Bērnu slimnīcā atkal pieejama datortomogrāfija – uzstādīta jauna iekārta

Pēc mēnesi ilga pārtraukuma Bērnu slimnīcā atkal pieejami datortomogrāfijas izmeklējumi. To nodrošina jauna iekārta.
Vecās iekārtas demontāža tika sākta 17. aprīlī un tieši pēc mēneša, 17. maijā, izmeklējumi ar jauno datortomogrāfijas iekārtu tika veikti pirmajiem pacientiem.

FOTO: Publicitātes foto

Vecās iekārtas demontāža tika sākta 17. aprīlī un tieši pēc mēneša, 17. maijā, izmeklējumi ar jauno datortomogrāfijas iekārtu tika veikti pirmajiem pacientiem.

Tā kā slimnīcā ir tikai viena datortomogrāfijas iekārta, tās nomaiņas laikā šie radioloģiskie izmeklējumi netika veikti, skaidro Bērnu slimnīcas komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Jaunā datortomogrāfijas iekārta sniedz plašākas diagnostikas iespējas, ievērojami uzlabojusies izmeklējumu kvalitāte un pacientiem samazināta saņemtā radiācijas deva izmeklējuma laikā. 

Bērnu slimnīcas komanda atvainojas pacientiem un viņu vecākiem par sagādātajām neērtībām telpu rekonstrukcijas un iekārtas nomaiņas laikā!” pauž Olšteina. 

“Pēc pāris nedēļām datortomogrāfijas izmeklējumu telpa mazajiem pacientiem kļūs vēl draudzīgāka, jo gan uz sienām, gan pašas iekārtās bērnus sveiks uzlīmes – dzīvespriecīgi zvēriņi un citu animācijas tēli.”

Iepriekš Bērnu slimnīcā datortomogrāfijas izmeklējumus veica ar iekārtu, kas bija kalpojusi vairāk nekā 10 gadus un nolietojusies. Uz to norādīja arī vairākkārtēji darbības traucējumi. Iekārtu nācās remontēt un nepieciešamos izmeklējumus Bērnu slimnīcas pacientiem veikt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Ar datortomogrāfijas iekārtu iespējams iegūt augstas izšķirtspējas orgānu attēlus, kas var palīdzēt precīzi noteikt diagnozi. Bērniem šo izmeklējumu parasti veic, lai:

  • diagnosticētu vēdersāpju cēloņus, ja ultrasonogrāfija nesniedz atbildi par vēdersāpju iemesliem;
  • izvērtētu traumatiskus kaulu un iekšējo orgānu bojājumus;
  • diagnosticētu onkoloģiskas slimības un novērtētu to ārstēšanas efektivitāti;
  • diagnosticētu infekcijas vai iekaisīgas patoloģijas;
  • izvērtētu sirds un lielo asinsvadu patoloģijas;
  • novērtētu asinsvadus visā ķermenī;
  • diagnosticētu dažāda veida iedzimtas patoloģijas;
  • diagnosticētu nierakmeņus;
  • diagnosticētu kaulu patoloģijas.
Reklāma
Reklāma

Jaunās iekārtas iegāde un uzstādīšana izmaksāja vairāk nekā 900 000 eiro. Šie līdzekļi tika rasti no valsts budžeta. Vēl šogad Bērnu slimnīcā tiks uzstādīta jauna magnētiskās rezonanses un jauna rentgena iekārta. 

 

Zināšanai

Par sagatavošanos izmeklējumam, tā norises gaitu var izlasīt šeit

Saistītie raksti