Piešķir papildu līdzekļus pacientu ārstēšanai. SARAKSTS, kādi valsts apmaksāti ārstniecības pakalpojumi pieejami

Lai novērstu ārkārtas situāciju veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībā un līdz gada beigām nodrošinātu pacientiem valsts apmaksātas ārstniecības nepārtrauktību gan ambulatori, gan stacionāros, Ministru kabinets apstiprināja 41,3 miljonu eiro papildu finansējuma sadalījumu.
Starp papildu finansētajiem ārstniecības pakalpojumiem ir arī ultrasonogrāfijas izmeklējumi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

FOTO: Shutterstock.com

Starp papildu finansētajiem ārstniecības pakalpojumiem ir arī ultrasonogrāfijas izmeklējumi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Finanšu līdzekļi tiks izlietoti kompensējamo medikamentu un ārstu nozīmēto laboratorisko izmeklējumu apmaksai, ārstēšanas nodrošināšanai slimnīcās, tajā skaitā intensīvajā terapijā, ēdināšanas izmaksu segšanai pacientiem slimnīcās, kā arī ultrasonogrāfijas izmeklējumiem bērniem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā

 

Kopumā šis piešķīrums pozitīvi ietekmēs vairāk nekā 320 tūkstošu pacientu ārstēšanu. 

 

Par papildu piešķirtajiem finanšu līdzekļiem:

  • 227 815 pacientiem būs iespēja veikt dažādus laboratoriskos izmeklējumus;
  • 71 406 pacientiem tiks nodrošināta valsts apmaksāta stacionārā veselības aprūpe, savukārt ap 11 300 pacientiem ārstēšanu intensīvās terapijas nodaļās; 
  • 170 545 pacienti varēs saņemt valsts kompensējamās zāles;
  • 5 371 bērns Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā varēs saņemt valsts apmaksātu ultrasonogrāfijas izmeklējumu.

 

Reklāma
Reklāma

Nacionālais veselības dienests turpmāk pastiprināti uzraudzīs korelāciju starp nosūtījumu kvotām un ar tiem saistīto izmeklējumu kvotām. 2024. gadā ir plānots ieviest Digitālās veselības Laboratorisko izmeklējumu pārvaldības moduli, kas ļaus analizēt pakalpojumu plūsmu un pieņemt datos balstītus lēmumus, kā arī Veselības ministrija ar laboratorijām ir uzsākusi darbu arī pie apmaksas nosacījumu pārskatīšanas. 


Jau ziņots, ka veselības nozare saskaras gan ar finanšu nepietiekamību, kad pacientu reālās vajadzības ir lielāks nekā tam atvēlētais valsts finansējums, gan ar būtisku izmaksu pieaugumu, kad valsts noteiktie tarifi par pakalpojumiem neatbilst reālajām izmaksām, tādējādi radot zaudējumus veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem. Tāpat pieaudzis unikālo pacientu skaits – šogad pēc medicīniskās palīdzības vērsušies par 20 % vairāk cilvēku nekā gadu iepriekš. 

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti