Septītklasnieces izcīnītās balvas dēļ VID mammai samazina neapliekamo minimumu

Inta pērn ar lielu satraukumu sekoja līdzi meitas Annas panākumiem sabiedriskās televīzijas konkursā septītajām klasēm. Finālā ar pamatīgu punktu pārsvaru meitene izcīnīja uzvaru un balvā saņēma savu pirmo datoru. Taču jau pēc dažiem mēnešiem Annas mamma no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) saņēma vēstuli uz trīs lapām, vēstīja TV3 raidījums "Bez Tabu".
Ja Anna saņemtu naudas balvu līdz 3000 eiro, viņas mammai saglabātu nodokļu atvieglojumus pilnā apmērā. Taču dators kvalificējas kā ienākums, kas pārsniedz 250 eiro mēnesī.

FOTO: Shutterstock.com

Ja Anna saņemtu naudas balvu līdz 3000 eiro, viņas mammai saglabātu nodokļu atvieglojumus pilnā apmērā. Taču dators kvalificējas kā ienākums, kas pārsniedz 250 eiro mēnesī.

VID sūtītajā vēstulē norādīts, ka Intas meita konkursā guvusi labumu, līdz ar to no iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļa tiks izmaksāta samazinātā apjomā.

Atmaksājamo nodokļu summa, iesniedzot ienākumu deklarāciju, Intai tika samazināta par 123 eiro.

“Saņēmu no VID garu vēstuli uz trīs lapām. Sīki un smalki izstāstīts, ka nevar pilnībā atmaksāt pārmaksāto nodokļu summu. Meita guvusi labumu. Skaidroja ar neapliekamo minimumu. Saņemot datoru, Latvijas televīzija deva parakstīt aktu, ka nodokļi ir samaksāti. Sanāk, ka esmu kādu summu parādā. Ja man nebūtu nodokļu pārmaksas, man būtu jāpiemaksā. Sanāk, ka vecākiem jāpiemaksā par to, ka bērni ar savām smadzenēm uzvar konkursā,” raidījumā pauda Inta. 

Reklāma
Reklāma

VID fizisko personu nodokļu daļas pārstāve Sandra Podniece skaidroja, ka atvieglojumus par apgādībā esošām personām nepiemēro situācijās, ja šī apgādājamā persona pati gūst ar nodokli apliekamu ienākumu, kas pārsniedz 250 eiro mēnesī: “Ja apgādājamais saņēmis tādu ienākumu, tad tajā mēnesī vecākam netiek piemērots atvieglojums par apgādībā esošo personu.”

Jāpiebilst, ka konkursa organizatori ieturējuši likumā noteikto iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļu, tomēr pat tas atceļ apgādātājiem piešķirtos atvieglojumus. Ja Intas meita, piemēram, loterijā laimētu 1000 eiro, viņai nevajadzētu maksāt iedzīvotāju ienākumu nodokli.

VID pārstāve norādīja, ka attiecībā uz laimestiem ir cits regulējums, “līdz 3000 eiro netiek aplikti ar nodokli. Šos ienākumu veidus nesalīdzina, tie ir atsevišķi klasificēti”.

Saistītie raksti