IVP pieprasa steidzami mainīt pneimokoku vakcīnu – tā nepietiekami sargā bērnus un pieaugušos

“Steidzami ir jāmaina pašlaik Latvijā lietotā 10-valentā vakcīna pret pneimokoku infekciju (PCV), kas iekļauta pašreizējā Latvijas vakcinācijas kalendārā! Esošā vakcīna nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju, rezultātā pneimokoku dēļ šobrīd smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki, kas ir galvenās pneimokoku infekcijas apdraudētās sabiedrības grupas,” Imunizācijas valsts padomes (IVP) sēdē uzsvēra tās vadītāja, profesore Dace Zavadska.
Esošā vakcīna nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju, rezultātā pneimokoku dēļ šobrīd smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki.

FOTO: Shutterstock.com

Esošā vakcīna nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju, rezultātā pneimokoku dēļ šobrīd smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki.

Pneimokoku vakcīna Latvijas vakcinācijas kalendārā ir iekļauta kopš 2010. gada, jo pneimokoku infekcijai ir augsti saslimstības un mirstības rādītāji, turklāt slimība ir ne vien grūti atpazīstama, bet arī ārstējama. 

 

Pēdējos gados tiek izmantota 10-valentā vakcīna, tomēr IVP jau vairākkārt ir aicinājusi Veselības ministriju sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu steidzami mainīt pašlaik lietoto vakcīnu uz tādu pneimokoku infekcijas vakcīnu, kas nodrošina plašāku aizsardzību. Jautājuma izskatīšanu IVP steidzamībai virza tāpēc, ka 

SPKC dati liecina: šobrīd Latvijā strauji izplatās tādi pneimokoku serotipi, pret kuriem 10-valentā vakcīna nesniedz aizsardzību. 

Proti, kopš 2012. gada gandrīz trešdaļu invazīvās pneimokoku saslimšanas (IPS) gadījumu ir ierosinājuši tieši 19A un 3. serotips, pret kuriem 10-valentā PCV vakcīna aizsardzību nenodrošina.

 

Miris pilnībā vakcinēts bērns, otrs ilgstoši ārstējies intensīvajā terapijā

Sēdē tika skatīti neseni invazīvās pneimokoku infekcijas izraisītie saslimstības un mirstības rādītāji: 2022. gada sākumā viens Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) hospitalizēts pacients, kam konstatēta invazīvā pneimokoku infekcija, zaudēja dzīvību, un tas notika tieši 3. serotipa izraisītas IPS dēļ. Bērns bija vakcinēts pret pneimokoku infekciju, taču ar 10-valento vakcīnu, kas nenodrošina aizsardzību pret 3. serotipu. 

 

Otrajā gadījumā pilnībā vakcinētam pacientam ilgstoši bija jāuzturas intensīvās terapijas nodaļā, kur bērns tika mākslīgi elpināts, vēlāk pārvests uz stacionāra pulmonoloģijas nodaļu – arī šajā gadījumā notikušais piedzīvots pierādītas pneimokoku 3. serotipa izraisītas smagas pneimonijas un bakteriālas sepses dēļ.

 

Reklāma
Reklāma

Mēs nometam zemē naudu, jo iepriekšējā vakcīna ar steigu netiek mainīta pret jauno, kas bērnus pasargā no daudz vairākiem pneimokoku serotipiem,” IVP sēdē uzsvēra tās locekle, profesore Anita Villeruša. IVP sēdē tika akcentēts, ka no pneimokoku infekcijas mirst arī vecākās paaudzes cilvēki – pilnībā vakcinēti, taču ar vakcīnu, kas nepasargā no šobrīd izplatītajiem serotipiem. 

 

 

Izraisa smagas komplikācijas un pat nāves risku

Ņemot vērā, ka IVP darbojas sabiedrības interesēs un tās galvenais mērķis ir izvērtēt ar vakcināciju un valsts imunizācijas politiku saistītos jautājumus, un sniegt priekšlikumus to risināšanai, IVP atkārtoti ziņo par bīstamību, ko nes līdzi tādas vakcīnas izvēle, kas nepasargā no sabiedrībā cirkulējošiem pneimokoku serotipiem. 

 

Tāpat IVP februārī tikās ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, lai skaidrotu situāciju un nepieciešamību veikt vakcīnas steidzamu nomaiņu – Latvijā ar pašreizējo PCV imunizācijas kalendārā lietoto vakcīnu netiek sniegta pilnvērtīga iespējamā aizsardzība pret jebkura veida pneimokoku infekcijas formām. Tāpēc būtiski pēc iespējas savlaicīgāk nodrošināt bērnus ar plašāka serotipu spektra aizsardzības PCV vakcīnām, lai novērstu pneimokoku ierosināto infekciju izraisītas smagas komplikācijas un pat nāves risku, kas pierādīti sniegtu arī sekundāru ietekmi uz pneimokoku infekcijas izplatību un saslimšanas gadījumiem pieaugušo populācijā, jo īpaši senioru vidū. “Ar esošo vakcīnu mēs nenovēršam to, ko mēs varam novērst! Tas nav pieļaujami un godīgi pret sabiedrību, īpaši bērniem,” rezumēja profesore Dace Zavadska. 

 

Raksts sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”.

Saistītie raksti