Omikrons uzņem apgriezienus; aicina saņemt balstvakcīnu

Omikrona paveida izplatības dēļ eksperti atgādina par nepieciešamību vakcinēties. Visi, kuri nav pabeiguši vakcināciju, aicināti saņemt balstvakcīnu, kas vairumā gadījumu nozīmē trešo poti. Atsevišķām iedzīvotāju grupām iesaka arī ceturto poti, ziņo TV3.
Diemžēl joprojām ir arī mirušie

FOTO: Shutterstock.com

Diemžēl joprojām ir arī mirušie

Aizvadītajās sešās nedēļās saslimstība ar Covid-19 Eiropā vairāk nekā trīskāršojusies, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) apkopotie dati. Pieaugumu galvenokārt saista ar omikrona lipīgākajiem variantiem, kuri kontinentā izplatās no rietumiem uz austrumiem.

 

Arī Latvijā strauji pieaug pozitīvo Covid-19 gadījumu skaits, un 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju valstī šobrīd ir jau 524,4.

 

Lai gan hospitalizēto skaits palielinās nedaudz, vēl nav pārslogotas intensīvās terapijas nodaļas un arī mirstības rādītāji nozīmīgi nekāpj, PVO pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs raidījumā “900 sekundes” vērsa uzmanību, ka, gatavojoties rudenim, ir svarīgi, lai būtu saņemta balstvakcīna. Viņš norādīja, ka uz rudeni šī saslimstība pieaugs kopā ar citām respiratorām saslimšanām: "Un būtiskākais, ko šobrīd iedzīvotāji var darīt, ir, tie, kuri nav pabeiguši vakcināciju, pabeigt vakcināciju. Iegūt balstvakcīnu un tādā veidā sevi pasargāt. 

Omikrona gadījumā saņemt šo balsta devu ir īpaši svarīgi. Un īpaši svarīgi tas ir riska grupām – vecākiem cilvēkiem.” 

Reklāma
Reklāma

Šim aicinājumam pievienojas arī Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), norādot, ka atsevišķām iedzīvotāju grupām ieteicams saņemt arī otro balstvakcīnu, kas vairumā gadījumu nozīmē jau ceturto poti.

“Attiecībā uz otro balstvakcīnu rekomendācijas ir imūnsupresētie pacienti, seniori 65+, kuriem ir kādas hroniskas saslimšanas, kādi sadzīviski riski, kuri šobrīd bieži dodas ceļojumos, apmeklē koncertus vai publiskas vietas, kur ir pulcēšanās,” teica SPKC pārstāve Ilze Arāja.

 

Zināšanai

Rēķinoties ar dažādiem epidemioloģiskajiem scenārijiem, Veselības ministrijā sagatavoti vairāki rīcības modeļi vakcinācijas īstenošanai gada otrajā pusē – no vajadzības potēt tikai riska grupas un beidzot ar plašas sabiedrības vakcināciju, ja parādīsies jauni vīrusa paveidi, pret kuriem līdz šim iegūtā imunitāte nedarbosies.