Aicina uz Grīziņkalna kino svētkiem “Elpojiet dziļi”

Cauri laiku laikiem Grīziņkalnā mitinājušies radoši ļaudis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī Kalniņu ģimene savulaik dzīvojusi kādā divstāvu koka mājā ar dārzu Zvaigžņu ielā. Atceroties savu bērnību komponists teic, ka tā viņam asociējas ar absolūtu brīvības un laimes izjūtu – Zvaigžņu ielas rajonam bijis nevis galvaspilsētas, bet mazas pilsētiņas aromāts. Lai gan divsstāvu nama vairs nav, tomēr Grīziņkalna bērnības un jaunības romantiskās sajūtas abi brāļi, komponists Imants Kalniņš un dzejnieks Viktors Kalniņš, ir saglabājuši un iemūžinājuši savā daiļradē, un tās skan joprojām. 

Piektdien, 12. augustā, Grīziņkalna apkaimes iedzīvotāji un Rīgas svētku viesi - visi, kuri iemīļojuši Imanta Kalniņa mūziku un Vika dzeju, Rozes Stiebras sirsnīgās multfilmas, leģendāro grupu "Menuets" un visi, kuri priecātos atkal tikties ar kādreiz aizliegto režisoru Rolandu Kalniņu un populāro aktieri Paulu Butkēviču, aicināti uz Grīziņkalna kino svētkiem. Šogad svētki veltīti komponista Imanta Kalniņa kino mūzikai, gan atzīmējot komponista jubileju, gan uzsverot Grīziņkalnu kā brāļu – Viktora un Imanta Kalniņa – bērnības Grīziņkalnā Rīgas un kino svētkus svinēs plaši – trīs norises vietās visas dienas garumā.


Rīgas Centrālās bibliotēkas Grīziņkalna filiālbibliotēkā, Alauksta ielā 10, no pulksten 11.00 līdz pulksten 19.00 ikviens varēs apskatīt izstādi par Viktora Kalniņa un Imanta Kalniņa daiļradi “Es esmu bagāts...”. Vakarpusē bibliotēkā gaidāmas divas tikšanās: pulksten 17.00 ar grāmatu autoru un dzejnieku Viktoru Kalniņu jeb Viku un plkst. 18.00 ar grāmatas “Menuets” autori un grupas solisti Inesi Pabērzu.


Savukārt koka ēku renovācijas centrā “Koka Rīga”, Krāsotāju ielā 12, pulcēsies mazi un lieli animāciju filmu cienītāji, jo no plkst. 14.00 līdz 18.00 tur notiks latviešu animācijas filmu skate, ko piedāvās studija “Dauka” - kādam mīļas sajūtu atmiņas, kādam jaunatklājums!
 

Reklāma
Reklāma

Pulksten 15.00 interesentiem būs iespēja tikties ar režisori un producenti Rozi Stiebru, bet no plkst. 15.30 līdz 17.00 ikviens varēs atklāt animāciju filmu veidošanu radošajā darbnīcā! Lai iepazītu mazāk zināmo, bet nenoliedzami skaisto Grīziņkalna parku, 12. augusta vakarpusē, pulksten 19.00, ikviens interesents aicināts doties ekskursijā vēsturnieka Voldemāra Eihenbauma vadībā, iepazīstot notikumus un cilvēku stāstus Grīziņkalnā cauri laikmetiem. 

Pulcēšanās ekskursijai pie pieminekļa 1905. gada revolucionāriem. Svētku kulminācija sagaidāma piektdienas vakarā, kad laikā no pulksten 20.00 līdz 23.30, Imanta Kalniņa radītajās melodijās skanēs viss Grīziņkalna parks. Ikviens gaidīts grupas “Menuets” koncertā, kas notiks divās daļās, un Kino piknikā ar režisoru Rozes Stiebras un Rolanda Kalniņa, kā arī kino aktiera Paula Butkēviča piedalīšanos. Leģendārais “Menuets” klausītājiem atgādinās kino filmās dzirdamās Imanta Kalniņa dziesmas – “Dzeguzes balss”, “Alvas zaldātiņi”, “Es esmu bagāts”, “Četri balti krekli”, “Viņi dejoja vienu vasaru”, “Balāde par Johanu”, “Zelta sietiņš” un citas, kā arī dziesmas no neiznākušās filmas “Piejūras Grīziņkalnā kino skatīšanās tika piedāvāta jau tālajā 1939. gadā. Turpinot un atjaunojot šo tradīciju, šogad Rīgas svētku laikā, 12. augustā, pulksten 21.00 pēc Rozes Stiebras uzrunas ikvienam būs iespēja redzēt jau leģendārās animācijas filmas “Zelta sietiņš” un “Zaķīšu pirtiņa”, bet pulksten 22.00 pēc režisora Rolanda Kalniņa sveiciena būs iespēja kopīgi noskatītes mākslas filmu “Elpojiet dziļi”.