Darba devēji ievieš novērošanas rīkus, nedomājot par datu aizsardzību

Daļa darba devēju vēlas filmēt darbiniekus un ievieš videonovērošanu kabinetos un darba telpās. Datu valsts inspekcijas (DVI) direktore Jekaterina Macuka skaidro, vai tas ir likumīgi.
Kovida pandēmijas laikā iezīmējās tendence, ka darba devēji lika darbiniekiem vērt vaļā datoru kameras un filmēja, ko viņi dara.

FOTO: Shutterstock.com

Kovida pandēmijas laikā iezīmējās tendence, ka darba devēji lika darbiniekiem vērt vaļā datoru kameras un filmēja, ko viņi dara.

Kovida pandēmijas laikā vienu brīdi bija ļoti populāri, ka darba devēji lika darbiniekiem vērt vaļā datoru kameras un filmēja, ko viņi dara, stāsta J. Macuka. Šāda rīcība tika pamatota ar to, ka tādējādi var redzēt, kādi ir darba rezultāti. 

 

“Darba devējam ir jāatrod tiesiskais pamats, kāpēc to dara," norāda speciāliste. “Bieži netiek izvērtēts, ka iespējami arī citi veidi, kā pārbaudīt darbinieku darba kvalitāti un rezultātus.”

 

Reklāma
Reklāma

Darba devējs var pieslēgties darbinieka datora kamerai un redzēt, ka darbinieks skatās ekrānā. “Bet ir jautājums: vai tiešām tas, ka jūs redzat darbinieka saspringto vai ne tik saspringto seju, parāda, cik daudz un kvalitatīvi viņš strādā?” J. Macuka retoriski vaicā.

 

Darbinieks datorā var rakstīt darbam nepieciešamos dokumentus un līgumus, bet tikpat labi – skatīties izklaidējošu saturu.

Saistītie raksti