Rindas uz pašvaldību dārziņiem sarukušas par trešdaļu, taču pastāvēs vēl ilgi

Sarūkot dzimstībai, sarūk arī rindas uz pirmsskolas izglītības iestāžu vietām. Taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atzīmē, ka tās pastāvēs vēl ilgi.
Tūkstošiem bērnu dodas uz privātajiem dārziņiem, kur daļu izmaksu sedz pašvaldība, daļu – paši vecāki.

FOTO: Shutterstock.com

Tūkstošiem bērnu dodas uz privātajiem dārziņiem, kur daļu izmaksu sedz pašvaldība, daļu – paši vecāki.

Jelgavniece Sanita ir divu bērnu mamma, kura maksā par privāto bērnudārzu, jo pašvaldības iestādē vietu nav. Par to viņa mēnesī maksā 160 eiro, vēl 200 eiro piemaksā pašvaldība. 

Jelgavā ir 12 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes, kurās mācās 2000 bērnu. Drīzumā notiks kārtējā uzņemšana vēl 400 bērniem, bet rindā gaida vēl 900. 

"Lai apmierinātu visu vecāku izteikto vēlmi apmeklēt šīs izglītības iestādes, mums būtu vajadzīga vēl viena izglītības iestāde," atzīst Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

Rindas patlaban veidojas 21 Latvijas pašvaldībā un vietu bērnudārzā gaida aptuveni 7000 bērnu, informē VARAM. Garākās rindas ir Pierīgā, bet tālāk no galvaspilsētas to nav.

Lai problēmu mazinātu, VARAM kopš 2020. gada pašvaldībām piedāvā iespēju aizņemties līdzekļus jaunu bērnudārzu būvniecībai. Šajā laikā rindas ir sarukušas par aptuveni 30%.

Ja bērns nesaņem vietu pašvaldības bērnudārzā, vecāks var izvēlēties reģistrētu auklīti un saņemt šo pašvaldības līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējam. Summa, ko sedz pašvaldība, katrā vietvarā atšķiras.

Reklāma
Reklāma

VARAM lēš – lai arī dzimstība samazinās, rindas uz pašvaldības bērnudārziem būs vēl ilgi, jo aizvien trūkst gan bērnudārzu, gan darbinieku. 

 

Vairāk lasi portālā lsm.lv.

 

Saistītie raksti