Atvērto durvju diena zemnieku sētā Gaujas krastos

2011. gada 16. jūlijā no 10:00 līdz 16:00 Valkas pagasta zemnieku sētā “Vekši” biologi, agronomi un māju saimnieki stāstīs un rādīs, ko nozīmē saimniekot Gaujas vecupēs, palieņu pļavās un ozolu birzīs.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Bezmaksas atvērto durvju dienu rīko z/s “Vekši”, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu projekta DEMO FARM ietvaros.

Dzimtas māju „Vekši” Vidzemē, Valkas novada Valkas pagastā, Gaujas krastā  saimnieki Sanita un Ainis Āboliņi apsaimnieko vairāk nekā 150 ha īpaši aizsargājamas teritorijas ar straujās upes palu ūdeņu veidoto sarežģīto reljefu. Šajā īpašumā aizsargājamas dabas vērtības vārda burtiskā nozīmē ir uz katra soļa. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Gaujas palieņu pļavu skaistumu, kuru palīdz uzturēt liellopu ganības, sameklēt un nogaršot spardzeņu ogas vai vienkārši atpūsties Gaujas smilšainajā piekrastē.

Atvērto durvju dienā saimnieki, dabas eksperts Viesturs Lārmanis, lauksaimniecības speciālists Dainis Arbidāns gan iepazīstinās ar praktisko saimniekošanu, gan rādīs dažādas dabas vērtības – palieņu pļavās atrodamos augus, dižozolus, lapkoku praulgrauža apdzīvotos koku dobumus un dabiskus mežus. Visu dienu darbosies vides pētnieciskais centrs ģimenēm ar bērniem. Tajā bērniem kopā ar vecākiem būs iespēja spēlēt spēles, iet rotaļās, zīmēt un pētīt tuvākajā apkērtnē esošās dabas vērtības, kā arī doties apkārtni izzinošās ekskursijās.

Programma atvērto durvju dienai z/s “Vekši”:
10:00-11:00 un 14:00-15:00 “Vekši” apskate kopā ar saimnieci Sanitu Āboliņu.
11:00-12:00 un 13:00-14:00 Dabas speciālists Viesturs Lārmanis ekskursijas laikā rādīs saimniecības dabas daudzveidību.
12:00-13:00 un 15:00-16:00 Par “Vekšu” mājlopiem stāstīs lopkopības eksperts Dainis Arbidāns.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra, Latvijas Dabas fonda un Igaunijas Dabas fonda īstenotais projekts DEMO FARM jeb “Videi draudzīgas lauksaimniecības demonstrējumu saimniecību tīkla izveide Latvijā un Igaunijā” finansēts Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. Galvenais mērķis – atbalsts zemnieku saimniecībām gan dabas vērtību apzināšanā un īstenoto lauksaimniecības pasākumu uzlabošanā, gan tūrisma produktu attīstībā.

Atvērto durvju dienas projekta DEMO FARM ietvaros notiks arī citās saimniecībās Latvijā: 23. jūlijā piemājas saimniecībā “Vīksnas”, 30. jūlijā zemnieku saimniecībā “Mauriņi” un 1.augustā piemājas saimniecībā “Silkalni”. Vairāk informācijas par projektu DEMO FARM un atvērto durvju dienām – Latvijas Dabas fonda mājas lapā.

 

Reklāma
Reklāma