6. decembrī bezmaksas pasākums "Man patīk redzēt, kā redz citur"

6. decembrī plkst. 18:00 Eiropas Savienības mājā (Aspazijas bulvārī 28) ciklā „Eiropas gadalaiki: ziema” notiks pasākums Man patīk redzēt, kā redz citur. Nākamais cikla pasākums itāļu dzejnieka Džilberto Izellas un latviešu dzejnieka Jāņa Rokpeļņa dzejā atklās to, kā Latvija iekļaujas nemitīgi mainīgās un kustībā esošās Eiropas kultūras kopainā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Džilberto Izellas un Jāņa Rokpeļņa bilingvālā dzejas krājuma veidošana aizsākās 2007. gada jūnijā, kad, sadarbojoties Vīnē rezidējošajai Latvijas vēstniecībai Šveicē, Latvijas Literatūras centram un Starptautiskajai Rakstnieku un tulkotāju mājai, Ventspilī viesojās dzejnieks Džilberto Izella. Divu nedēļu laikā Džilberto Izella un Jānis Rokpelnis strādāja pie atdzejojumu kopas, kā rezultātā tapa grāmata – kopkrājums, kurā iekļauti Džilberto Izellas dzejoļi latviešu valodā un Jāņa Rokpeļņa dzejoļi itāliski. Jānis Rokpelnis viesojies un strādājis arī Itālijā un Šveicē.

Grāmatā Džilberto Izella un Jānis Rokpelnis sastopas un tulko viens otru. Tiek sastatītas atšķirīgas dzīves pieredzes, pasaules uztveres un valodas, tomēr atrodas kopīgs pamats – rakstniecība un poētiskā atbildība. Jānis Rokpelnis sadarbību ar Džilberto Izellu raksturo šādi: „Atdzejojot Džilberto Izellu, man īpaši saistīja dzejnieka vertikālā, kosmiski metafiziskā dimensija, viņa kalnieša telpas izjūta. Latviešu profesionālajā vārda mākslā (protams, ne folklorā, mitoloģijā) dominē horizontāls panteisms – Ziemeļmeitas lūkoties – jūras un ledāju bezgalība, kā arī t.s. mazo holandiešu gleznās ietvertā ikdienišķu norišu un lietu garīgā dimensija.”

Pasākumā Man patīk redzēt, kā redz citur Jānis Rokpelnis lasīs savu dzeju un Dailes teātra aktrise Vita Vārpiņa klātesošos iepazīstinās ar Džilberto Izellas dzeju latviešu valodā, kā arī ar Jāņa Rokpeļņa jaunākajiem darbiem. Savukārt Džilberto Izellas dzeju oriģinālvalodā lasīs un itāļu dziesmas dziedās Latvijā tik iemīļotais itālis Roberto Meloni, bet Ziemeļitālijas mūziku spēlēs akordeonists Rolands Beļevičs.

Vakara gaitā būs iespēja skatīt arī  skaistas Ziemeļitālijas foto ainavas.


Pasākumu varēs vērot arī interneta tiešraidē www.esmaja.lv.


Pasākumi Eiropas Savienības mājā interesentiem pieejami bez maksas.

Reklāma
Reklāma


Jāatgādina, ka jau kopš janvāra Eiropas Savienības māja ir kļuvusi par Eiropas kultūras un mākslas iepazīšanas vietu. Mākslas tikšanās „Eiropas gadalaiki: pavasaris, vasara, rudens un ziema” vienojošais elements ir dialogs starp tautām un kultūrām divdesmit septiņās Eiropas Savienības dalībvalstīs.