Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19

Kaut gan vasarā Covid-19 nekur nebija pazudis, pašlaik vērojams saslimstības pieaugums. Tā kā līdz ar skolas gada sākumu klasēs kopā sanāk skolēni un arī pieaugušie vairāk uzturas telpās, vīrusam ir lielākas iespējas vērsties plašumā.
Līdzīgi, kā arī citās valstīs, Latvijā ir sācies Covid-19 saslimstības pieaugums.

FOTO: Shutterstock.com

Līdzīgi, kā arī citās valstīs, Latvijā ir sācies Covid-19 saslimstības pieaugums.

Masveida testēšana vairs nenotiek, un pacientus testē tikai slimnīcās. Tomēr Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija liecina, ka saslimstība ar Covid-19 pašlaik pieaug.

 

"Pozitīvo paraugu īpatsvars tagad ir zināmā mērā lielāks, nekā bija vasaras mēnešos, vasaras vidū. Toreiz [pozitīvi] bija apmēram 6% no visiem paraugiem, bet tagad šis rādītājs pēdējā novērošanas nedēļā bija sasniedzis līdz 16%. Bet tas attiecas uz relatīvi nenozīmīgu pacientu daudzumu – uz kādiem 300 paraugiem. Bet šis rādītājs tomēr ir vērā ņemams. 

Tas norāda, ka līdzīgi kā citās valstīs ir sācies Covid-19 saslimstības pieaugums.

Pieaugums parasti bija novērots arī iepriekšējos gados vasaras beigās un sevišķi rudens sākumā," pastāstīja SPKC epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

 

Joprojām izplatās vīrusa omikrona paveids, precīzāk – paveida paveids, ko apzīmē ar burtiem XBB.1.5. Tajā nepārtraukti notiek mutācijas – tas pielāgojas apstākļiem, pielāgojas tam, ka lielākajai daļai cilvēku ir imunitāte. Tāpēc tas zināmā mērā imunitāti var apiet un ir ļoti lipīgs.

Reklāma
Reklāma

Kaut gan smagi gadījumi diez vai paredzami lielā apjomā, tomēr Covid-19 ir bīstamāks nekā parasts saaukstēšanās vīruss, 

atgādināja Perevoščikovs. Turklāt vasarā teju katru nedēļu no šīs slimības kāds nomira. Tieši pret dominējošo paveidu pasargājoša vakcīna būšot pieejama vēlāk rudenī.

 

Vairāk lasi: www.lsm.lv

Saistītie raksti