Tiešraidē no Barselonas Liceu operas "Zemnieka gods" un "Pajaci"

Otrdien, 19. aprīlī plkst. 21:00 tiešraidē no Barselonas Liceu – filmas Nakts portjē režisore Liliana Kavani par mīlestības un greizsirdības postošo dabu operās ZEMNIEKA GODS/ PAJACI (CAVALLERIA RUSTICANA/PAGLIACCI).

Operas Zemnieka gods publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Operas "Zemnieka gods" publicitātes foto.

Pjetro Maskaņji viencēliena opera Zemnieka gods tiek uzskatīta par pirmo itāļu verisma operu. Kopš savas veiksmīgās pirmizrādes 1890. gadā Romā līdz pat šim brīdim tā ir palikusi operu repertuāros. Tradicionāli tā tiek izpildīta kā dubultizrāde kopā ar Pajaci, otru izcilo verisma operu, kas sastāv no prologa un diviem cēlieniem. Pajaci mūzikas un libreta autors ir Rudžēro Leonkavallo un arī šīs operas pirmuzvedums Milānā 1892. gadā tika uzņemts ar sajūsmu. Abas operas vēsta par greizsirdīgiem mīlētājiem, kuru rīcībai ir traģiskas sekas.

Pajaci prologs ir īsts muzikālā verisma manifests – šī virziena mērķis bija pārvērst operu nežēlīgā „dzīves fragmentā”, kas pretstatā romantisma pārmērībām atspoguļotu skaudro realitāti. Ar itāļu literatūras virzienu verismu, ko iedvesmoja Zolā un franču naturālisms, tieši saistītā apņemšanās ietekmēja arī mūziku. 19. gadsimta operas stingrā uzbūve tika atmesta, tā vietā stāsta pavediena veidošanu uzņēmās orķestris.

Barselonas iestudējuma režisore Liliana Kavani ir viena no retajām režisorēm sievietēm, kura strādā ar lieliem operas iestudējumiem. Kino Rīga skatītājiem jau ir bijusi iespēja vērot viņas uzvedumu „Traviata”. Pie diriģenta pults stāsies Daniele Kallegari. Scenogrāfijas autors – Dante Ferreti. Lomās – Karloss Alvarezs, Ildiko Komlosi, Marčello Džordani, Žans Liks Ballestra, Džozefīne Barstova u.c.

Biļetes var iegādāties kino Rīga un Biļešu serviss kasēs, kā arī www.bilesuserviss.lv.
 

Ieskaties: www.kinoriga.lv
 

Reklāma
Reklāma