Kā vēlēsim 14. Saeimu: būs vairākas izmaiņas!

1. oktobrī notiks 14. Saeimas vēlēšanas, un, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, būs vairākas būtiskas izmaiņas, kas vērstas uz vēlētāju aktivitātes palielināšanu un dalības atvieglošanu.
Vēlēšanu pamatprincipi gan ir palikuši nemainīgi – tajās var piedalīties Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma, bet uz deputāta vietu var kandidēt, sākot no 21 gada vecuma.

FOTO: Shutterstock.com

Vēlēšanu pamatprincipi gan ir palikuši nemainīgi – tajās var piedalīties Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma, bet uz deputāta vietu var kandidēt, sākot no 21 gada vecuma.

Vēlēšanu pamatprincipi ir palikuši nemainīgi – tajās var piedalīties Latvijas pilsoņi no 18 gadu vecuma, bet uz deputāta vietu var kandidēt, sākot no 21 gada vecuma. Tāpat kā līdz šim vēlēšanas notiks piecos vēlēšanu apgabalos, kuros ievēlēto deputātu skaitu nosaka Centrālā vēlēšanu komisija, ņemot vērā tur deklarēto pilsoņu skaitu četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas.

 

Izmaiņas apgabalos ievēlējamo deputātu skaitā

Šogad ievēlējamo deputātu skaits no apgabaliem ir piedzīvojis pārmaiņas – 14. Saeimā no Rīgas ievēlēs 36, no Vidzemes – 26, no Zemgales un Latgales – pa 13, no Kurzemes – 12 Saeimas deputātus.

Salīdzinājumā ar 13. Saeimas vēlēšanām Rīgas un Vidzemes vēlēšanu apgabali saņēmuši pa vienai vietai klāt, bet Latgale un Zemgale attiecīgi pa vienai vietai zaudējušas.

 

Balsstiesīgie pilsoņi Saeimas vēlēšanu dienā var balsot jebkurā iecirknī Latvijas vai ārvalstu teritorijā. Īpaši noteiktos iecirkņos visā valsts teritorijā (tādu pavisam būs 66) savu balsi varēs arī nodot glabāšanā trīs dienas pirms vēlēšanu dienas.

 

Jāatzīmē, ka, nododot savu balsi glabāšanā, vēlētājam ir tiesības savu izvēli pārskatīt, pārdomāt un nobalsot atkārtoti vēlēšanu dienā 1. oktobrī – tādā gadījumā iepriekš nodotā balss tiks anulēta. Ir arī iespēja nobalsot savā atrašanās vietā – tas gan ir tikai gadījumos, ja to neatļauj veselības stāvoklis, jāaprūpē slimnieks vai ja vēlētājs atrodas ieslodzījuma vietā.

 

Reklāma
Reklāma

Var arī bez pases

Pirmo reizi Saeimas vēlēšanās tiks izmantots elektronisks tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kas dos iespēju atviegloti piedalīties vēlēšanās pilsoņiem, kuri no personu apliecinošiem dokumentiem izmanto tikai personas identifikācijas jeb ID karti.

Iepriekšējās vēlēšanās viņi to varēja darīt tikai tad, ja bija personīgi izņemta vēlētāja apliecība kādā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajām nodaļām.

Tas skaidrojams ar to, ka 13. Saeimas vēlēšanās nobalsošanas fakts tika apstiprināts ar zīmogu pasē vai šajā vēlētāja apliecībā, un tas darīts, lai izslēgtu vairākkārtīgu nobalsošanu. 

 

Tagad šo zīmogu aizvietos atzīme elektroniskajā vēlētāju reģistrā, kura dati otrreizējas balsošanas iespēju izslēgs.

 

Noteikumi, kas un kā darāms vēlēšanu iecirknī, ir palikuši faktiski bez izmaiņām – ar tiem var iepazīties CVK mājaslapā, un vēlēšanu dienā neskaidrību gadījumā droši var arī uzdot jautājumus iecirkņa darbiniekiem.

Saistītie raksti