Neprāts! Mamma ar mazu bērnu ergosomā traucas pa ielu ar elektroskrejriteni

Elektroskrejritenis ir paredzēts tikai vienam braucējam un ar to nedrīkst pārvadāt mazus bērnus! Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļas ārsta palīdze Elīna Lipska intervijā portālam Jauns.lv sacīja, pēdējā laikā novērota nelāga tendence, ka vecāki vizina savas atvases ar elektroskrejriteņiem un tādējādi gūst traumas.
Uz elektriskā skrejriteņa tikai pa vienam!

FOTO: Shutterstock.com

Uz elektriskā skrejriteņa tikai pa vienam!

“Ir vecāki, kuri vizina savus mazos bērnus (2-3 gadus vecus) ar elektroskrejriteņiem. Tas pēdējā laikā sāk palikt par arvien biežāku tendenci. Mums slimnīcā nākas saskarties, ka mazos bērnus [kas ir satraumējušies, braucot ar elektroskrejriteņiem] ved pie mums, bet vecākus ved uz Gaiļezera vai Stradiņa slimnīcu.

Bērni [kas tiek vesti ar elektroskrejriteņiem] arī tiek savainoti. Citam ir brūces, citam ir vienkārši sasitumi. Tas diemžēl kļūst par nelāgu tendenci.”

 

Nākas iesaistīt arī sociālo dienestu un policiju

Viņa atgādināja, ka par šādu neapdomīgu rīcību atbildība jāuzņemas pieaugušajiem, kuri tā rīkojas. “Protams. Divgadīgs bērns vēl nespēj tādas lietas lemt.

Šajos gadījumos tiek iesaistīts sociālais dienests un policija, jo dažkārt tikai tādā veidā vecāki saprot, ka nevajag vest mazus bērnus ar elektroskrejriteņiem. Varbūt ne visi vecāki aizdomājas, ka tādā veidā kaut kas var notikt. 

Bet ir daļa cilvēku, kuri domā: “Ar mani jau tas nekad nenotiks!” Varbūt sociālā dienesta apsekošana ir nepieciešama, lai tas palīdzētu izprast, kuras situācijas ir bīstamas bērnam, kurās būtu nepieciešams pievērst uzmanību un no kurām izvairīties, piemēram, no braukšanas kopā ar bērnu uz elektroskrejriteni.”

 

Gan bērns, gan vecāks nonāk slimnīcā

Negatīvi, ka šādos gadījumos, kad pieaugušie vizina bērnus ar elektriskajiem skrejriteņiem, visbiežāk gan bērni, gan pieaugušie nelieto ķiveri.

“Pēdējo reizi, kad mums bija tāds gadījums [kad mazs bērns vizināts ar elektroskrejriteni un guva traumas], tēvu aizveda uz pieaugušo slimnīcu, bet mamma bērnu atveda pie mums. Protams, ja vecāks stipri nesasitas, viņš pats parasti ved bērnu uz slimnīcu.”

 

Mamma ieliek bērnu ergosomā un traucas ar skrejriteni

Reklāma
Reklāma

Visbiežāk mazie bērni, kuri gūst traumas ar skrejriteņiem, stāv pieaugušajiem priekšā uz braucamajiem. Lipska nav piedzīvojusi, ka būtu satraumējies bērns, kurš braucis ar elektroskrejriteni, uzsēdināts pieaugušajam uz pleciem.

“Bet es par to nebrīnīšos, jo ir redzēts, ka mamma ir ielikusi bērnu ergosomā un abi kopā brauc ar elektroskrejriteni. Pārāk pārgalvīgi ir tie vecāki!” Ir labi, ja vecāki bērna pārnēsāšanai izmanto ergosomu, taču nav labi, ja viņi brauc kopā ar bērnu, kas iesēdināts ergosomā, ar elektroskrejriteni.

 

Neapdomīga rīcība ne tikai rīta steigā

“Diemžēl izskatās, ka ne vienmēr tajā mirklī vecāks domā līdzi tam, ko dara.” Jāsaprot, ka ergosomā parasti liek bērnus līdz gada vai divu gadu vecumam. “Bērni, kas vecāki par 2 gadiem, parasti paši vairāk grib iet, redzēt, skatīties.”

Redzēts, ka dažkārt vecāki bērnus ved ar elektroskrejriteņiem no rīta, kad steigā dodas uz bērnudārzu un darbu. Savukārt ārsta palīdze redzējusi, ka mamma ergosomā ved bērnu ar elektroskrejriteni dienas vidū ap pulksten 13. “Pieļauju iespēju, ka mamma bija bērna kopšanas atvaļinājumā un vienkārši kopā ar bērnu kaut kur devās.”

 

Bīstamā braukāšana divatā

“Diemžēl, bet daudz kas ir redzēts. Cerams, ka mazināsies to pacientu skaits, kas traumējas ar elektroskrejriteņiem,” mediķe pauda cerību, taču norādīja, ka lielāki bērni (10-12 gadus veci) mēdz braukāt arī divatā un gūt traumas.

 

“Esmu pati to redzējusi uz ielas. Mums slimnīcā ir arī bijuši pāris gadījumi, kad viens bērns nokrīt, sasitās un viņu atved uz slimnīcu, bet otram nav nekas. Tad nākas palīdzēt tam, kurš bijis līdzbraucējs,” Bērnu slimnīcas pārstāve raksturoja pieredzētās situācijas.

Saistītie raksti