Satraucošais omikrons: kādi ir tā simptomi un kā patlaban jūtas inficētie?

Lai arī novērojams, ka pēc jaunā omikrona varianta parādīšanās saslimstība ar Covid-19 Dienvidāfrikā strauji palielinājusies, apliecinot tā satraucošo lipīgumu, tomēr inficētajiem saslimšanas gaita ir viegla.
Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

Dienvidāfrikas medicīniskās biedrības vadītāja Andželika Kutzē ziņu aģentūrai AFP norādījusi, ka atšķirībā no delta varianta ar omikronu inficētie līdz šim nav ziņojuši ne par smaržas, ne garšas zudumu, tāpat nav novērots, ka saslimušajiem kristos skābekļa līmenis asinīs.

 

Pacienti pārsvarā ciešot no muskuļu sāpēm, sausa klepus un izteikta noguruma. Novērojams, ka vairāk inficējas gados jauni cilvēki. Tiesa, jāņem vērā fakts, ka Dienvidāfrikā vakcinēti vien 24% iedzīvotāju, no kuriem vairums senioru.

Arī Dienvidāfrikas ārsts Anbens Pilajs norādījis, ka saslimušajiem ir sauss klepus, sāpes muskuļos, kā arī dažiem vērojams drudzis. "Vakcinētajiem cilvēkiem klājas daudz labāk," savos novērojumos dalījies Pilajs.

Tikmēr epidemiologs Salims Abdols Karims atzinis, ka valstī vērojams ļoti straujš saslimšanas gadījumu pieaugums, kas apliecina omikrona lipīgumu, bet vienlaikus redzams, ka simptomi ir vieglāki nekā delta variantam. Vīrusa skartajos apgabalos esot ļoti zems hospitalizācijas līmenis.

Jāpiebilst, ka līdz šim pasaulē nav reģistrēts neviens nāves gadījums saistībā ar šo jauno variantu.

Lai arī Dienvidāfrikas ārsti ir norādījuši, ka omikrona simptomi ir vieglāki nekā tie, ko izraisa globāli dominējošais delta variants, Pasaules veselības organizācija brīdina, ka vēl ir pāragri izdarīt secinājumus.

 

Kā ar omikronu inficētajiem klājas citviet pasaulē?

ASV trešdien paziņoja, ka Kalifornijā ir konstatēts pirmais apstiprinātais omikrona gadījums kādam pilnībā vakcinētam ceļotājam, kurš nesen atgriezies no Dienvidāfrikas un atlabst no viegliem simptomiem.

Saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra paziņojumu, persona atgriezās no Dienvidāfrikas 22. novembrī, vēsta NDTV.

Reklāma
Reklāma

"Mēs jūtamies labi, zinot, ka šim pacientam bija ne tikai viegli simptomi, bet faktiski simptomi sāk izzust," norādījis vecākais medicīnas padomnieks Entonijs Fauči.

Ņemot vērā, ka inficētā persona bija pilnībā vakcinēta, Fauči uzsvēra, ka baltsvakcinācija joprojām ir ļoti svarīga, jo palielina kopējo antivielu skaitu cilvēka imūnsistēmā. Viņaprāt, vakcīnas joprojām būs efektīvas, lai apturētu jaunus variantus.

 

Kādā apmērā omikrons izplatījies Dienvidāfrikā?

Ja pirms nedēļās Dienvidāfrikā bija apstiprināti 1,2 tūkstoši inficēto, tad tagad 8,5 tūkstoši. Novembrī no visiem sekvenētajiem vīrusa genomiem 74% bijuši jaunā paveida.

 

Kā ziņots, DĀR zinātnieki pagājušajā ceturtdienā pavēstīja, ka konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

 

Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

Saistītie raksti