Pļavniekos no leģionāru slimības mirusi sieviete; karstā ūdens temperatūras samazināšana var radīt riskus cilvēku veselībai

Novembra sākumā no legionelozes jeb tā sauktās leģionāru slimības mirusi 49 gadus veca Pļavniekos dzīvojoša rīdziniece Olga. Intensīvās terapijas ārsti trīs dienas cīnījušies par viņas dzīvību, taču neveiksmīgi.
Veselības inspekcija uzsver, ka risks savairotiem legionellām būtiski pieaug, ja ūdens temperatūra nokrītas zem 50 grādiem vairāk kā divas stundas diennakts laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Veselības inspekcija uzsver, ka risks savairotiem legionellām būtiski pieaug, ja ūdens temperatūra nokrītas zem 50 grādiem vairāk kā divas stundas diennakts laikā.

Sievietei viss sācies ar sausu klepu. Pirmās divas dienas viņai bijis aptuveni 39 grādu drudzis, tad temperatūra sākusi pazemināties.

"Tas drīzāk atgādināja sliktu saaukstēšanos vai gripu. Viņa par neko nesūdzējās. Viņai bija klepus, drudzis, mazliet slikta pašsajūta. Mēs piezvanījām ģimenes ārstam, un mums ieteica dzert tēju. Drošības pēc mēs devāmies un veicām arī Covid-19 testu, bet rezultāts bija negatīvs, un mēs visi bijām mierīgi. Viņai netika nozīmēta nekāda ārstēšana," portālam rus.delfi stāsta Olgas māte Lilija.


Viņa atminas, ka 28. oktobrī Olgai kļuvis manāmi sliktāk. "Es uzreiz izsaucu ātro palīdzību. Mediķi dzīvoklī bija apmēram stundu, tad viņu aizveda uz Gaiļezeru. 

Pēc stundas slimnīcā viņa zaudēja samaņu un to vairs neatguva. Viņa trīs dienas pavadīja intensīvajā terapijā. Viņi mūs uzreiz brīdināja: gatavojieties visļaunākajam, jo bija ļoti slikti," notikušo atceras māte.

 

Diemžēl 1. novembrī sievietes dzīvība izdzisa. BIOR institūta ekspertīze apstiprinājusi, ka sievietes nāvi izraisīja leģionāru slimība jeb legioneloze.

 

Olga dzīvoja tipiskā daudzstāvu mājā Pļavniekos, A. Deglava ielā 108, 2. korpusā. Viņas kaimiņiene Elena Maksimova apstiprina, ka oktobrī ēkā tiešām bijušas problēmas ar karstā ūdens temperatūru.


Kopš šā gada sākuma Latvijā no legionelozes miruši jau 11 cilvēki - tikpat daudz, cik iepriekšējos trīs gados kopā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. 

 

"Rīgas namu pārvaldnieks", kas apkalpo māju, pēc ziņojuma par legionelozi veica pārbaudi un konstatēja baktērijas klātbūtni. 1. un 2. decembrī mājā tika dezinficētas ūdens caurules. Komunālo pakalpojumu sniedzējs gan apgalvo, ka iepriekš nav pazemināta ūdens temperatūra, tāpat neesot konstatētas kādas citas tehniskas problēmas.

 

Veselības inspekcija: karstā ūdens temperatūras samazināšana var radīt riskus cilvēku veselībai

Jau iepriekš, komentējot publiski izskanējušos aicinājumus energoresursu patēriņa samazināšanas nolūkos mazināt karstā ūdens temperatūru, Veselības inspekcija pauda bažas, ka karstā ūdens temperatūras samazināšana var radīt riskus cilvēku veselībai.

Reklāma
Reklāma

Inspekcija aicina pašvaldības un ēku apsaimniekotājus nodrošināt karstā ūdens temperatūru virs +55 grādiem pēc Celsija skalas. Inspekcija norāda, ka pazemināta karstā ūdens temperatūra centrālajās ūdensapgādes sistēmās var izraisīt saslimšanu ar leģionelozi jeb leģionāru slimību.

 

Būtiski karstā ūdens temperatūru virs +55 grādiem uzturēt pastāvīgi vietā, kur karstais ūdens tiek sadalīts mājai, un nepieļaut tā samazināšanu arī periodiski. 

Vislielāko inficēšanās bīstamību rada ūdens temperatūra robežās no +37 līdz +42 grādiem. Veselības inspekcija uzsver, ka risks savairotiem legionellām būtiski pieaug, ja ūdens temperatūra nokrītas zem 50 grādiem vairāk kā divas stundas diennakts laikā.

 

Kā var saslimt ar legionelozi?

Legionellu baktēriju vairošanos būtiski veicina organisko vielu klātbūtne ūdenī, slikta ūdens cirkulācija, nepietiekama ūdens attīrīšana un dezinfekcija, kā arī paaugstināta dzelzs koncentrācija, ciets ūdens un mikrobioloģiskais piesārņojums. Tā kā legionellu baktērijas dzīvo dabas ūdeņos, tās pilnībā iznīcināt ūdensapgādes sistēmā praktiski nav iespējams, bet var novērst to pārmērīgu savairošanos. Bioplēves veidošanās novēršanas un samazināšanas pasākumi ūdensapgādes sistēmās ir ļoti būtiski legionellu baktēriju ierobežošanai, tomēr tehniski vienkāršākais paņēmiens ir pastāvīgi augstas karstā ūdens temperatūras uzturēšana sistēmā.

 

Ar legionelozi nevar saslimt, ūdeni dzerot vai mazgājoties vannā. Saslimšana iespējama, ieelpojot mikroskopiskus inficētā ūdens pilienus, un visbiežāk tas notiek dušā vai burbuļvannā.

 

Legionella baktērijas var izraisīt infekcijas slimību, kas izpaužas kā plaušu karsonis. Paaugstināts risks saslimt ar legionelozi ir cilvēkiem ar hroniskām plaušu slimībām un novājinātu imūnsistēmu, kā arī bijušiem vai esošiem smēķētājiem un cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma.

 

Mammamuntetiem.lv izsaka līdzjūtību Olgas tuviniekiem un draugiem.

Saistītie raksti