Latvijas pirmizrādi piedzīvos Aukstā kara dokumentālais trilleris “Lēciens”

27. novembrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Aukstā kara dokumentālais trilleris “Lēciens” (The Jump), kas ir Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojums. Režisores Giedres Žickītes filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja 9. oktobrī Varšavas starptautiskajā filmu festivāla konkursa programmā, iegūstot labākās dokumentālās filmas balvu. 

Kopš pirmizrādes “Lēciens” ir izrādīts deviņos nozīmīgos starptautiskos festivālos - arī Romā, Jihlavā, Lībekā un Tallinā. Foto: ekrānšāviņš no filmas treilera

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kopš pirmizrādes “Lēciens” ir izrādīts deviņos nozīmīgos starptautiskos festivālos - arī Romā, Jihlavā, Lībekā un Tallinā. Foto: ekrānšāviņš no filmas treilera

Šonedēļ aprit 50 gadi vēsturiskajam lēcienam, kas saviļņoja visu pasauli, un notiks filmas “Lēciens” pirmizrāde.

Filmas Latvijas pirmizrāde bija ieplānota Vitālija Manska organizētā kinofestivāla “ArtDocFest/Riga”. Lai arī klātienes festivāls ir pārcelts uz nākamo pavasari, 26. novembrī plkst. 13:00 notiks filmai “Lēciens” veltīta preses konference, kurā piedalīsies Vitālijs Manskis, filmas režisore Giedre Žickīte un producents Uldis Cekulis.
Kā iepriekš ziņots, “Lēciena” pirmizrāde notiks 27. novembrī, un tas notiks straumēšanas platformās Helio, Shortcut un Go3. Filmas pirmizrādes vakarā plkst. 19:00 TVNet portālā skatītāji varēs tiešsaistē uzdot jautājumus filmas režisorei Giedrei Žickītei un komandai.

Festivālu maratons
27. novembrī Latvijas pirmizrādi piedzīvos Aukstā kara dokumentālais trilleris “Lēciens” (The Jump), kas ir Lietuvas, Latvijas un Francijas kopražojums. Režisores Giedres Žickītes filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja 9. oktobrī Varšavas starptautiskajā filmu festivāla konkursa programmā, iegūstot labākās dokumentālās filmas balvu. Varšava ir viens no 15 A klases kinofestivāliem pasaulē, un filma kvalificējas uz nomināciju Eiropas Kinoakadēmijas balvai.
Kopš pirmizrādes “Lēciens” ir izrādīts deviņos nozīmīgos starptautiskos festivālos - arī Romā, Jihlavā, Lībekā un Tallinā. Filmai ir lieliski panākumi ne tikai Eiropā - lielākajā ASV dokumentālo filmu festivālā “Doc NYC” “Lēciens” iekļuva skatītāju simpātiju desmitniekā

LĒCIENS_treileris from VFS FILMS on Vimeo.

Reklāma
Reklāma

Filma un gadadiena
Tieši pirms 50 gadiem - 1970. gada 23. novembrī, Pateicības dienā - ASV krasta apsardze devās uz tikšanos ar padomju kuģi “Sovetskaja Litva”, kas bija noenkurojies pie Martasvinjardas salas krastiem. Mērķis bija divpusēja tikšanās, lai apspriestu zvejas tiesības Atlantijas okeānā. Kamēr sarunas ritēja pilnā sparā, Sims Kudirka izmisīgās brīvības alkās pārlēca uz amerikāņu kuģa “The Vigilant” (angļu val. - Modrais). Viņam par šausmām pēc septiņām stundām brīvībā amerikāņi pārbēdzēju izdeva Padomju Savienībai, izraisot pasaules mediju sašutumu, jo pārbēdzēju piekāva līdz bezsamaņai un arī viņa tālākā dzīve nesolīja nekādas cerības. Un tā tas būtu beidzies, ja vien kāds amerikāņu kuģa jūrnieks, pēc izcelsmes latvietis, nebūtu nākamajā dienā par šo incidentu pavēstījis ASV medijiem.
Aculiecinieku stāsti, unikāli arhīvu kadri un paša Sima Kudirkas dramatisko notikumu rekonstrukcijas, kuram šogad apritēja 90 gadu, veido dokumentālā trillera “Lēciens” sižetu, kas vedīs skatītāju aizraujošā kino piedzīvojumā.