Vecākus aicina pieteikt savu bērnu skolu konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācija (LDUSA) aicina vecākus pieteikt savu bērnu skolu konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”, lai noteiktu vislabāko ēdinātāju, tādējādi aktualizējot bērnu maltīšu kvalitāti skolās.
Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 29. martā.

FOTO: Shutterstock.com

Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 29. martā.

Vecāki ir aicināti skolas konkursā pieteikt no 6. līdz 28. februārim, lai pēc tam visbiežāk pieteiktajām skolām LDUSA varētu lūgt atsūtīt nedēļas ēdienkartes paraugu un foto, ko izvērtēs konkursa žūrija. Uzvarētāji tiks noteikti sešās nominācijās jeb Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē, Latgalē, Rīgā un visā Latvijā kopumā. 

 

Pieteikt skolu konkursam iespējams aizpildot tiešsaistes anketu šeit.  

 

Skolu iesniegtās ēdienkartes tiks vērtētas pēc vairākiem kritērijiem, tostarp pēc atbilstības Ministru kabineta noteikumiem Nr. 172  “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”, vai ēdieni ir daudzveidīgi, vai izmantots pēc iespējas vairāk vietējo un sezonālo produktu, cik daudz cukura un sāls izmantots ēdienos, kā arī, vai pavāri spēj radoši un interesanti pagatavot bērniem atbilstošus ēdienus. 

 

“Skolu ēdināšana vienmēr ir bijusi aktuāla tēma diskusijai, bieži mēs dzirdam gan no mediķiem, gan vecākiem un bērniem sūdzības par izglītības iestāžu ēdināšanu un šķiet, ka tik tiešām ”skolā gatavo garšīgi un veselīgi” ir vairāk brīnums nekā realitāte. Šajā jautājumā ir viennozīmīgi daudz nepilnību un problēmu, taču gribētos parādīt, ka, ja ir degsme un vēlēšanās izdarīt savu darbu kvalitatīvi, tad arī skolas pusdienas var būt garšīgas, veselīgas un daudzveidīgas, tāpēc mēs, LDUSA, esam nolēmuši izcelt tos skolu ēdinātājus, kuri dara savu darbu uz visām 10 ballēm!” saka LDUSA valdes locekle Olga Ļubina. 

 

Reklāma
Reklāma

“Bērnu ēdināšanas kvalitāte ir atkarīga gan no ēdinātājiem, gan arī no produktiem, kas tiek izvēlēti. Mūsu interese ir, lai tie būt vietējas izcelsmes, tostarp mūsu zemnieku ražoti dārzeņi, gaļas, miltu, piena un citi produkti, tādējādi atbalstot arī vietējās ģimenes, kuras nodarbinātas lauksaimniecībā. Ļoti ceru, ka šis konkurss pievērsīs skolas vairāk un nopietnāk domāt par bērnu ēdināšanas kvalitātes celšanu, lai nodrošinātu gardas un veselīgas maltītes skolās,” saka zemkopības ministrs Didzis Šmits.

 

Ņemot vērā, ka ēdināšana skolās pilda arī sociālo funkciju LDUSA uzskata, ka šai problēmai nepieciešams pievērst daudz lielāku uzmanību, nekā tas notiek pašreiz. “Ir ģimenes, kur tikai skolā bērni var saņemt siltu un labu ēdienu, jo ieņēmumi nav tik lieli, lai varētu arī mājās pagatavot augstvērtīgu maltīti, tāpēc šādu konkursu esam nolēmuši rīkot ik gadu, lai dotu iespēju skolām celt savu reputāciju, par vienu no kritērijiem nosakot tieši ēdināšanas kvalitāti,” saka LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande. 

 

Konkursa žūrijas sastāvā iekļauti šādi profesionāļi: LDUSA valdes priekšsēdētāja un uztura speciāliste Guna Bīlande, LDUSA valdes locekle un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste - Olga Ļubina, kā arī LDUSA valdes locekles -  uztura speciālistes Juta Golubova un Linda Gerda Skudra, un dietoloģe Lolita Vija Neimane. Tāpat žūrijas sastāvā iekļautas divas LDUSA biedres - pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.

 

Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 29. martā. 

Saistītie raksti