Kāpēc laikapstākļu prognozes dažkārt neatbilst patiesībai?

“Mums pietrūkst datoru jaudas, lai aprēķinātu tik milzīgus procesus,” Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Revidents” skaidro LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis.
Ir reizes, kad tiešām Latvija ir pilna ar sīkiem, sīkiem mākonīšiem, kas ik pa laikam uznes lietusgāzes. Kur tieši tie trāpīs - to ar šī brīža datoru jaudām nav iespējams izrēķināt.

FOTO: Shutterstock.com

Ir reizes, kad tiešām Latvija ir pilna ar sīkiem, sīkiem mākonīšiem, kas ik pa laikam uznes lietusgāzes. Kur tieši tie trāpīs - to ar šī brīža datoru jaudām nav iespējams izrēķināt.

Lai iegūtu precīzas laikapstākļu prognozes, nepieciešami precīzi dati no visas pasaules - gan tas, kādi ir pašreizējie laikapstākļi citviet, gan tas, kā gan Latvijā, gan ārvalstīs darbojas atmosfēras fronte. Vērā jāņem arī vēja virziens un tas, kur atrodas konkrētā vieta, kurai paredzētas prognozes.

 

LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis skaidro, ka laika prognozēšanu var salīdzināt ar cilvēku, kas sper pa bumbu: “Ja mēs zinām, cik spēcīgi tu iespersi pa bumbu un mēs zinām, kas pa ceļam tai bumbai tur būs un kāda ir virsma, un vai tur priekšā ir kādi priekšmeti, tad mēs, zinot fiziku, varam izrēķināt, cik tālu tā bumba aizlidos.”

 

Taču problēma ar laikapstākļu paredzēšanu ir tā, ka līdz galam nav zināms ne tas, cik spēcīgi “pa šo bumbu ir iesperts”, nedz arī zināms, kādi šķēršļi tai būs priekšā. Līdz ar to meteorologi var izrēķināt tikai aptuvenās prognozes un dažkārt tās ir precīzākas, dažkārt ne.

 

“Tā problēma, kādēļ laika prognozes joprojām ir šķības, greizas un bieži pavisam nepareizas ir nevis tādēļ, ka mēs nesaprastu, kā darbojas laikapstākļi un kā darbojas un norit process atmosfērā, bet problēma ir informāciju tehnoloģijās, jo mums pietrūkst datoru jaudas, lai aprēķinātu tik milzīgus procesus,” skaidro Bricis. 

 

“Lai prognozētu laikapstākļus, skaitļos ir jāietērpj pilnīgi viss, kas mums ir apkārt. Okeāni, jūras kalni, koki, meži, reljefs, pilnīgi visas pilsētas, viss ir jāietērpj skaitļos un tad jārēķina, kas notiks tālāk ar tiem apstākļiem, kādi ir šobrīd, un tāda datoru jauda joprojām pasaulē nav.”

Reklāma
Reklāma

 

Taču, kad laika ziņās saka: “daudzviet īslaicīgs lietus, brīžiem skaidrosies”, Bricis stāsta: “Jā, tas izklausās tā, it kā kāds sēž un izfantazē tos tekstus, bet ir reizes, kad tiešām Latvija ir pilna ar sīkiem, sīkiem mākonīšiem, kas ik pa laikam uznes lietusgāzes. Kur tieši tie trāpīs - to ar šī brīža datoru jaudām nav iespējams izrēķināt.”

 

Vēl Bricis to salīdzina ar 30 krustiņiem, kas savilkti uz galda. Ja uz šī galda izbērtu zirņus, tad pateikt, kuram punktam precīzi zirņi trāpīs, nav iespējams, bet droši var teikt, ka uz galda uzbira zirņi. 

 

“Tas arī ir tas, kas saucās – “daudzviet īslaicīgi līs, brīžiem skaidrosies” - un tādas situācijas diemžēl mūsu platuma grādos ir gana bieži,” joko Bricis.

 

Avots: LTV raidījums "Revidents". 

Revidents” ir izzinošs raidījums, kas katru nedēļu revidēs un risinās dažādus sadzīviskus, praktiskus un ikdienā noderīgus jautājumus. Raidījums LTV 1 ēterā no 11. oktobra tiek pārraidīts pirmdienās plkst. 18.55.