Degustācijas, izstādes, tirdziņš, sportiski aktīvas nodarbes: šodien Dobelē Ābolu svētki!

Latvijas sulīgākais festivāls “Ābolu svētki 2022” apmeklētājus Dobelē gaidīs šodien no plkst. 10.00. Novada un apkārtnes mājražotāji un dārzkopji būs sarūpējuši pašu labāko no dabas veltēm.
Īpaši interesanta būs ābolu izstāde, kā arī iespēja dārzā aplūkot dažnedažādas ābolu šķirnes, izceļot Latvijā radītās.

FOTO: Shutterstock.com

Īpaši interesanta būs ābolu izstāde, kā arī iespēja dārzā aplūkot dažnedažādas ābolu šķirnes, izceļot Latvijā radītās.

Tā kā Dobeles Ābolu svētki ir ne tikai īpašs notikums dobelniekiem un Dobeles viesiem, bet arī svarīgs mirklis dārzkopības nozarei, tajā tiks godināti nozares profesionāļi.

Dārzkopības institūta Latvijas ģenētisko resursu kolekcijā ir vairāk kā 1000 ābeļu šķirņu. Ābeļu selekcijas mērķis ir iegūt šķirnes ar augstu augļu kvalitāti, labu un regulāru ražību, viegli veidojamu vainagu, kā arī izturību pret kaitīgiem organismiem un nelabvēlīgiem laikapstākļiem. 

 

Mērķtiecīga ābolu selekcija, veicot kontrolētus krustojumus, Latvijā sākās tikai 1950. gados, to veica Roberts Āboliņš, Aleksandrs Maizītis un vēlāk arī Rūdolfs Dumbravs Madonas rajona “Iedzēnos”. Nozīmīgākās šķirnes: "Atvasara” – skaisti, garšīgi augļi, maz slimo; “Iedzēnu” – laba, izturīga ziemas ābolu šķirne. 

Kopš 1994. gada ābeļu selekciju veic Dārzkopības institūtā Dobelē. No jaunajām šķirnēm vispieprasītākās ir “Dace” – viegli audzējama, kvalitatīvi augļi, kraupja izturīga; “Gita” – ļoti ražīga, kraupja izturīga (selekcionāri Rūdolfs Dumbravs, Laila Ikase). Mazos dārzos populāras ir Latvijā radītās kolonnābeles: “Baiba”, “Zane” un “Uldis” (selekcionāri Rūdolfs Dumbravs, Laila Ikase), kā arī “Inese” (selekcionāri Rūdolfs Dumbravs, Inese Drudze). 
 

Īpaši interesanta būs ābolu izstāde, kā arī iespēja dārzā aplūkot dažnedažādas ābolu šķirnes, izceļot Latvijā radītās. 

Reklāma
Reklāma

 

Ābolu laboratorijas dārza lapenē svētku dienā būs sastopami Dārzkopības institūta zinātnieki, kas atklās ābolu audzēšanas noslēpumus, kā arī garšas veidošanās nianses, lai atrastu sev vistīkamāko.  

 

Ābolu svētku laikā Dārzkopības institūtā mājražotāju un amatnieku tirdziņā varēs nobaudīt īpaši pagatavotos ēdienus, kā arī būs iespēja piedalīties Ābolu dienas orientēšanās spēlē visai ģimenei vai individuāli, tā iepazīstot vairāk kā 1000 dažādas ābeļu šķirnes un hibrīdus.
 

Par mājīgi rudenīgu atmosfēru rūpēsies dzīvo skulptūru muzikālais kvartets, savukārt muzikālo noformējumu radīs muzikālā apvienība “Ziņģes brāļi” no Bauskas. Paši mazākie varēs atrast sev aizraujošas nodarbes sajūtu darbnīcā, bet skaistos mirkļus varēs iemūžināt īpašā svētku foto stūrītī. 

Saistītie raksti