Večuks Petsons un kaķītis Finduss jau sāk gaidīt Ziemassvētkus

Izdevniecība „Liels un mazs” sagatavojusi pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem jau otro zviedru rakstnieka Svena Nūrdkvista (Sven Nordkvist) grāmatu par večuku Petsonu un kaķīti Findusu – stāstu „Petsona Ziemassvētku ciemiņi” Mudītes Treimanes tulkojumā. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Abiem varoņiem ir veltīta vesela grāmatu virkne, kas kļuvusi populāra ne vien Zviedrijā, bet arī citās ziemeļvalstīs, Krievijā un it īpaši Vācijā. Večuks Petsons un viņa runājošais kaķītis, kas valkā strīpainas bikses, dzīvo mazā, klusā lauku namiņā, meža ielokā. Viņu dzīve ir vienkārša, taču nepavisam nav garlaicīga – to aizpilda dažādi ikdienas darbi, ko labsirdīgais večuks māca arī Findusam, mazā ziņkārīgā kaķīša piedzīvojumi un palaidnības, dažādi notikumi, kas saistās ar dabas un gadalaiku norisēm. 

 

Šoreiz Petsonam pirms pašiem Ziemassvētkiem gadās nelaimīgi savainot kāju un viņš nespēj aiziet ne līdz veikalam pēc gardumiem, ne uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Tomēr abi nepadodas – eglīti prasmīgais večuks var sameistarot pats, bet rotājumus Finduss var pagatavot no visa, kas mājās atrodams! Arī kāda dāvana noteikti atradīsies, vajag tikai to glīti iesaiņot. Taču bez svētku cienasta gan Ziemassvētki būtu bijuši gaužām nožēlojami, ja Petsonam un Findusam par lielu pārsteigumu mājiņā nebūtu saradušies negaidīti Ziemassvētku ciemiņi… 

 

Svens Nūrdkvists ieguvis arhitekta izglītību un strādājis par augstskolas pasniedzēju, paralēli pievēršoties zīmēšanai un grāmatu ilustrēšanai. Kopš uzvaras bērnu grāmatu konkursā 1983. gadā viņš pilnībā nodevies tikai grāmatām. Nūrdkvists saņēmis bērnu literatūras balvas Zviedrijā un Vācijā (Augustpriset, Deutscher Jugendliteraturpreis) un ir viens no zviedru ekspertu izvirzītajiem Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas pretendentiem. Būdams pēc dabas kautrīgs nomaļnieks, Nūrdkvists allaž brīnās par savu grāmatu panākumiem. Tos laikam gan nes rāmā, draudzīgā noskaņa, asprātība un pašcieņa, kas tik raksturīga gan Nūrdkvista darbiem, gan zviedru bērnu literatūras tradīcijai. 

Reklāma
Reklāma

 

Izdevniecības “Liels un mazs” grāmatas par zemāku cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājas lapā www.lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā “Istaba” Rīgā, Kr. Barona ielā 31A, specializētajā bērnu grāmatu veikalā “Grāmatu karuselis” T/C Spice, bērnu preču veikalā muki.lv, Baznīcas ielā 31, interneta veikalā www.gramatas24.lv un citur.

 

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālajā tīklā https://twitter.com/lielsunmazs