Izcilā baletdejotāja Māra Liepas jubilejas piemiņai LNO veltīs izrādi "Gulbju ezers"

Latvijas Nacionālais balets ar Pētera Čaikovska baleta „Gulbju ezers” izrādi 29.jūlijā atzīmēs izcilā latviešu baletdejotāja Māra Liepas 75 gadu jubileju. Izrādē dejos Viktorija Jansone, Margarita Demjanoka, Zigmars Kirilko, Ringolds Žigis, Intars Kleinhofs u.c., pie diriģenta pults stāsies Mārtiņš Ozoliņš.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

„Māris Liepa, būdams visu laiku izcilākais latviešu baletdejotājs, nekad nav aizmirsis savas saknes un vienmēr bijis atsaucīgs, regulāri dejodams gan Rīgā, gan ārvalstīs ar mūsu baleta trupu. Gulbju ezers ir izrāde, kuru Māris Liepa visvairāk ir dejojis ar mūsu baleta māksliniekiem. Tie ir neaizmirstami mirkļi Latvijas baleta vēsturē,” atzīmē Latvijas Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis.


Māris Liepa ir viena no spožākajām 20.gadsimta baleta zvaigznēm. Viņa veiksmes un panākumu avots bija unikāls talants, milzīgas darba spējas un neizsīkstošs profesionālais fanātisms. Māris Liepa ir dzimis Rīgā, bet 20 gadu vecumā pameta Latviju, lai pievienotos vispirms Staņislavska un Ņemiroviča-Dančenko un vēlak Lielajam teātrim, paliekot Krievijā uz dzīvi. Savas karjeras pirmsākumos mākslinieks skolojās pie labākajiem baleta pedagogiem Rīgas Horeogrāfijas un Maskavas Horeogrāfijas skolās. Viņa repertuārā ir vairāki desmiti lomu, kas veido plašu spektru no "Gulbju ezera" līdz "Spartakam". Viena no izcilākajām Māra Liepas lomām ir Krass baletā "Spartaks". Pēc šīs lomas atveidošanas angļu kritiķi viņu nodēvēja par baleta Lorensu Olivjē. Māris Liepa savulaik ir saņēmis ievērojamus apbalvojumus kā apliecinājumu augstas kvalitātes sniegumam uz skatuves un ieguldījumam baleta mākslas attīstībā.
 

Reklāma
Reklāma

Ieskaties: www.opera.lv