Arī mājsēdes laikā privātie bērnudārzi iekasē mācību maksu

Valstī noteiktās mājsēdes laikā bērnu vecāki aicināti, ja vien iespējams, uz pirmsskolas izglītības iestādi bērnus nevest. Vecāki, kuri bērnus atstāj mājās, ir neizpratnē, kāpēc par šo laiku ir jāmaksā mācību maksas privātajiem bērnudārziem.
Arī mājsēdes laikā privātie bērnudārzi iekasē mācību maksu

FOTO: Shutterstock.com

Raidījumā "Bez tabu" vērsusies kāda mamma, kuras bērns apmekle privāto dārziņu Mārupē. 

 

"Vai šajā ”lockdown” periodā, kad bērnu uz dārziņu var vest tad, ja darbu veic klātienē vai ja nav iespējams pieskatīt bērnu, strādājot attālināti, ir godprātīgi piestādīt rēķinus, pilnu samaksu par dārziņu tiem vecākiem, kas bērnu mājās pieskata paši un uz dārziņu neved?! Vai tiešām nav kāds regulējums vai tiesību norma, kas kaut nedaudz spētu ietekmēt šo absurdo situāciju un vecāki nebūtu atstāti darbinieka, aukles un slaucamas govs lomā?", jautā mamma. 

 

Privātās pirmsskolas izglītības iestādes “Mazulītis Rū” dibinātāja skaidro, ka diemžēl mācību maksa ir pilnā apjomā, jo darbs iestādē neesot apstājies un ir jāmaksā gan algas darbiniekiem, gan jāveic citi maksājumi. Ja kādam ir lielas finansiālas grūtības, vecāki zaudējuši darbu u.tml., tādos izņēmuma gadījumos varot lūgt piešķirt mācību maksas atlaidi. Līdzīga nostāja mācību maksas jautājumos ir arī citos privātajos dārziņos.

 

Tajā pašā laikā visas aptaujātās pašvaldības, tostarp Rīgas, atzina, ka mājsēdes laikā finansējumu pirmsskolas izglītības iestādēm neesot samazinājušas.

Pašvaldību dārziņu vadība gan neatzīst, ka būtu lieli ieguvēji, ja iestādi mājsēdes apmeklē nedaudz mazāk bērnu. Iestādes tāpat darbojas. Tiek patērēta elektrība un apkure. Un skolotāji strādā. Pat ja kādā dienā grupiņā neviena bērna nav, skolotāji  attālināti vienalga strādā, sūta bērniem uzdevumus. 

Reklāma
Reklāma

 

 

Runājot par privātajiem bērnudārziem, PTAC pārstāve akcentē, svarīgi ir līguma nosacījumi. 

 

Sanita Gertmane, Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve: “Pirmkārt, ir jāskatās, ko šādās situācijās paredz līgums. Ja līgumā nav atrunātas atlaides par periodiem, kad bērns ilgstoši neapmeklē bērnudārzu, tad ideālā gadījumā būtu, ka puses vienojas par kaut kādu kompromisu, piemēram, cenas atlaidi. Jāņem vērā, ka, ja bērnudārzs kopumā turpina sniegt savus pakalpojumus un strādāt, tad pakalpojums tiek nodrošināts. Tāpat maksas iekasēšanai par pamatu varētu būt tas, ka, neņemot vērā, ka kāds bērns neierodas dārziņā, iestādei tomēr ir jāsedz telpu izmaksas, jāturpina maksāt algas audzinātājām u.c. personālam, lai šo pakalpojumu varētu nodrošināt arī turpmāk.”

  

Visu raidījuma sižetu var noskatīties Skaties.lv