Saēdieties karbonādes un šķiņķus! Tik neadekvāti lēta cūkgaļa drīz vairs nebūs nopērkama

Patlaban cūkgaļas cenas ir neadekvāti zemas. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe intervijā portālam Jauns.lv norādīja, ka 2021. gads ir bijis traģisks cūkaudzētājiem, bet ļoti patīkams pircējiem, kuri iecienījuši cūkgaļu.
Cūkkopībā ir pieaugušas dažādas izmaksas, piemēram, apsildīšanas, elektrības, graudaugu. Neskatoties uz to, cūkgaļas cena veikalos 2021.gada beigās bija 2020. gada nogales cenas līmenī.

FOTO: Shutterstock.com

Cūkkopībā ir pieaugušas dažādas izmaksas, piemēram, apsildīšanas, elektrības, graudaugu. Neskatoties uz to, cūkgaļas cena veikalos 2021.gada beigās bija 2020. gada nogales cenas līmenī.

"Vienīgais produkts, kurš ir kļuvis lētāks, neadekvāti lētāks un kuru visiem, kamēr vēl nav viss nostājies savās vietās, ir jāpērk un jāēd, ir cūkgaļa. Tās cena ir neadekvāti zema.

Ražotājiem katra pārdotā cūka rada vairākus desmitus eiro zaudējumus. Veikalā cūkgaļas cena nav adekvāta, tāpēc mēs tagad drīkstam un vajag pirkt un ēst daudz cūkgaļas, jo tā ir ļoti lēta. Kādreiz tās cenām ir jāiet atpakaļ [augstāk]. Tās, kas ir pašlaik, nav adekvātas jau gada garumā."

 

To, kādām tagad vajadzētu būt adekvātām cūkgaļas cenām, jājautā uzņēmumiem. Taču Gulbe norādīja, ka cūkkopībā ir pieaugušas dažādas izmaksas, piemēram, apsildīšanas, elektrības, graudaugu. Neskatoties uz to, cūkgaļas cena veikalos 2021.gada beigās bija 2020. gada nogales cenas līmenī.

 

Kāpēc cūkgaļa ir tik lēta?

Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja skaidroja, ka cūkgaļas zemās cenas ir saistītas ar sarežģītiem notikumiem. Sākums bija Vācijā, kur atklāja cūku mēri. Lielie cūkgaļas apjomi nenonāca Ķīnā, kā bija plānots. Kautuvēs slimoja darbinieki, tās bija slēgtas, tāpēc nevarēja laikus nokaut cūkas un tās pārauga.

 

"Ķēdīte un iemesli ir daudz un dažādi, bet cūkgaļas tirgus Eiropā nav stabilizējies. Tajā kopumā ir pārprodukcija un cenas ir zemas."

 

Var ielikt kādu gabaliņu saldētavā

Reklāma
Reklāma

Līdz ar to, ja ir iespēja, patlaban ir īstais brīdis iegādāties cūkgaļu lielākos daudzumos un ievietot saldētavā, lai pēc kāda laika pagatavotu vairākas gardas maltītes. Taču vienlaikus Gulbe norādīja, ka arī saldētavu izmaksas pēdējā laikā ir kļuvušas augstākas. Piemēram, viņai pašai elektrības rēķins gada beigās bija 3 reizes lielāks nekā rudenī.  

 

Patlaban cūkgaļas cena ir zema, bet nākotnē tā noteikti pieaugs. Nē, nav iespējams, ka cūkgaļas cenas vēl ilgi saglabāsies ļoti zemas, speciāliste teica.

 

Traģisks gads cūkaudzētājiem

Saistībā ar šo situāciju cūkkopības nozarei būtu nepieciešams atbalsts. "Ja kādreiz runā, ka kaut kā jāpalīdz kādai nozarei, tad šis ir brīdis, kad cūkkopības nozarei [vajadzīgs atbalsts]. Mēs taču neesam ieinteresēti, lai beidzas šī nozare Latvijā, jo cauraudzīti arī uz nākošajiem Ziemassvētkiem mums gribēsies pie zirņiem, vai ne?"

Kopumā var teikt, ka Latvijas cūkaudzētājiem 2021.gads bijis traģisks. Protams, pircēji vienlaikus var priecāties par zemajām cūkgaļas cenām.

 

Gan Latvijā, gan pasaulē pieaug pārtikas cenas

Portāls Jauns.lv jau ziņoja, ka 2021.gadā gan Latvijā, gan pasaulē pieauga pārtikas cenas. Tās saistītas ar elektrības, gāzes un degvielas cenu kāpumu. Dārgāki kļuva arī loģistikas nozares pakalpojumi un pārvadājumi, kā arī iepakojums.

Turklāt speciālisti prognozē, ka arī šogad turpināsies pārtikas cenu kāpums. Pieaugums sagaidāms jau gada pirmajā pusē, bet par otro pusgadu patlaban nevar izteikt ticamas prognozes, jo nav zināms, kas notiks ar Covid-19, kā arī gāzes, elektrības un degvielas cenām.

Saistītie raksti