtējo pasauli, socializēties un iemācīties, kā iederēties un atrast savu vietu sabiedrībā.

FOTO: Shutterstock.com

“Tu būsi dakteris, un es būšu pacients”, “Tu pārdod, es pirkšu” – parasti tieši šādi sākas lomu spēles. Pirmkārt, bērni sadala lomas, nosakot, kurš iejutīsies kurā tēlā. Pēc tam bērni cenšas atdarināt savu uzvedību pēc iespējas tuvāk izvēlētajai lomai. Šādas rotaļas bērnam ir lieliska izklaide, jo bērns uz brīdi var iejusties pieaugušā lomā. Turklāt šādām spēlēm ir arī izglītojoši un sociāli aspekti. 

“Bērna smadzeņu darbība būtiski atšķiras no pieaugušā, tieši kustībai, fantāzijai un dažādu scenāriju izspēlēšanai ir milzīga nozīme smadzeņu attīstībā. Tāpēc pret lomu rotaļām pienāktos izturēties ar cieņu un nopietnību, un noteikti nevajadzētu tās uzskatīt par muļķībām,” stāsta privātās pirmsskolas “CreaKids” skolotāja Anna Vilnīte.


Kādus ieguvumus bērnam sniedz lomu spēles?


Lomu spēles māca, kā funkcionēt sabiedrībā 
Jau kopš pirmā dzīves mirkļa bērns ir sabiedrības loceklis. Lai gan bērnu pirmā sociālās pasaules pieredze ir limitēta līdz tuviniekiem – mammai, tētim, vecvecākiem un radiniekiem – pienāk laiks, kad bērns izaug un sper pirmos soļus citā sociālajā grupā. Tad bērns nokļūst starp saviem vienaudžiem un draugiem bērnudārzā un vēlāk – skolā. Lai jaunajā sociālajā grupā justos labi, nepieciešams zināt, kā tajā būtu jāuzvedas. Un tieši to bērns var iemācīties, spēlējot lomu spēles. Turklāt tā ir lieliska iespēja sagatavoties dažādām sarežģītām situācijām, piemēram, kā rīkoties, ja radies konflikts ar citu personu vai gadījies apmaldīties nezināmā vietā. 


Lomu spēles palīdz labāk izprast gan sevi, gan citus 
Attēlot kādu citu nepavisam nav viegli. Galu galā, ir jāsaprot kāda cita izjūtas un vajadzības un jāmēģina atspoguļot viņa domāšanas veids. Lomu spēles sniedz bērnam iespēju praktizēt šīs spējas, līdz ar to labāk izprotot cilvēkus sev apkārt. Turklāt lomu spēles palīdz bērnam sevi labāk iepazīt un attīstīt sevī pārliecību, ka viņš ir neatkarīga, pašpietiekama personība. Atdarinot kādu citu, bērns var daudz skaidrāk saredzēt atšķirīgo un kopīgo starp sevi un citiem, kā arī saprast, kas viņam pašam patīk un kas – nepatīk. Ar LEGO® DUPLO® komplektu “Pilsētas laukums” Tavs mazais varēs iejusties mehāniķa, veikala asistenta vai daktera lomā. Ļoti iespējams, ka kāda no šīm profesijām mazajam tik ļoti iepatiksies, ka viņš to izvēlēsies sev nākotnē.

Reklāma
Reklāma


Lomu spēles palīdz iepazīt apkārtējo pasauli 
Kas man ir jādara, lai salabotu savu automašīnu? Kāpēc dakterim nepieciešams stetoskops? Un kur rodas svaigi ceptā maize, kas tiek piegādāta veikaliem ik rītu? Lai gan pieaugušajiem tas šķiet pašsaprotami, bērnam šādi jautājumi var būt kā aizraujoša mīkla. Palīdzi savam bērnam atminēt šīs mīklas, izspēlējot lomu spēles ar dažādām profesijām.


Lomu spēles palīdz cīnīties ar iekšējo trauksmi 
Vai Tavs mazais ir pārāk kautrīgs, lai pajautātu pārdevējam savus iecienītākos gardumus, kad kopā ejat iepirkties? Vai katrs ārsta apmeklējums Tavam bērnam ir stresa pilns un smags pārbaudījums? Ja tā, tad lomu spēles palīdzēs ar to tikt galā vieglāk. Ja situācijas, kas bērnam izraisa stresu, tiek vairākkārt izspēlētas drošā vidē (tādā, kas nav “īsta”), bērns jutīsies daudz mierīgāks un pārliecinātāks, kad šīs situācijas atkārtosies reālajā dzīvē. 
 

Lomu spēles attīsta pašpārliecinātību 
Spēlējot lomu spēles, bērns iegūst jaunas prasmes un tādējādi kļūst pašpārliecinātāks. Pat mazs bērns spēj iemācīties izdarīt pirkumus pats (protams, Tev jābūt blakus). Kopā varat izspēlēt iepirkšanās scenārijus, izmantojot LEGO DUPLO komplektu “Pilsētas laukums”. Paskaidro bērnam, ko nepieciešams teikt pārdevējam, lai iegādātos pareizās preces. Pastāsti, ka pēc produktu saņemšanas ir par tiem jāsamaksā. Tad ir jāizrēķina, cik liels ir atlikums, kas turklāt būs lielisks veids, lai mācītos rēķināt. Un neaizmirsti iepazīstināt mazo ar pēdējo iepirkšanās soli – pateikt “paldies”. Kad bērns būs apguvis jaunās zināšanas, dodieties iepirkties pa īstam un ļaujiet bērnam iegādāties viņa ikdienas iecienītākos produktus, kā saldumus vai viņa iecienītāko svaigo sieru.


Padomi radošai jautrībai

Mana pilsēta

LEGO® DUPLO® komplekts “Pilsētas laukums” ir ideāli piemērots lomu spēlēm. Spēlējieties kopā, būvējot pilsētu, kas līdzīgai tai, kurā dzīvojat. Tad starp figūrām mēģiniet atrast cilvēkus, kuri dzīvo jūsu pilsētā vai ciematā. Kā sauc jūsu ģimenes ārstu? Kā sauc pārdevēju, pie kura katru dienu iepērkaties? Izmantojiet savu iztēli, lai iejustos lomās, un mēģiniet izspēlēt dažādas ikdienas situācijas, kad satiekaties ar šiem cilvēkiem. Šāda rotaļāšanās sniedz lielisku iespēju pastāstīt bērnam vairāk par dažādām profesijām un pienākumiem tajās. 
LEGO® DUPLO® Pilsētas laukums (10836)




Izspēlējiet reālās dzīves notikumus ar LEGO® DUPLO® Mana pilsētiņa: tā ir atpazīstama pasaule ar modernām DUPLO figūrām. Pilsētas laukums neliks vilties — tur ir tik daudz, ko redzēt un darīt! Pagriez zobratus, lai mehāniķis var piekļūt automašīnai, iegādājies svaigus produktus maiznīcā un dārzeņu veikaliņā vai dodies pie ārsta uz veselības pārbaudi! Komplektā iekļautas piecas DUPLO figūras – mehāniķis, veikala asistents, ārsts, mamma un mazulis.