5 eiro kilogramā! Kādēļ griķu cenas tā augušas?

Aizvadītā mēneša laikā sociālajos tīklos ne viens vien izteicis savu viedokli par pieaugošajām griķu cenām. Kā TV24 raidījumā "Uz līnijas" skaidro Pēteris Liniņš, cenas palielinājušās gan slikto klimatisko apstākļu, gan pieaugošo energoresursu izmaksu dēļ.
Nepietiek Latvijas lauku, lai uz vietas saražotu griķus nepieciešamajā apjomā. Lielākā daļa griķu tiek importēti Latvijā, skaidro speciālists.

FOTO: Twitter

"Nepietiek Latvijas lauku, lai uz vietas saražotu griķus nepieciešamajā apjomā. Lielākā daļa griķu tiek importēti Latvijā," skaidro speciālists.

 

"Šeit atbilde sastāvēs no divām daļām. Līdzīgi kā ar citiem produktiem, arī griķu cenu ietekmē resursu izmaksu pieaugumi. Nepietiek Latvijas lauku, lai uz vietas saražotu griķus nepieciešamajā apjomā. Lielākā daļa griķu tiek importēti Latvijā," skaidro Liniņš, piebilstot, ka imports nozīmē loģistikas, transporta izmaksas, kas ir pieaugušas.

 

Reklāma
Reklāma

"Bet otrā atbildes daļa ir tā, ka pērn tieši griķiem bija nelabvēlīgi laika un klimatiskie apstākļi būtiskākajās eksportētājvalstīs, un visā pasaulē radās šī produkta deficīts.Deficīta apstākļos ir neizbēgami pieaugusi griķu cena, kas tiešā veidā diemžēl atspoguļojusies mūsu veikalu plauktos."

2019. gada septembrī griķi maksāja vidēji 1,90 eiro kilogramā. 2020. gada septembrī 2,37 eiro kilogramā, tagad vairāk nekā 5 eiro.

Saistītie raksti