18. novembra pasākumi Rīgā

Valsts dzimšanas dienā – 18. novembrī Latvijas galvaspilsētā notiks daudz svētku pasākumu – gājieni, parādes, koncerti, uguņošana, aizraujoši pasākumi muzejos, kinoizrādes, gaismas šovi. Kasjauns.lv apkopoja svētku norises Rīgā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Svētku gājieni 

* Pulksten 7.30 no Latvijas Universitātes uz Brāļu kapiem notiks Latvijas Studentu korporācijas „Fraternitas Arctica” Filistru biedrības studentu gājiens. 

* No pulksten 18.15 līdz 19.00 notiks tradicionālais partijas „Visu Latvijai!” organizētais lāpu gājiens, kurā piedalīsies ap 1000 cilvēku, lai atzīmētu Latvijas neatkarības proklamēšanu. Lāpu gājiena dalībnieki pulcēsies pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa Bastejkalna parkā, tad metīs loku caur Vecrīgu un dosies uz Brīvības pieminekli. 

 

Pie Brīvības pieminekļa 

Latvijas dzimšanas dienas svinības pie Brīvības pieminekļa iesāksies pulksten 10.00.   

No pulksten 10.00 līdz 18.00 pie pieminekļa skanēs fona mūzika un notiks ziedu nolikšana. Savukārt no pulksten 18.30 līdz 23.00 – svinīgajā pasākumā piedalīsies kori „Daugaviņa”, „Decoro”, „Dzīne”, „Motus”, „Norise”, „Vaidelote”, „Vecrīga”, „Nordea”, „Saules mājas”, kā arī pūtēju orķestris „Rīga” (oficiālais svinīgā pasākuma sākums – pulksten 19.30). Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna – pulksten 20.00. 

Svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija notiks pulksten 14.00. 

 

Oficiālie pasākumi 

* pulksten 9.00 - ekumeniskais dievkalpojums Doma baznīcā; 

* pulksten 11.00 - Nacionālo bruņoto spēku vienību militārā parāde 11. novembra krastmalā; 

 

Svētku uguņošana 

Svētku uguņošana un kopīga valsts himnas „Dievs, svētī Latviju!” dziedāšana 11. Novembra krastmalā sāksies pulksten 21.00. 

 

Ugunsskulptūras pilsētā 

Kanālā iepretim Bastejkalnam pulksten 18.00 visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja pirmo reizi vērot uguns skulptūru, kas tapis gaismas festivāla „Staro Rīga 2011” ietvaros. Uguns skulptūra atradīsies uz pontoniem kanāla vidū un to veidos trīs daļas. Pirmajā ikviens skatītājs varēs atpazīt auseklīti, jumi un citus latviskus simbolus. Otrajā skulptūras daļā dažādu augstumu caurules simbolizēs ērģeles un mūsdienu mūziku. Savukārt skulptūras centrālā daļa savienos mūsdienu un senatnes dziesmas, veidojot unikālo „Rīgas dziesmu”. 

 

Līdz 20. novembrim no pulksten 18.00 līdz 23.00 rīdziniekiem ir iespēja redzēt vēl 80 gaismas festivālā „Staro Rīga” objektus, kuri tēmā „Pilsētas stāsti”. Tuvāk ar festivāla objektiem un programmu var iepazīties internetā: www.staroriga.lv

 

Latviešu filmu programma 

Kinoteātris „Rīga/Splendid Palace” Valsts svētkiem par godu demonstrēs latviešu filmu programmu. No pulksten 12.30 līdz vēlam vakaram varēs redzēt virkni jaunu un jau tautā iemīļoto filmu: „Lote un mēness akmens noslēpums”, „Čikāgas piecīši”, „Aleksandrs Laime un Anhela ūdenskrituma dimanti”, „Vella kalpi”, „Vella kalpi. Filmas arheoloģija”, „Dancis pa trim”, „Rūdolfa mantojums”, „Baiga vasara” un Raimonda Paula portretfilmu „Zib mūža rats”. 

Sīkāk ar latviešu kino programmu var iepazīties internetā: www.splendidpalace.lv.  

Reklāma
Reklāma


Unikālā fotogrāfija – Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā 

Vienreiz gadā – 18. novembra svinību laikā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (Palasta ielā 4) ir iespēja redzēt Latvijas vēsturē visnozīmīgāko fotogrāfiju - Viļa Rīdzenieka lielformāta oriģinālfotogrāfiju „Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī”. 18. novembrī muzeju varēs apmeklēt par simbolisku cenu, bet vienīgā fotogrāfija, kurā iemūžināts Latvijas valsts dibināšanas brīdis, muzejā būs izstādīta līdz 27. novembrim. 

Sīkāk internetā: www.rigamuz.lv.  

 

Koncertstāsts „Pacel acis” Jāņa baznīcā 

Rīgas Svētā Jāņa baznīcā pulksten 12.00 izskanēs Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes koncertstāsts „Pacel acis”. Svētku dienā klausītājus uzrunās dziesmas un vēstījumi no, ap un par Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes mūzikliem un rokoperām. Koncertā dziedās Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Zadovska un Zigfrīds Muktupāvels, runās Māra Zālīte. Muzikālo skanējumu nodrošinās Jānis Lūsēns (taustiņinstrumenti) un Jānis Lūsēns juniors (basa ģitāra). 

Biļešu cena: Ls 5 -10. 

 

Muzejos 

* no pulksten 11.00 līdz 18.00 Rīgas Porcelāna muzejā noritēs svētku karodziņu apgleznošanas darbnīca; 

* pulksten 14.00 un 16.00Rīgas Jūgendstila muzejā notiks koklētāju ansambļa „Teiksma” koncerti (ieeja: Ls 1). 

* pulksten 16.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē - svētku koncerts; 

* Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukumā) visiem interesentiem būs iespēja aplūkot Baumaņu Kārļa „Dievs, svētī Latviju!” rokrakstu, kas tikai uz vienu dienu – 18. novembrī tiks izlikts apskatei muzeja Baumaņu Kārļa zālē. 

 

Svētku koncerti 

* pulksten 15.00 Kultūras un atpūtas centrā „Imanta” - koncerts „Kur sākas tas avots...”; 

* pulksten 16.00 Svētā Pētera baznīcā - koncerts „Mīļā, zaļā pasaulīte!” (piedalās folkloras kopa „Laiva” un Vītolu ģimene); 

* pulksten 16.00 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē - svētku koncerts „Svēts mantojums”; 

* pulksten 17.00 Kongresu namā - koncerts „Rīgas svētku lāde”; 

* pulksten 17.00 Kultūras centrā „Iļģuciems” - koncerts „Dzintarzemīte mana”; 

* pulksten 18.00 Mazajā ģildē - koncerts „Man pašam'i stipri vārdi...”; 

* pulksten 19.00 Anglikāņu baznīcā - svētku koncerts. 

Sīkāk ar koncertu programmu var iepazīties Rīgas pašvaldības mājas lapā internetā: www.kultura.riga.lv.  

 

Avots: www.kasjauns.lv