Berlīnes Filharmoniķi – sezonas atklāšanas koncerts tiešraidē no Berlīnes kino "Rīga" uz lielā ekrāna

Piektdien, 27. augustā plkst. 20:00 kino Rīga uz lielā ekrāna tiešraidē no Berlīnes pasaules izcilākais klasiskās mūzikas orķestris Berlīnes Filharmoniķi atklās jauno 2010. – 2011. gada sezonu, uzstājoties starptautiskai mūzikas cienītāju un kritiķu publikai kinoteātros visā Eiropā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Programmā Bēthovena 4. simfonija un Mālera 1. simfonija. Pie diriģenta pults stāsies Sers Saimons Ratls.

Biļetes pārdošanā Biļešu serviss kasēs un www.bilesuserviss.lv. No 29. jūlija – arī kino Rīga kasē. Biļešu cenas no 6 Ls līdz 12 Ls.

Reklāma
Reklāma


Šis Berlīnes Filharmoniķu un Sera Saimona Ratla koncerts ne tikai atklāj jauno sezonu, bet ir arī sākumpunkts ambiciozam mākslas projektam: visu Gustava Mālera simfoniju atskaņošanai līdz 2011. gada beigām. Ar šo koncertu sēriju orķestris un tā diriģents godina divas Mālera gadadienas: 2010. gada 7. jūlijs ir komponista 150. dzimšanas diena, bet 2011. gada 18. maijā apritēs 100 gadi kopš viņa nāves.
Mālera simfoniskajiem darbiem ir īpaša nozīme Saimona Ratla un Berlīnes Filharmoniķu attiecībās. Mālera 6. simfonija tika izpildīta Ratla debijas koncertā Berlīnē 1987. gada novembrī, bet viņa inaugurācijas koncertā, kļūstot par orķestra galveno diriģentu 2002. gada septembrī, tika atskaņota 5. simfonija. Turklāt tās CD ieraksts līdz pat šim brīdim ir viens no vispieprasītākajiem pasaulē, un, pēc žurnāla Gramophone domām, „tas nešaubīgi ierindojams starp labākajiem izpildījumu ierakstiem.”
Viens no mērķiem, atskaņojot visas Mālera simfonijas, ir raksturot komponista vietu mūzikas vēsturē. Lai to panāktu, viņa simfonijas tiks atskaņotas kopā ar citu ievērojamu komponistu darbiem – no Pērsela līdz Šēnbergam. Atklāšanas koncertā Mālera 1. simfonija tiks atskaņota kopā ar Bēthovena 4., ļaujot klausītājiem novērtēt, kā šie divi komponisti, lietojot katrs sava laika pašus modernākos kompozīcijas paņēmienus, izmantoja simfonijas žanru, lai radītu mūziku, kas deva balsi vēl nedzirdētai ekspresijai.

Koncerta kopējais ilgums ir aptuveni 2 stundas un 10 minūtes, tajā skaitā 25 minūšu starpbrīdis.