Saeimā gatavojas apdzēst e-cigaretes. Vai un kad tas varētu izdoties?

Pēdējos gados lielu popularitāti guvušas elektroniskās cigaretes, dēvētas par veipiem un saltiem. Ņemot vērā, ka pieejamas smēķējamās ierīces ar augļu aromātiem un pat bez nikotīna, tās iecienījuši arī nepilngadīgie. Dažs pārpīpējies un nokļuvis slimnīcā, ārsti ceļ trauksmi, un arī Saeimā sākta diskusija.
Kad tiks aizliegtas smaržīgās e-cigaretes?

FOTO: Shutterstock.com

Kad tiks aizliegtas smaržīgās e-cigaretes?

Sabiedrības līdzdalības platformā Manabalss.lv jau savākts nepieciešamais 10 000 parakstu skaits, lai parlamentā iesniegtu iniciatīvu e-cigarešu aizliegumam.

 

Pamēģinājuši daudzi skolēni

“Novērst maldināšanu ar aromatizētajām e-cigaretēm” –iniciatīvu ar šādu nosaukumu 3. oktobrī iesniedza Oļegs Belousovs, un 12. decembrī bija jau 10 181 paraksts. Parasti, lai izvairītos no domstarpībām par derīgajiem parakstiem, iesniegšana Saeimā notiek, kad sasniegts 10 300 parakstu, un ir visai droši, ka tas izdosies.

Belousovs iniciatīvas anotācijā raksta: “Ņemot vērā sabiedrības, sevišķi nepilngadīgo veselības apsvērumus un starptautiskos piemērus, aicinu novērst maldinošo un kaitīgo ilūziju, ka inovatīvie smēķēšanas un nikotīna uzņemšanas veidi ir kaut kas jauks, patīkams un nevainīgs. Aromatizētās e-cigaretes tieši to arī dara, un ar tām nikotīna ietekmē un paredzamā atkarībā nonāk arī mazgadīgie, kuri ir gana izmanīgi, lai dažādos veidos (internetā un ar vecāku cilvēku palīdzību) pie tām tiktu.”

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, e-cigaretes regulāri lietojuši 18% skolēnu 13 līdz 15 gadu vecumā. 

Par bērnudārzniekiem dzirdēts nav, bet arī pamatskolēnu vidū ir mēģināts uzvilkt elektronisko dūmu.

Iniciatīvas autors piedāvā grozīt Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumu, aizliedzot aromatizēto elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tehnoloģiju apriti. Līdzīgi regulējumi jau ir vairākās valstīs.

Jāatgādina, ka parastās cigaretes un karsējamās tabakas izstrādājumi ar dažādiem aromātiem un garšu jau ir aizliegti, pēdējiem izņēmums ir tikai mentols. 

 

Ārsti ceļ trauksmi

Decembra sākumā ar aicinājumu vēl pie 13. Saeimas deputātiem par elektronisko cigarešu pieejamības ierobežošanu vērsās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti.

Virsārste, bērnu pneimoloģe Renāte Snipe šajā aicinājumā norāda: “Nikotīns ir viena no spēcīgākajām atkarību izraisošajām vielām. Jo agrākā vecumā bērns to izmēģina un sāk lietot, jo lielāks risks, ka attīstīsies atkarība. Nikotīna atkarība pazemina spēju koncentrēties, pazemina motivāciju un spēju koncentrēties, kā arī rada garastāvokļa svārstībās, no kā cieš jau tā trauslā jauniešu mentālā veselība.”

 

Jāņem vērā, ka atkarība veidojas ne tikai no nikotīna, bet arī no smēķēšanas procesa. 

Tabakas aizstājējprodukti, kas izskatās un tiek reklamēti teju kā stilīgi aksesuāri ar patīkami smaržojošiem aromatizētājiem, ir īpaši saistoši un līdz ar to bīstami bērniem un jauniešiem, jo nereti tiek uztverti kā statusa simbols.

“Mūs dara ļoti bažīgus, ka šos produktus mēģina normalizēt, teikt, ka tie ir mazāk kaitīgi nekā cigaretes. Vienu brīdi pat parādījās informācija, kas nekādā veidā nebija saskaņota ar ārstu sabiedrību un kam mēs nekādā gadījumā nepiekrītam, proti, parādījās apgalvojumi, ka šīs alternatīvās smēķēšanas ierīces var palīdzēt atmest [tradicionālo] smēķēšanu un ir mazāk kaitīgas. Tas absolūti tā nav! Arvien vairāk publikācijās varam uzzināt par šo produktu kaitīgumu,” teic ārste.

 

Pamēģināsim ar mango garšu

Turklāt var būt situācija, ka cilvēks neaizraujas ar smēķēšanu, bet, nonākot kompānijā, kurā tiek lieto alkoholu, atlaiž bremzes un izdzird aicinājumu: “Pamēģināsim saltiņu ar mango garšu!”

“Ja šim cilvēkam piedāvātu parasto cigareti, tā varētu radīt gana nepatīkamas blakus izjūtas, tāpēc iespējams, ka viņš teiks: “Fui, nē! Man nepatīk!” Taču saltiņš ar mango garšu ir jauks! Tādā veidā tas arī aiziet tālāk. Trakākais ir, ka e-cigaretes, tostarp salti, nerada nepatīkamas garšas un smaržas, kā to dara parastās cigaretes. Uz tām ļoti viegli ir pavilkties pašiem jauniešiem,” brīdina Snipe.

Reklāma
Reklāma

Trauksmi ceļ arī zobārsti, jo pēc viņu novērojumiem e-cigarešu lietošana bojā zobus un to savešana kārtībā var izmaksāt visai pamatīgus līdzekļus.

 

Ironiski, bet e-cigaretes pirms divdesmit gadiem izgudroja kāds ķīnietis, kura tēvs no regulāras smēķēšanas nomira ar plaušu vēži. Kaut arī, tās lietojot, plaušās nenonāk papīra sadegšanas produkti  kā parasto cigarešu gadījumā, tomēr pasaulē ir zināmi gadījumi, kad pusaudži iet bojā tieši pēc e-cigarešu pārdozēšanas.

Arī Latvijā decembra sākumā BKUS nogādāts 14 gadus vecs puisis, kurš dienas laikā bija izsmēķējis vairākas e-cigaretes un vēl košļājis nikotīna spilventiņus. Viņam bija mokoša vemšana un ļoti slikta pašsajūta, konstatēta smaga nikotīna intoksikācija (saindēšanās), taču, par laimi, pie mums vēl šādi gadījumi nav īpaši bieži.

 

Cik tālu likums ir Saeimā

Priekšlikumi par grozījumiem Tabakas likumā bija iesniegti jau 2020. gada vasarā, un sākotnējais mērķis bija ierobežot karsējamās tabakas ierīču un nikotīna spilventiņu tirdzniecību. Šie grozījumi pirmajā lasījumā izskatīti un pieņemti, taču tad Veselības ministrija uz otro lasījumu iesniedza priekšlikumus, kas paredzēja aizliegt e-cigaretēs izmantot aromatizētājus, kā tas jau izdarīts Igaunijā un Lietuvā.

Pēc tam Saeimā interese par ātru likuma virzīšanu pazuda, un tas it kā noslīka daudzajos saņemtajos priekšlikumos. 

Te jāatzīmē, ka tabakas industrija ir viena no pelnošākajiem, un tās pārstāvji ir sev izdevīgu izmaiņu aktīvi lobētāji un neizdevīgu pārmaiņu bremzētāji.

 

Tomēr oktobra beigās aizejošā 13. Saeima vēl paspēja pieņemt vairākus ar smēķēšanu saistītus aizliegumus, nosakot, ka aromatizēto e-cigarešu tirdzniecība ir aizliedzama. Tāpat nobalsots, ka turpmāk smēķēt nedrīkstēs arī spēļu zālēs un kazino. Par šo grozījumu pārņemšanu tālākai skatīšanai jālemj jau 14. Saeimai.

 

Nākamajā dienā pēc BKUS aicinājuma par aromatizēto e-cigarešu aizliegšanu šo jautājumu skatīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. Kaut arī Tirgotāju asociācijas pārstāvis Ivo Klotiņš apgalvoja, ka viss tiekot kontrolēts un šīs preces bērni līdz 18 gadiem nemaz nevarot nopirkt, Veselības ministrijas un ārstu organizāciju pārstāvju argumenti izrādījās spēcīgāki. Deputāti vienojās, ka grozījumi virzāmi tālākai izskatīšanai, un līdz janvāra vidum pagarināja termiņu priekšlikumu iesniegšanai otrajam lasījumam.

 

E-cigaretes ar aromatizētājiem no šā gada oktobra ir aizliegtas pat smēķētāju lielvalstī Ķīnā, bet vēl agrāk tas izdarīts vairākos ASV štatos, Argentīnā un vēl dažās citās valstīs.

Tiesa gan, tirgotāji ar dažādām metodēm mēģina šos aizliegumus apiet – novērota gan kontrabanda, gan e-cigarešu uzpildīšanas šķidruma tirgošana internetā, piedāvājot to kā uztura bagātinātāju.

 

Sperti pirmie soļi e-cigarešu depozītam

Rīgā, Dzirnavu ielā 74/76, 16. decembrī sāk darboties pirmā Latvijā radītā e-cigarešu un bateriju depozīta sistēmas iekārta. SIA “Wingo Deposit” pārstāvji norāda, ka tā ir pasaulē unikāla sistēma, kas radīta, lai samazinātu e-cigarešu pārstrādes problēmu. Pēc “Wingo Deposit” aprēķiniem, Latvijas dabā ik gadu nonāk aptuveni 360 tonnas nepārstrādātu e-cigarešu. Katra satur aptuveni 0,15 gramus litija, gada laikā tās ir 2,7 tonnas, ar ko pietiek aptuveni 300 elektromobiļu baterijām.

“Wingo” savākto litiju tālāk nodos elektrības banku ražošanai Ukrainas armijai, lai karavīri varētu uzlādēt komunikāciju ierīces. Šī ir sabiedriskā labuma organizācija, kas saņēmusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu, un turpmākais attīstības temps atkarīgs no ieinteresētajiem uzņēmumiem, kas šīs iekārtas vēlēsies izvietot savās telpās. “Wingo Deposit” īpašnieki ir bīstamo atkritumu apsaimniekotājs BAO (36%), Mārim Gulbim piederošā SIA KMPGB (20%), Jurģa Ugora SIA “Correctus” (16,19%), Vismands Menjoks (19,81%) un Nauris Paulovskis (8%).

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti