Aicina parakstīties par "saltiņu" aizliegšanu

Līdzdalības platformā "manabalss.lv" sākusies parakstu vākšana, lai ar likumu aizliegtu aromatizēto elektronisko smēķēšanas ierīču apriti. Trauksmi ceļ vecāki, kuru bērni tā saucamos "saltus” vai "flomāsterus” sākuši lietot jau sākumskolā.
Pirmo reizi redzot tā sauktos saltiņus, ir grūti iedomāties, ka tās ir smēķēšanas ierīces. Tāpēc bērni tās uzdrošinās nēsāt pat penāļos.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmo reizi redzot tā sauktos "saltiņus", ir grūti iedomāties, ka tās ir smēķēšanas ierīces. Tāpēc bērni tās uzdrošinās nēsāt pat penāļos.

Pirmā pazīme - traucēta uzvedība

Iniciatīvas autors ir Oļegs Belousovs no Salas ciema, kas atrodas netālu no Jēkabpils. Vīrietis strādā policijā. Ne viņš, ne viņa sieva paši nesmēķē. Un tēvs bija šokā, uzzinot, ka viņa dēls, kuram ir tikai 9 gadi, lieto vienreizējās elektroniskās cigaretes, ko tautā sauc par “saltiem” vai ”flomāsteriem”. Vecāki noskaidroja, ka tās ir izplatītas ne tikai pusaudžu, bet arī jaunāko klašu bērnu vidū. 

“Pirmais, kas bija aizdomīgi, jau tas, ka mans dēls, man likās, ka kaut kāda traucēta uzvedība. 

Viņš sēž mierīgs, mācās. Tad pēkšņi viņam kaut kas uznāk, viņš sāk psihot, sāk skraidīt, kaut kas viņam nepatīk. 

Uzvedas tā dīvaini, nekad tā nav bijis. Mēs ar vecākiem sākam savā starpā aktīvi komunicēt, un tika noskaidrots, ka lielākā daļa no otrās, trešās un uz augšu – ceturtā, piektā klase – ir mēģinājuši pīpēt šīs elektriskās cigaretes,” stāsta Oļegs Belousovs.

 

Vecākie pasūta un pārdod

Izmeklējot šo lietu, vecāki noskaidrojuši, ka vecākie bērni, kam ir banku kartes, elektroniskās cigaretes pasūta internetā un pēc tam pārdod jaunākiem bērniem. 

Distances tabakas un e-cigarešu tirdzniecība Latvijā ir aizliegta, tāpēc tiekot izmantoti ārzemju interneta veikali ar piegādi uz pakomātu, kur neviens vecumu neprasa. 

Reklāma
Reklāma

Savukārt sākumskolas bērni vāc jau izlietotas e-cigaretes, kas ir atrodamas miskastēs vai uz ielas. Un tas viss notiek Covid-19 laikā, šausminās tēvs.

 

Iemācījušies izjaukt

“Paši bērni caur aplikāciju "TikTok" ir iemācījušies tās izjaukt, savienot vadiņus un, cik es saprotu, ar mobilā lādētāju uzlādēt šo bateriju. Un tad viņi dalās pa apli viens otram. Kurš tur paņem kādu naudiņu paprasa par to, lai varētu palietot. Manuprāt, tās vispār ir kaut kādas šausmas, ja bērni atrod kaut kur miskastē vai uz ielas, un viņi, bariņš, 10 bērni vai klase, savā starpā dalās ar to visu, nu tad par kādu drošību var runāt!” turpina Belousovs.

 

Pilnu rakstu lasiet portālā “lsm.lv”!

Saistītie raksti