Mans kaķis — Aspazijai: skolēnu vizuālās mākslas izstāde Raiņa un Aspazijas vasarnīcā

„Viņš bija labsirdīgs un gudrs,” — šos vārdus Aspazija ieraksta savā dienasgrāmatā 1924. gada martā. Dzejnieces dzimšanas dienas mēnesis ir iesācies skumji — 2. martā ap pusdienas laiku saimnieces acu priekšā divi vilku sugas suņi saplosījuši viņas kaķīti Mikiņu, kurš allaž bija gaidījis mājiniekus pārnākam.

Aspazija 1928. gadā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Aspazija 1928. gadā.

„Es ciešu visu nedēļu ar šo šausmu ainu priekš acīm, esmu slima, un nav ne mazākā spēka kaut ko strādāt. Tāda tad nu mana dzimumdiena!” raksta dzejniece.

Tā paša gada marta beigās Aspazija uzraksta 32 lappuses savam bērnības dienu tēlojumam „Zila debess zelta mākoņos”, kurā kā viens no pirmajiem atmiņu tēliem pieminēts kaķis. Māte gan šo runci dēvējusi par veco sliņķi, kas nevīžojot vairs medīt, esot kūtrs un reiz jau gājis caur suņu nagiem. Bet Elza tam nepiekrīt. Kad viņa bija noskumusi un, bēniņos paslēpusies, raudājusi, lielais, pelēkais runcis — mīksts un silts — uzlicis ķepiņas viņai uz pleciem un platu mēli laizījis asaras nost. Viņš bija uzmeklējis Elziņu, saprata viņu un mierināja: „Es nu vairs nebiju viena, un man bij žēlotājs un draugs, un no tā laika es ar runci slēdzu ciešu, slepenu draudzību: es guldināju viņu mīksti, atdevu arvien pusi no tā, kas man smeķēja, un vienmēr kopā ar viņu rotaļājos.”
To pašu runci dzejniece piemin arī dzejolī „Bēdu biedrs”:

„Tas pats, ko kā zirgu
Es ratiņos jūdzu,
Ko leļļu kāzās
Kā lielkungu lūdzu.”

Mums zināms arī Aspazijas stāsts par to, kā kaķis bērnībā izglābis viņai dzīvību...


FOTO: Aspazija 1943. gadā.

 

Reklāma
Reklāma

15. martā plkst. 15.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, J. Pliekšāna ielā 5/7, atklājot Majoru pamatskolas skolēnu vizuālās mākslas darbu izstādi MANS KAĶIS — ASPAZIJAI, pieminēsim gan šo notikumu, gan ieklausīsimies izstādes dalībnieku un skatītāju stāstos par viņu draugiem — kaķiem. Izstādes atklāšanu vadīs Muzeja lielais kaķis.

„Izstādē būs apskatāmi vairāk nekā 30 darbi, kas darināti dažādās tehnikās – ar guašu, krāsainajiem krītiņiem, flomasteriem. Majoru pamatskolas pulciņa „Jaunās tehnikas vizuālajā mākslā” dalībnieki piedalās izstādē ar gleznojumiem uz zīda. Darbu autori ir 2.–6. klases skolēni. Bērni strādājuši ar lielu mīlestību un ir pārliecināti, ka Aspazija šajā izstādē noteikti atrastu arī kādu no saviem kaķiem,” stāsta Majoru pamatskolas vizuālās mākslas skolotāja Inga Freiberga.

Muzejā būs gaidīti bērni, viņu vecāki un skolotāji!

Tuvāka informācija pa tālr. 67764295 (Aija Magone) vai e-pastu: rainis.vasarnica@memorialiemuzeji.lv, kā arī http://www.memorialiemuzeji.lv