Zoodārzā jauns prezidents un maršruts “Sarkanajai grāmatai pa pēdām”: PLUS fotogalerija. Aplūko kopā ar bērnu

Pēc pagājušās nedēļas nogalē sekmīgi noritējušajām Zoo prezidenta vēlēšanām par jauno Zoo prezidentu jeb populārāko dzīvnieku sugu Rīgas Zoodārzā tika atzīts Amūras tīģeris. Par to nobalsoja 29 % apmeklētāju! Un jau šodien tas aicina iepazīt Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošās aizsargājamās dzīvnieku sugas.
Rīgas Zooloģiskajā dārzā mīt 110 globāli aizsargājamas dzīvnieku sugas, kas ir 28 % no kolekcijas.

FOTO: Publicitātes foto

Rīgas Zooloģiskajā dārzā mīt 110 globāli aizsargājamas dzīvnieku sugas, kas ir 28 % no kolekcijas.

Jaunais Zoo prezidents, būdams iekļauts Pasaules Sarkanās grāmatas nopietni apdraudētās sugas kategorijā (IUCN Endangered), naski ķeras pie darba un, par godu nule kā aizvadītajai Starptautiskajai dzīvnieku aizsardzības dienai, aicina ikvienu apmeklētāju iepazīt Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošās aizsargājamās dzīvnieku sugas, ejot pa jaunizveidoto maršrutu “Sarkanajai grāmatai pa pēdām”. 

 

Tā ietvaros Tropu mājā apmeklētājiem no 8. oktobra būs aplūkojami unikāli gliemeži mainīgās partulas (Partula varia), kuri iekļauti Pasaules Sarkanās grāmatas EW (extinct in wild) kategorijā. 
Tas nozīmē, ka zooloģiskie dārzi šai un vēl vairākām partulu ģints sugām ir palikuši kā pēdējais patvērums uz zemeslodes, jo nākošā kategorija EX (extinct) apzīmē, ka arī nebrīves kolekcijās šīs sugas pārstāvju vairs nav un šo sugu esam pilnībā zaudējuši. 
 

Šajā Aizsargājamo sugu maršrutā pievērsīsim apmeklētāju uzmanību retajām un apdraudētājām dzīvnieku sugām, kas apskatāmas mūsu Zoodārzā. Maršruta ceļa lapu var lejupielādēt Zoodārza mājaslapā ŠEIT vai Facebook ŠEIT

 


Kopumā Rīgas Zooloģiskajā dārzā mīt 110 globāli aizsargājamas dzīvnieku sugas, kas ir 28 % no kolekcijas (dati uz šī gada 1. janvāri). Trīs partulgliemežu sugas ir iekļautas EW (izmirušas dabā) kategorijā, bīstami apdraudētas (CR kategorijā) ir 16 sugas, nopietni apdraudētas  (EN kategorija) 27 sugas, jutīgas sugas (VU kategorija) – 38 sugas, daļēji apdraudētas (NT kategorija) – 21 suga. Piecas sugas iekļautas (DD kategorijā) kā nepietiekami izpētītas sugas, par kuru izplatību un skaita aplēsumu nav pietiekami daudz informācijas. Daudzām no šīm sugām ir nebrīves populāciju menedžmenta programmas – EEP (Eiropas ex situ programmas). 

Reklāma
Reklāma

 

Rīgas zoodārzs ir iesaistījies 65 apdraudēto sugu EEP programmās, lai nodrošinātu veselīgas un kvalitatīvas reto dzīvnieku nebrīves populācijas.

 

Bez tam Rīgas Zoodārza kolekcijā ir arī 25 Latvijā īpaši aizsargājamo dzīvnieku sugu pārstāvji, piemēram zaļais krupis, smilšu krupis, sarkanvēdera ugunskrupis, austrumu kokvarde, purva bruņrupucis, melnais stārķis, urālpūce, Eiropas ūpis, lidvāvere, meža susuris, ziemeļu lūsis, brūnais lācis u.c. 
 

 

Saistītie raksti