Piedzimuši dvīnīši no 30 gadus sasaldētiem embrijiem

Dvīņi Lidija un Timotijs Ridžveji piedzima 31. oktobrī Oregonas štatā ASV no embrijiem, kas tika sasaldēti 1992. gada 22. aprīlī, vēsta televīzijas kanāls CNN.
Bioloģiskie procesi teju 200 grādos zem nulles būtībā apstājas, tāpēc tas nekādā veidā neietekmē embrijus.

FOTO: Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīvs

Bioloģiskie procesi teju 200 grādos zem nulles būtībā apstājas, tāpēc tas nekādā veidā neietekmē embrijus.

Gandrīz 30 gadus embriji tika glabāti Rietumkrasta auglības laboratorijā līdz 2007. gadam, kad anonīms precētais pāris, kurš radīja embrijus, ziedoja tos Nacionālajam embriju ziedošanas centram (NEZC) Noksvilā, Tenesijā.

 

Saskaņā ar NEZC datiem, dvīņi Timotijs un Lidija ir uzstādījuši jaunu pasaules rekordu kā visilgāk sasaldētie embriji, kuri nu ir beidzot sagaidījuši savu piedzimšanu.

 

Iepriekšējā zināmākā rekordiste bija Mollija Gibsone, kas dzimusi 2020. gadā no embrija, kas bija sasaldēts gandrīz 27 gadus. Mollija savu rekorda stafeti pārņēma no savas māsas Emmas, kura piedzima no embrija, kas bija sasaldēts 24 gadus.

 

Reklāma
Reklāma

"Tajā ir kaut kas prātam neaptverams," sacīja Filips Ridžvejs, kad viņš un viņa sieva šūpoja savus jaundzimušos klēpī savās mājās ārpus Portlendas, Oregonas štatā.

"Man bija 5 gadi, kad Dievs deva dzīvību Lidijai un Timotijam, un kopš tā laika viņš ir saglabājis šo dzīvību," teica dvīņu tēvs.  

 

Eksperti norāda, ka nav būtiskas atšķirības vai embrijs bijis sasaldēts vairākas desmitgades vai nedēļu. Bioloģiskie procesi teju 200 grādos zem nulles būtībā apstājas, tāpēc tas nekādā veidā neietekmē embrijus.

Saistītie raksti