Eiropā konstatēta pirmā inficēšanās ar jauno Dienvidāfrikas Covid-19 variantu

Beļģijā identificēts pirmais inficēšanās gadījums ar Covid-19 B.1.1.529 jeb Dienvidāfrikas variantu Eiropā, par kā bīstamību raizes pauduši eksperti. Valdība piektdien lēma ieviest jaunus ierobežojumus, tostarp trīs nedēļu ilgu “lokdaunu”, vēsta “The Guardian”.
Eiropā konstatēta pirmā inficēšanās ar jauno Dienvidāfrikas Covid-19 variantu

FOTO: Shutterstock.com

Jaunais Covid-19 variants konstatēts 22. novembrī kādai nevakcinētai personai, kas atgriezusies no ārzemēm.

Viens no vadošajiem beļģu virusologiem Marks Van Ransts tviterī pavēstījis, ka minētā persona 11. novembrī atgriezusies no Ēģiptes.

 

Beļģijas veselības ministrs Franks Vandenbruks piebilda, ka situāciju šobrīd analizē Covid-19 riska izvērtēšanas grupa. 

 

Striktāki ierobežojumi

“Mēs tiekam konfrontēti ar jaunu situāciju, kas izrādījusies sliktāka nekā vispesimistiskākās ekspertu prognozes, kas tika izteiktas vien divas nedēļas iepriekš,” tā preses konferencē sacīja Beļģijas premjers Aleksandrs De Krū.

 

Reklāma
Reklāma

Jaunie ierobežojumi, kas ieviesti ar mērķi mazināt Covid-19 izplatības straujo palielināšanos, nosaka, ka Ziemassvētku tirdziņi, kultūras vietas, bāri un restorāni darbu beigs plkst. 23 vakarā, kā arī pie viena galdiņa nedrīkstēt atrasties vairāk par sešiem cilvēkiem no vienas mājsaimniecības. Privātie pasākumi un pulcēšanās ir aizliegtas, izņemot kāzas vai bēres. 

Jau pirms nedēļas valstī tika ieviesti striktāki Covid-19 ierobežojumi, tostarp, plašāka sejas masku lietošana un strādāšana no mājām.

Jau ziņots, ka jaunais koronavīrusa variants atklāts Dienvidāfrikas Republika (DĀR).

 

DĀR zinātnieki ceturtdien paziņoja, ka ir konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, un vainoja to straujā Covid-19 infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām. DĀR Hautenas provincē novērots, ka jaunais variants strauji izplatās jaunu cilvēku vidū.

Vairākas valstis, reaģējot uz šo ziņu, aizliegušas vai ierobežojušas ieceļošanu no Āfrikas dienviddaļas valstīm.