Uzdod jautājumu ginekologam šodien un jau rīt saņem atbildi "virtuālajā randiņā"

Informācija par dažādām kontracepcijas metodēm ir pieejama tik daudz un plaši kā nekad agrāk, tomēr Latvijas sieviešu zināšanas par drošu kontracepciju ir visai viduvējas, liecina pētījums.* Tāpēc ceturtdien, 20. aprīlī, plkst. 12.30 sievietes tiek aicinātas uz “Virtuālo randiņu ar ginekologu”, kura laikā būs iespēja uzdot savus jautājumus tiešsaistē un saņemt ginekologu atbildes par tādām tēmām kā pirmā kontracepcija un kontracepcija reproduktīvajā vecumā, pēc dzemdībām un brieduma gados.
Pareizi izvēlēta kontracepcijas metode palīdz ne tikai izsargāties no nevēlamas grūtniecības, bet arī uzlabo sievietes dzīves kvalitāti.

FOTO: Shutterstock.com

Pareizi izvēlēta kontracepcijas metode palīdz ne tikai izsargāties no nevēlamas grūtniecības, bet arī uzlabo sievietes dzīves kvalitāti.

79 % seksuāli aktīvo sieviešu Latvijā atzīst, ka bērnus pagaidām neplāno, tomēr 40 % no šīm sievietēm kā kontracepcijas metodi izvēlas tik neuzticamu pieeju kā pārtrauktais dzimumakts. Prezervatīvus kopumā lieto 51 % seksuāli aktīvo sieviešu, taču vairāk nekā trešdaļa to dara neregulāri. Tikai katra piektā jeb 21 % izvēlas kontracepcijas tabletes, vēl mazāk – citus hormonālās kontracepcijas risinājumus.

 

Pareizi izvēlēta kontracepcijas metode palīdz ne tikai izsargāties no nevēlamas grūtniecības, bet arī uzlabo sievietes dzīves kvalitāti. Lai aktualizētu mūsdienīgas kontracepcijas lietošanu un rosinātu kontracepcijas jautājumos vērsties pie speciālista, ginekoloģes Dr. Alise Vigule, Dr. Natālija Bērza, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Karlīna Elksne kopā ar ētera personību Rūtu Dvinsku “virtuālajā randiņā” sniegs atbildes uz jautājumiem, kurus ikviena sieviete var iesūtīt anonīmi ŠEIT.

 

Pasākums notiks trīs daļās, un katra no tām būs veltīta vienam ar drošu kontracepciju saistītam jautājumam: 

  • no plkst. 12.30–13.15 Dr. Natālija Bērza un Dr. Alise Vigule atbildēs uz jautājumiem par pirmās kontracepcijas izvēli un kontracepciju reproduktīvajā vecumā; 
  • no plkst. 13.30–14.15 Dr. Natālija Bērza un Dr. Alise Vigule runās par kontracepciju pēc dzemdībām; 
  • no plkst. 14.30–15.15 Dr. Inta Dinsberga un Dr. Karlīna Elksne par piemērotu kontracepciju brieduma gados.

 

“Laba efektivitāte, izsargājoties no nevēlamas grūtniecības, un vienkārša lietošana ir vieni no galvenajiem ieguvumiem, kāpēc sievietes kā piemērotāko kontracepcijas metodi izvēlas hormonālās kontracepcijas tabletes. Ne mazāk svarīgi ir arī nekontraceptīvie ieguvumi, un reizēm tieši tādēļ ārsti iesaka kontracepcijas tabletes. Tomēr savā darba ikdienā bieži sastopam sievietes, kuras ir nobažījušās par hormonālās kontracepcijas ietekmi uz savu organismu. Šīm sievietēm vēlos teikt: tāpat kā daudzas citas medicīnas un zinātnes jomas, arī hormonālā kontracepcija piedzīvo nozīmīgu evolūciju. Piemēram, Latvijā tagad pieejamas hormonālās kontracepcijas tabletes ar estetrolu, dabisku estrogēnu, ko ražo augļa aknas, tāpēc tas organismam ir pazīstams, maigs un saudzējošs. Galvenais ir nebaidīties uzdot jautājumus ārstam, kuram uzticaties, un saņemt zinātnē balstītas atbildes,” skaidro ginekoloģe Natālija Bērza.

Reklāma
Reklāma

 

58 % sieviešu, kuras izvēlas kontracepcijas tabletes, kā lielākos nekontraceptīvos ieguvumus izceļ menstruālā cikla regulēšanu. Tāpat sievietes atzīmē, ka kontracepcijas tabletes atvieglo sāpīgas mēnešreizes, mazina asins zudumu to laikā, uzlabo ādas stāvokli un mazina dažādas hroniskas veselības problēmas, ar ko visbiežāk saskaras sievietes: akni (40 %), migrēnu (19 %), mazasinību (18 %).

 

“Ikviena sieviete vēlas būt skaista un starojoša, bet skaistums iet rokrokā ar labu pašsajūtu un drošību par savu veselību. Dzīvojam brīnišķīgā laikā, kad zinātne ir tiktāl attīstījusies, ka var piedāvāt vienkāršu un drošu risinājumu, kas ļauj sievietei plānot savu dzīvi un turklāt uzlabot tās kvalitāti. Mēs taču jau sen esam atteikušās no veselībai kaitīgām un pat bīstamām skaistumkopšanas metodēm viduslaiku garā. Ir pienācis laiks atmest viduslaiku aizspriedumus arī kontracepcijas jomā, un šis pasākums ir lieliska iespēja spert pirmo soli,” aicina Rūta Dvinska.

 

Pārraidi varēs vērot Sievietesveseliba.lv Facebook lapā un portālā Tvnet.lv.

Sievietes gan pirms tiešraides gan tās laikā var anonīmi iesūtīt jautājumus atbilstoši sev interesējošajai tēmai. 


* Sabiedrības līdzdalības un izglītošanas platformā Skrinings.lv 2022. gada janvārī veikts tests, ko izpildīja 1586 sievietes ar vidējo vecumu 27 gadi. 

Saistītie raksti