Vai Covid atkal sasparojies? Britu zinātnieki ceļ trauksmi par jauno paveidu un aicina noteikt sejas masku lietošanu

Bažas par iespējamu Covid-19 uzliesmojumu Lielbritānijā pastiprinājušās, parādoties jaunam variantam. Zinātnieki pat izteikuši aicinājumu atgriezties pie sejas masku nēsāšanas publiskās vietās. Jaunajam variantam vēl nav dots oficiāls nosaukums, bet zinātnieki to dēvē par BA.6, vēsta jauns.lv, atsaucoties uz britu medijiem.
Eksperti gan turpina uzsvērt, ka jauna varianta parādīšanās nav pārsteigums, un atkārtoti norāda, ka ir pāragri celt paniku.

FOTO: Shutterstock.com

Eksperti gan turpina uzsvērt, ka jauna varianta parādīšanās "nav pārsteigums", un atkārtoti norāda, ka ir pāragri celt paniku.

Hospitalizācijas rādītāji sāk strauji pieaugt, radot bažas, ka Apvienotā Karaliste ir uz robežas ar vēl vienu šīs slimības vilni. Inficēšanās gadījumu skaita pieaugums gan ir saistīts ar citu, šobrīd britu salās cirkulējošu Covid variantu “Eris”.


Nav gan pazīmju, ka jaunatklātais variants, kas atšķiras no “Eris”, kas zinātniski pazīstams kā EG.5.1, būtu bīstamāks par citiem, tostarp tā priekšteci Omikronu. 

 

Pētnieki apgalvo, ka tas jau ir pamanīts Dānijā un Izraēlā, kas liecina, ka vīruss sācis cirkulēt.

 

Eksperti uzskata, ka šim variantam ir vairāk nekā 30 mutāciju tā smailes proteīnā – vīrusa daļā, kas pieķeras cilvēka šūnām un izraisa infekciju.

 

Tikmēr Londonas Universitātes koledžas matemātiķe sacīja: “Vēl ir ļoti pāragri spriest, bet šim koronovīrusa variantam (kas fiksēts jau divās valstīs), ir daudz jaunu mutāciju, kas to padara atšķirīgu no iepriekšējiem Omikrona celmiem. Tas potenciāli var izraisīt jaunu saslimšanas vilni.”

Reklāma
Reklāma

Joprojām gan neesot skaidrs, vai vīrusa celms turpinās aktīvi izplatīties, vai nozudīs, līdzīgi, kā iepriekšējie paveidi.


Starptautiski atzīta primārās aprūpes eksperte no Oksfordas Universitātes, Triša Grīnhalga sociālajā tīklā “X” (iepriekš “Twitter”) rakstīja: “Izskatās, ka atkal ir pienācis laiks uzvilkt maskas!”

 

Līdsas Universitātes infekcijas slimību eksperts profesors Stīvens Grifins portālam “MailOnline” sacīja, ka šis variants "atspoguļo daudz lielākas izmaiņas vīrusa ģenētiskajā sastāvā" un "atgādina Omikrona pirmo parādīšanos" 2021. gada beigās.

 

Eksperti gan turpina uzsvērt, ka jauna varianta parādīšanās "nav pārsteigums", un atkārtoti norāda, ka ir pāragri celt paniku.

Saistītie raksti