Sākas Valmieras vasaras teātra festivāla nedēļa. Skatāmas izrādes arī bērniem un pusaudžiem

Ar Bērnu un jauniešu teātra institūta apmācībām jaunajiem teātra profesionāļiem sākas Valmieras vasaras teātra festivāla nedēļa. Darbosies arī Latvijas Laikmetīgās mākslas centra rīkotās meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, kas turpināsies visu nedēļu.
Sākas Valmieras vasaras teātra festivāla nedēļa. Skatāmas izrādes arī bērniem un pusaudžiem

FOTO: Publicitātes foto

Oficiāli festivālu atklās piektdien, 6.augustā, plkst.17 ar grupas JUUK koncertu “Sikspārņi”, izrāžu programmu un Starptautiskās īslaicīgās arhitektūras un pilsētvides vasaras skolas “FestivaL’and” uzbūvētā Festivāla centra atvēršanu apmeklētājiem.
 

Šogad festivāls piedāvās 6 pirmizrādes bērniem, pusaudžiem un ģimenēm, vairākas viesizrādes un piedzīvojumus pilsētvidē. Festivāls no 6. līdz 8.augustam aicinās gan māksliniekus, gan apmeklētājus skatīties uz pasauli cita acīm. Izrādes notiks dažādās vietās Valmieras pilsētā – pagalmos, stāvlaukumos, skolā un citviet.
 

Festivāla izrādes

Režisore Krista Burāne kopā ar radošo komandu un vairāku Cēsu un Valmieras skolu audzēkņiem iestudē izrādi par pasaules glābšanu “Pasaules gals un citas blēņas”, kuras laikā kopā ar aktieriem Mārtiņu Meieru un Jāni Kroni dosies glābšanas misijā. Ieteicamā auditorija 10 – 14 gadi.
 

Vasarīgu izrādi par mīlestību un cita veida patikšanām pusaudžiem “Marija un zibens” iestudē režisore Paula Pļavniece. Izrāde vēstīs par mulsinošo pasauli, kas kļūst arvien mazāka, un mocībām, kuras mums nemitīgi uzkrauj noslēpumainais spēks vārdā dzīve. Ieteicamā auditorija 13+.
 

Horeogrāfe Liene Grava ar komandu šoreiz festivālā piedāvās dejas izrādi “Pus Audzis” par pieredzēm cilvēka mūžā, kuras nav iespējams iegūt attālināti, komunicējot sociālajos tīklos - pirmā lēnā deja, pirmais skūpsts, pirmā iemīlēšanās, pirmā šķiršanās. Ieteicamā auditorija 7+.


Leģendu par laimes ēdējiem “Cilts” kopā ar Valmieras teātra jaunajiem aktieriem iestudē režisors Toms Treinis. Tā vēstīs par kādas laimīgas cilts iemītniekiem, kuriem pēc negaidīta notikuma nāksies izvērtēt savas vērtības, draudzību un uzticēšanos. Ieteicamā auditorija 6+.
 

Viena no Bērnu un jauniešu teātra institūta dalībniecēm, režisore Māra Uzuliņa festivālā iestudē izrādi par to, cik cilvēki ir dažādi. “Bumba nerunā” varonis ir Bumba, 8 gadus vecs zēns, kurš nerunā, taču ir ļoti draudzīgs, un tā vēstīs par viņa piedzīvojumiem. Ieteicamā auditorija 6+.
 

Staigājamā klausāmizrāde “Urbānais safari”, savukārt, būs piedzīvojums visai ģimenei, kas piedāvās iespēju iztēlē novērot dažādu paaudžu cilvēkus. Izrāde iepazīstinās ar dažādām X, Y un Z paaudzei raksturīgām iezīmēm, ļaus salīdzināt, aizdomāties, labāk izprast, kā arī kopā pasmieties par sevi un vienam par otru. Audiogidu pavadībā būs iespēja iziet 4 dažādas paaudžu takas. Ieteicamā auditorija, sākot no 5+.

Reklāma
Reklāma


Nu jau tradicionāli festivālā nozīmīga vieta atvēlēta Studentu šķūnim - darbiem, kas tapuši studiju ietvaros. Horeogrāfe Kristīne Brīniņa kopā ar Liepājas teātra aktieru kursa studentiem radījusi dokumentālu izrādi – pastaigu “Upe”. Liepājas iedzīvotāju stāsti par cilvēku, lietu un dabas savstarpējo mijiedarbību dodsies uz Valmieru, lai veidotu satikšanos starp pilsētām. Ieteicamā auditorija 12+. Savukārt, Daugavpils teātra izrādi visai ģimenei  par draudzību, zaudējuma sāpēm un citām tēmām “Samsona ceļojums” veidojusi Latvijas Kultūras akadēmijas Režisoru kursa absolvente Endīne Bērziņa. Ieteicamā auditorija 8+.   

Vienu no festivāla programmā iekļautajām izrādēm - “Uzvara ir mirklis”, kas pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gadā un guva lielu atsaucību, tehnisku apsvērumu dēļ šogad festivālā nebūs iespēja noskatīties, tomēr tā tiek pārcelta uz nākamo vasaru. Turklāt, izrādi varēs redzēt ne tikai Valmierā, bet arī citviet Latvijā. Ar visiem biļešu pircējiem Mobilly Klientu servisa darbinieki sazināsies personīgi.
 

Festivāla notikumi

Valmiermuižā no šodienas līdz 8.augustam notiks Bērnu un jauniešu teātra institūta apmācības jaunajiem teātra profesionāļiem. Nedēļas laikā būs tikšanās un sarunas ar nozaru speciālistiem par būtiskiem jautājumiem, lai veiksmīgi un atbildīgi veidotu izrādes bērniem un jauniešiem. Centra „Dardedze” pārstāvji informēs par bērnu tiesību pamatprincipiem, psihoterapeite Diāna Zande un Pusaudžu un jauniešu psiholoģijas centra vadītājs Nils Sakss Konstantinovs iepazīstinās ar vecuma grupu īpatnībām. Apmācību laikā dalībnieki arī strādās pie savu izrāžu iecerēm ar iespēju realizēt kādu no tām nākamā gada festivālā.
 

No 3. līdz 8.augustam dažādās vietās Valmierā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs piedāvās 7 dažādas radošas meistardarbnīcas laikmetīgās mākslas iepazīšanai. Tās vadīs spilgti, šobrīd aktīvi strādājoši Latvijas mākslinieki.


Savukārt, trīs dienas no 6. līdz 8.augustam Valmieras centrā, bijušās katlumājas teritorijā, darbosies Festivāla centrs “FestivaL’and”, kur ik dienu pop-up radio studijā notiks sarunas ar režisoriem, māksliniekiem, arhitektiem un citu nozaru profesionāļiem, apmeklētājiem būs iespēja arī “Piedzīvot kurtuvi” jeb novērtēt šī gada īslaicīgās arhitektūras un pilsētvides vasaras skolas dalībnieku radītās instalācijas un objektus.  


Festivālu varēs apmeklēt saskaņā ar spēkā esošajiem Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem. Lūdzam vērst uzmanību, ka apmeklētājiem līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam un derīgam sertifikātam vai testa rezultātam, kā arī lūdzam ierasties vismaz 20 minūtes pirms izrādes sākuma. Sīkāka informācija festivāla mājas lapā https://valmierasfestivals.lv/par-festivalu