Vai pēc šķiršanās vīram finansiāli jāatbalsta arī bērna kopšanas atvaļinājumā esošā sieva?

"Ar vīru esam precējušies pāris mēnešus, laulībā dzimis kopīgs bērns. Saprotam, ka nespējam saprasties, un vēlamies šķirties. Uz kādu alimentu apmēru var cerēt sieva/bērna māte? Vai vīram ir finansiāli jāatbalsta arī sieva, ja viņa šobrīd nav spējīga strādāt, jo ir dekrētā?" portālam LVportals.lv jautā Ieva.
Vecāku pienākums ir arī pēc šķiršanās nodrošināt bērnam līdzšinējo labklājības līmeni.

FOTO: Shutterstock.com

Vecāku pienākums ir arī pēc šķiršanās nodrošināt bērnam līdzšinējo labklājības līmeni.

Juriste Nataļja Sergačova skaidro, ka likums paredz – vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. 

 

Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

 

Ministru kabinets ir noteicis minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. 

 

2023. gadā minimālo uzturlīdzekļu apmērs bērnam līdz 7 gadu vecumam ir 155 eiro, no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam – 186 eiro.

Reklāma
Reklāma

 

Taču vecāku pienākums ir arī pēc šķiršanās nodrošināt bērnam līdzšinējo labklājības līmeni. Dzīves apstākļi katrā ģimenē atšķiras, līdz ar to, lai aprēķinātu nepieciešamo uzturlīdzekļu apmēru, sākumā jāaprēķina ikmēneša izdevumi, kas ir vajadzīgi pilnvērtīgai bērna uzturēšanai.

 

Civillikuma 80. pants paredz: šķirot laulību vai pēc laulības šķiršanas bijušais laulātais var prasīt līdzekļus no otra bijušā laulātā samērā ar viņa mantas stāvokli iepriekšējā labklājības līmeņa nodrošināšanai, ar vairākiem ierobežojumiem, kuri noteikti Civillikuma 81. pantā.

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti