Zoodārza filiālē "Cīruļi" no ziemas miega modusies lāču saime

 

Lai arī pavasaris šogad nāk pavisam negribīgi, Rīgas Zooloģiskā dārza filiālē "Cīruļi" vērojama aktīva rosība. Mazuļi sagaidīti Hailandes un Galovejas šķirņu govju ganāmpulkos. Arī saimniecības dispečers lācis Toms pēc ziemas snauda atgriezies savā "darbavietā" un cītīgi pieskata darbiniekus un ciemos atbraukušos apmeklētājus, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Zoodārzā.
Cīruļos var aplūkot ļoti daudz dažādu pūčveidīgo.

FOTO: Marika Eglīte

"Cīruļos" var aplūkot ļoti daudz dažādu pūčveidīgo.

 

Lāči jau modušies

Nu jau kādu laiku no ziemas snaudas modusies ir lāču saime, tādēļ "Cīruļos" atkal valda pilnīga kārtība, jo "galvenais dispečers" lācis Toms visu cītīgi pieskata. Viņš novērtē gan kā strādā dārza darbinieki, gan arī, kādi ciemiņi atbraukuši aplūkot dzīvniekus.

 

Tālajā jeb aļņu aplokā Hailandes un Galoveju šķirnes govju barā starp lielajiem un masīvajiem dzīvniekiem sprauni rosās divi nesen dzimuši telēni - viens brūns, bet otrs melns ar platu baltu svītru šķērsām pāri mugurai. Mazuļiem apmatojums ir biezs un sprogains, ka rada tiem visai amizantu izskatu.

 

Izejot cauri Vilku birzij, kur arvien skaļāk ieskanas vietējo putnu koris, var nonākt pie vilku aploka, kur trīs vilki lieliski demonstrē barā valdošo kārtību. Bet tikmēr aiz muguras Plēsīgo putnu kompleksā pavasari sveicina meža pūces un ūpji. Tie aizrautīgi ūjina arī dienas laikā. Savukārt blakus tiem grifi jau cieši sēd ligzdā un perē olas. Nez, kā būs, jo gaiss ilgu laiku bija auksts.

 

Reklāma
Reklāma

Kā liecina pieejamā informācija www.rigazoo.lv, ziemas sniegiem atkāpjoties un uzspīdot siltai pavasara saulītei, virs "Cīruļu" pļavām atskan jautri treļļi. Jā, šeit jau dzied cīruļi. Debesīs var vērot pavasarīgi noskaņotus kraukļus, bet plašajā kiangu aplokā pamazām sarodas jaunas "kupenas". Te atpūsties un baroties ierodas paugurknābja un ziemeļu gulbji.

 

Apmeklējot "Cīruļu" dzīvniekus, neaizmirstiet paņemt līdzi labu garastāvokli un gumijas zābaciņus, jo ikvienām mazām kājiņām (un bieži vien arī lielām kājām) gribēsies izbrist cauri kādai peļķei. Kārumus gan ņemiet tikai sev, bet ne dzīvniekiem.

 

Pieredze:

"Cīruļos", kas atrodas Aizputes novada Kalvenes pagastā, ar ģimeni pabijām pirms pāris gadiem. Fantastiski! Zoodārza filiāle izvietota vairāk nekā 100 hektāros, un dzīvnieki mīt lielos aplokos. Tiesa gan, pašiem jābūt gataviem garām pastaigām, jo attālumi no viena aploka līdz citam, ir gana lieli. Ja bērni ir vecumā līdz 5 gadiem, rekomendējami mazie, saliekamie ratiņi. Toties svaigais gaiss, plašās āres un patiešām draudzīgie dzīvnieki, jo īpaši lācis Toms, sniedz tādu baudījumu, kādu nesajutīsiet nevienā citā izklaides vietā. Ieejas biļešu cenas ir analogas Rīgas Zoo.