Brāļu Strugacku padomju laika zinātniskā fantastika – vienā seansā kino "Rīga" uz lielā ekrāna!

Šī gada 25. augustā pulksten 19:00  kino Rīga sadarbībā ar Rīgas Kino muzeju  piedāvā skatītāju uzmanībai īpašu notikumu:  digitāli restaurēto igauņu režisora Grigorija Kromanova nu jau par kino klasiku atzīto filmu Viesnīca "Pie bojāgājušā alpīnista" (1979) ar Uldi Pūcīti galvenajā lomā. Filma ir viens no interesantākajiem padomju laika zinātniskās fantastikas paraugiem, to mēdz salīdzināt ar Andreja Tarkovska Stalkeru.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Uzsākot kino klasikas digitālo restaurāciju un gatavojoties nacionālā kino simtgadei 2012. gadā, igauņi izveidojuši īpašu kino programmu, kuras ietvaros savu otro dzimšanu piedzīvo arī Grigorija Kromanova filma Viesnīca „Pie bojāgājušā alpīnista”(1979). Šī filma bija viena no spilgtākajām studijas Tallinfilm atpazīstamības zīmēm astoņdesmitajos gados, tās tapšanā  piedalījās izcili sava laika aktieri, mākslinieki un mūziķi. Galvenajā lomā filmējies Uldis Pūcītis, šogad aprit tieši 10 gadi kopš aktiera aiziešanas aizsaulē. Kolorītā lomā filmā redzēsiet arī Kārli Sebri! Citās lomās – spilgtas igauņu kino personības: režisors Miks Mikivers, Jiri Jarvets, Sulevs Luiks.

Filmas darbība risinās Alpos. Policija saņem izsaukumu uz attālu kalnu viesnīcu Pie bojāgājušā alpīnista. Inspektoram ierodoties viesnīciņā, nekas neliecina par viņa klātbūtnes nepieciešamību. Slikto laika apstākļu dēļ viņam nākas pavadīt vakaru kopā ar ekstravagantajiem viesnīcas viesiem. Pēkšņa lavīna pārrauj visus sakarus ar ārpasauli, viesnīcas viesi kopā ar inspektoru izrādās iesprostoti kalnos un kļūst par lieciniekiem draudīgiem notikumiem. Netālu no namiņa tiek atrasts gandrīz nosalis cilvēks. Tikmēr viens no viesnīcas apmeklētājiem savā istabā mīklainos apstākļos ir miris. Pieredzējušais izmeklētājs  nespēj atrast notikumiem loģisku izskaidrojumu.

Daudz leģendu saistās ar šīs filmas mūziku, kuru sacerēja pazīstamais komponists Svens Grīnbergs. Lai panāktu ireālāku gaisotni, tika pasūtīta elektroniska mūzika, kas tiem laikiem bija uzskatāma par diezgan rietumniecisku uzdrošināšanos. Viena darba minūte, ar tā laika modernāko sintezatoru ieskaņojot filmu Maskavā, izmaksāja tik pat daudz, cik nolīgstot pilnu simfonisko orķestri. Svena Grīnberga radītā mūzika kļuva par vienu no filmas iespaidīgākajiem tēliem, bet izraisīja arī kādu anekdotisku atgadījumu. Maskavas ierēdņi pieprasīja, lai no filmas tiktu aizvākta Pink Floyd mūzika! Viņi atteicās ticēt, ka tas ir jauna igauņu komponista sacerējums.
Filmas ekstravagantos tērpus kopā ar igauņiem veidojis šobrīd slavenais Vjačeslavs Zaicevs.
Izmantojot dabas tēlus, filmas ritma maiņu, aktieru plastiku un mūziku, autoriem izdevies radīt tam laikam spilgtu zinātniskās fantastikas trilleri, kam bija milzīga piekrišana padomju laikā.

Pēc digitālās restaurācijas filma ir atguvusi savas skaistās, vēsās krāsas un ainavu kolorītu, dodot gandrīz pilnīgu priekšstatu par to, kāda šī filma izskatījās savas pirmizrādes laikā.
Lai labāk iejustos filmas atmosfērā, skatītājus uz filmu gaidīsim tērpos ar zinātniskas fantastikas elementiem.
Ieeja – Ls 3, studentiem, skolniekiem un pensionāriem Ls 2,50. Biļetes -  kino Rīga kasē.
 

Reklāma
Reklāma