11. decembrī LNO orķestris sniegs koncertu ar pianistu Sergeja un Andreja Osokinu piedalīšanos

11.decembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks SIMFONISKĀS MŪZIKAS KONCERTS, kurā muzicēs LNO orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Koncertā skanēs Frederika Šopēna Pirmais klavierkoncerts un Roberta Šūmaņa Klavierkoncerts pianistu Sergeja un Andreja Osokinu interpretācijā. Koncerts ir veltījums abu romantisma laikmeta komponistu jubilejai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

LATVIJAS NACIONĀLĀS OPERAS ORĶESTRIS apvieno gandrīz 100 mūziķus, no kuriem daudzi guvuši kritiķu un klausītāju atzinību kā solisti vai kameransambļu dalībnieki, kā arī veiksmīgi piedalījušies dažādos starptautiskos konkursos. Orķestra apjomīgajā repertuārā ir vairāk nekā 50 stilistiski dažādu operu un baletu no baroka līdz laikmetīgās mūzikas jaundarbiem. Orķestris uzstājas ap 250 reižu sezonā. Katras sezonas ietvaros tiek rastas iespējas orķestra mūziķiem piedalīties simfoniskās un opermūzikas koncertos ar atzītu Latvijas un ārvalstu izpildītājmākslinieku līdzdalību.
LNO orķestris sadarbojies ar izciliem mūziķiem un diriģentiem: 2003. gadā par LNO orķestra galveno diriģentu kļuva šobrīd visā pasaulē slavenais jaunais maestro Andris Nelsons, kurš šo amatu ieņēma līdz 2007. gada vasarai; ar LNO orķestri strādājuši arī tādi viesdiriģenti kā Mariss Jansons, Mstislavs Rostropovičs, tadeušs Voicehovskis, Zbigņevs Graca, Korneliuss Meisters, Džulians Reinoldss, Gintars Rinkevičs, Mihails Tatarņikovs un citi. Orķestris uzstājies kopā ar Gidonu Krēmeru, Martu Sudrabu un daudziem citiem mūziķiem, operas un baleta solistiem no visas pasaules.
Aizvadītajās sezonās orķestra mūziķi guvuši publikas mīlestību kamermūzikas koncertu ciklā, kur sevi apliecinājuši kā spilgtas individualitātes. Kopš 2009. gada oktobra LNO galvenais diriģents ir lietuviešu maestro Modests Pitrens. 2010.gadā par orķestra patronu kļuvis BMW.

Pianists ANDREJS OSOKINS (1984) ir vairāku starptautisku konkursu laureāts: 2. vietas ieguvējs 22. Portu Starptautiskajā pianistu konkursā (Portu, Portugāle, 2004), viens no trijiem Starptautiskā pianistu konkursa Birmingemā (26th Robert William & Florence Amy Brant International Pianoforte Competition) uzvarētājiem, Trinity  mūzikas koledžas konkursa par labāko V. A. Mocarta klavierkoncerta atskaņojumu uzvarētājs (2006), viens no lielākajiem klavieru konkursiem Montreal International Musical Competition pusfinālists (2008), V Starptautiskā J. Vītola pianistu konkursa 1. vietas laureāts, žūrijas speciālbalvas par labāko J. Vītola skaņdarbu atskaņojumu un skatītāju simpātijas balvas ieguvējs (2008), Bēthovena konkursa uzvarētājs (Bēthovena Eiropas Klavieru Biedrības rīkotais konkurss Lielbritānijas jaunajiem pianistiem, 2008), Lilian Davies balvas laureāts par labāko Bēthovena sonātes atskaņojumu (Londonas Karaliskā Mūzikas akadēmija, 2008), 3. vietas ieguvējs Londonas Starptautiskajā Pianistu konkursā (2009), Karalienes Elizabetes Starptautiskā pianistu konkursa laureāts (Brisele, 2010).
Andrejs Osokins ir Latvijas Lielās mūzikas balvas 2008 laureāts un 2008. gada Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvas laureāts.

Pianists SERGEJS OSOKINS studējis P. Čaikovska Maskavas valsts konservatorijā, pabeidzis asistentūru un aspirantūru (prof. N. Jemeļjanovas klavieru klase), kā arī izstrādājis zinātnisko darbu un aizstāvējis disertāciju. Kopš atgriešanās Latvijā strādā par klavierspēles pedagogu Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Mākslas zinātņu doktors, JVLMA asociētais profesors. Aktīvi koncertē gan solo, gan ar orķestri. Par J. Brāmsa Otrā klavierkoncerta atskaņojumu un 2004. gada solo programmu ieguvis Latvijas Lielo mūzikas balvu 2004. Starp Sergeja Osokina esošajiem un bijušajiem audzēkņiem ir tādi mākslinieki kā Vestards Šimkus, Elīna Bērtiņa, Arta Arnicāne u.c., pianisti, kas guvuši nozīmīgus panākumus starptautiskos konkursos un festivālos gan Latvijā, gan aiz tās robežām.
 

 

Ieskaties: www.opera.lv

Reklāma
Reklāma