Etnofestivāls SVIESTS – laika izjušana visai ģimenei

Vasaras saulgrieži visos laikos ir bijuši lielākie gadskārtu svētki, ko arī Valmiermuižā jau devīto gadu atzīmē. Etnofestivālā „SVIESTS” 15. jūnijā Valmiermuižas parkā laika ritējuma izzināšana seno arodu meistarnīcās, ģimeniska kopā būšana un brangas etnoskaņas!

Etnofestivāls SVIESTS jau 15. jūnijā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Etnofestivāls "SVIESTS" jau 15. jūnijā

Dienas kulšanā mielošanās ar mājražotāju savestajiem brangajiem kūpinājumiem, spēkpilnu rudzu maizi, kā arī našķošanās ar veslīgām un tīrām Latvijas garšām, ko mājražotāji būs sarūpējuši tirdziņā „Gardu muti”. Tur arī ar rokām darināts apģērbs, rotas un citi amatnieku darinājumi. 
 

Dienas kulšanā priecēs tautas muzikantu koncerts, kurā Valmiermuižas parku pieskandinās Valmieras kultūras centra kuplā „Etno kokļu kopa”, folkloras deju kopa „Dandari”, Rožupes kultūras nama folkloras kopa „Rūžupis veiri”, kā arī priecēs Burtnieku novada jauniešu tautas deju kolektīvs „Sadancis” ar draugiem. 

Vasaras saulgriežu svinībās tradīcijas un amata prasmju meistarnīcas paplašināsim ar „laika ritējuma” izpēti, ļaujot iedziļināties mūsu vēsturē, ikdienas darbos un amata prasmēs, kas bija cieši saistītas ar nu jau ļoti aktuālo tēmu par ilgtspējīgu un zaļu dzīvesveidu. 

 

Etnofestivāls „SVIESTS” 15. jūnijā Valmiermuižas parkā jau devīto reizi

Īpaši vasaras saulgriežu laikā, kad ikviens meklē jāņuzāles, pin vainagus un rotā mājas, svarīgi zināt, kas tad īsti atrodams pļavās. Pieredzējusi zāļu sieva dalīsies zināšanās par dažādu augu pielietojumu un efektivitāti, lai dabas veltes varam izmantot pilnvērtīgi. Keramikas darbnīcā varēs izzināt gan māla apstrādes tehnikas cauri laikiem, gan izmēģināt roku māla trauku lipināšanā. Savukārt rotu darbnīcā varēs izzināt, kādi gadskārtu raksti bijuši rotās senatnē. Darbnīcā katram būs iespēja pārbaudīt spēkus rotu kalšanas prasmē un paša rokām izgatavot savu personīgo bronzas aproci vai gredzenu. Protams, neizpaliks siera siešana un sviesta kulšana, kuļot pienu un krējumu, līdz nevajadzīgais tiek atdalīts, atstājot tikai pašu vērtīgāko! Valmiermuižas parkā viesosies arī Valmiermuižas staļļa saime – būs iespēja gan iepazīties ar zirgiem, gan doties izjādē!
 

Reklāma
Reklāma

Vakarā brangi – ne tikai latviešu mēlē un ritmos. Radošais muzikālais duets „ZeMe”, starptautiski visatzītākā mūsu zemes „world music” grupa „Iļģi”, RTU vīru koris „Gaudeamus” ar svītu „Pagānu gadagrāmata”. Etnofestivāla SVIESTS kulminācija ir uguns rituāls!
 

Festivāla dienas daļā ieeja ir bez maksas, bet biļetes uz SVIESTA vakara daļu pieejamas pasākumu platformā fienta.com. Biļetes cena iepriekšpārdošanā 8 EUR, pasākuma dienā – 10 EUR. Plašāk par pasākuma programmu etnosviests.lv.

 

Rīko: Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras pilsētas pašvaldība, Valsts kultūrkapitāla fonds, garškopju kustība „Gardu muti”, „AUDIO”, „Ramirent” „ZAAO”, Valmieras Kultūras centrs, „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe””.