No nākamās nedēļas varētu mīkstināt ierobežojumus skolās; plašākai sabiedrībai jāgaida līdz martam

No nākamās nedēļas varētu mīkstināt ar kovidu saistītos ierobežojumus skolās, kur kovida vīrusa omikrona variants lielā mērā jau ir izplosījies. Plašākā sabiedrībā ierobežojumu mīkstināšana gaidāma martā, kad būs beigusies pašlaik vēl spēkā esošā ārkārtējā situācija. To paredz Veselības ministrijas sagatavotie priekšlikumi ar kovidu saistīto ierobežojumu pakāpeniskai atcelšanai.
Uzņēmēju organizācijās gribētu arī atteikšanos no kovida sertifikātiem. Par to valdībā diskusijas vēl turpināsies.

FOTO: Shutterstock.com

Uzņēmēju organizācijās gribētu arī atteikšanos no kovida sertifikātiem. Par to valdībā diskusijas vēl turpināsies.

  • No nākamās nedēļas varētu mīkstināt ierobežojumus skolās.
  • Skolās varētu atcelt to, ka kontaktpersonām jāiet izolācijā.
  • Martā varētu būt gaidāmi būtiski atvieglojumi plašākai sabiedrībai; par niansēm vēl diskutēs.
  • No 1. marta varētu atsākt darbu nozares, kuras pašlaik ir slēgtas.
  • Varētu tikt atcelti darba laika ierobežojumi, kam tie bija.
  • Līdz omikrona varianta viļņa beigām prasības pēc kovida sertifikātiem neatcels.
  • Balsojums valdībā par izmaiņām varētu būt gaidāms nākamnedēļ.

     

Saslimstības augstākais pīķis vēl nav pārvarēts, bet līdz tam vairs neesot tālu. Pēc tam gaidāms, ka slimības izplatība pakāpeniski samazināsies un varēs mīkstināt striktos drošības noteikumus. Pirmās būšot skolas.
 

"Skolās faktiski visi cilvēki, kas varēja saslimt ar omikronu, – viņiem šis risks jau būs bijis. Tas būs jau aiz muguras. Līdz ar to viena lieta, ko potenciāli varētu darīt jau no nākamās nedēļas, – mēs varētu sūtīt pašizolācijā tikai tos, kam ir pozitīvi testi. Faktiski kontaktpersonu pieeju skolu situācijā atcelt," pastāstīja Pavļuts.
 

Ekonomikas ministrijas piedāvātais plāns izejai no ārkārtas situācijas paredz no 1. marta vai ātrāk atcelt darba laika ierobežojumus, platības ierobežojumus katram apmeklētājam veikalos un ēdināšanas vietās. Ministrija arī aicina atteikties no distances noteikšanas starp darba vietām pakalpojumu sniegšanas vietās, pulcēšanās ierobežojumiem. Plāns vēl nav skatīts valdībā.
 

Uzņēmēju organizācijās gribētu arī atteikšanos no kovida sertifikātiem. Par to valdībā diskusijas vēl turpināsies. Tomēr Pavļuts norādīja, ka sertifikātus vajadzētu saglabāt līdz brīdim, kad būtu pārvarēts omikrona vilnis, – tas varētu notikt tuvāko mēnešu laikā.

Reklāma
Reklāma


Balsojums valdībā varētu būt gaidāms nākamnedēļ, lai komersanti un iedzīvotāji varētu sagatavoties gaidāmajām pārmaiņām.

 

Visu ziņu var izlasīt portālā LSM.lv